Τρίτη 26 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΘΗΝΑ - ΑΓΚΥΡΑ
Ερμηνεύοντας τη Συμφωνία της Μαδρίτης...

Κινητικότητα στο τρίγωνο Αθήνα - Αγκυρα - Λευκωσία. Στις πρωτεύουσες της Ελλάδας και της Τουρκίας επιδίδονται σε μια προσπάθεια ερμηνείας, αλλά και υποβάθμισης της Συμφωνίας της Μαδρίτης, ενώ στην Κύπρο συνεχίζονται οι απειλές του Ρ. Ντενκτάς και προετοιμάζεται το έδαφος για την πολυσυζητημένη "πρωτοβουλία" του Αμερικανού διπλωμάτη Ρ. Χόλμπρουκ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Θ. Πάγκαλος,δήλωσε χτες, αναφορικά με τη Συμφωνία της Μαδρίτης ότι δεν πρόκειται για συνθήκη και ότι είναι "απλώς μια γραπτή δήλωση προθέσεων και πρόταση συμπεριφοράς".Επίσης πρόσθεσε ότι κανένα πρόβλημα δε λύθηκε με τη Συμφωνία της Μαδρίτης, απλά παρέχεται η δυνατότητα "κάποιας ειλικρινούς ανταλλαγής απόψεων που θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα κλίμα τέτοιο που να επέτρεπε μια λύση".

Από την άλλη πλευρά ο Τούρκος υπουργός αρμόδιος για θέματα Ελλάδας, Ευρώπης και Κύπρου, Σουργκούτ Γκιουρέλ,σε συνέντευξη του στο MEGA ανέφερε ότι "η υπογραφή της Συμφωνίας της Μαδρίτης ήταν ένδειξη καλής θέλησης και από τις δύο πλευρές" προσθέτοντας ότι "δυστυχώς όμως δεν είδαμε αλλαγή στην επίσημη ελληνική στάση, σε ό,τι αφορά στα προβλήματά μας στο Αιγαίο". Ο Τούρκος υπουργός επανέλαβε τα περί "γκρίζων ζωνών" λέγοντας ότι πολλά νησιά και βραχονησίδες στο Αιγαίο είναι χωρίς σαφές καθεστώς. Οσον αφορά την εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων "S-300" στην Κύπρο, ήταν προσεκτικός στις διατυπώσεις και είπε: "Αν μας δοθεί η εντύπωση ότι η Ρωσική Ομοσπονδία εγκαθιστά στρατιωτική βάση στη Νότιο Κύπρο και κατ' επέκταση στην Α. Μεσόγειο, τότε η Τουρκία θα δυσαρεστηθεί. Δε θέλουμε να απειλήσουμε κανένα κράτος της περιοχής με τη χρήση βίας, όμως δυσανασχετούμε με το γεγονός και θα πράξουμε στο μέλλον ό,τι είναι απαραίτητο".

Στη Λευκωσία ο πρόεδρος της ομοσπονδίας των ομογενών (ΠΣΕΚΑ), Φίλιπ Κρίστοφερ,δήλωσε ότι από τις επαφές που είχε στην Ουάσιγκτον εκτιμά ότι η πρωτοβουλία Χόλμπρουκ θα είναι δυναμική και θα κινηθεί προς την πλευρά της Αγκυρας, χωρίς κατ' ανάγκη, όπως είπε, οι πιέσεις που θα ασκηθούν προς την Τουρκία να συνοδεύονται και με δημόσιες επικρίσεις εναντίον της. Η έναρξη της πρωτοβουλίας, συμπλήρωσε, θα πρέπει να αναμένεται προς τα τέλη Σεπτέμβρη. Ο Φίλιπ Κρίστοφερ είπε επίσης ότι η εντύπωση που έχει σχηματίσει είναι ότι ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ επιθυμεί να σταματήσουν τα πάντα με τα Ηνωμένα Εθνη, για να αρχίσει, χωρίς δεσμεύσεις, τη δική του πρωτοβουλία.

Στο μεταξύ ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Γ. Κασουλίδης,δήλωσε ότι το πυραυλικό σύστημα "S-300" θα εγκατασταθεί στην Κύπρο όπως προβλέπει η συμφωνία μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ρωσίας. Δεν υπάρχει, πρόσθεσε, θέμα αναστολής της εγκατάστασης των πυραύλων "S-300" στην Κύπρο, ενόσω οι λόγοι για τους οποίους υποχρεωθήκαμε να τους αγοράσουμε υπάρχουν. Ενώ ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ρ. Ντενκτάς επανέλαβε και χτες τις απειλές του, λέγοντας ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση μπορεί να οδηγήσει σε νέο πόλεμο στο νησί. "Αν οι Ελληνοκύπριοι, είπε, γίνουν μέλη της ΕΕ στο όνομα της κυβέρνησης της Κύπρου, οι Τουρκοκύπριοι θα στερηθούν τα δικαιώματά τους. Και το φάρμακο σ' αυτό είναι ένας πόλεμος". Και πρόσθεσε ότι δε βλέπει λόγο να συνεχιστούν οι υπό την αιγίδα του ΟΗΕ διακοινοτικές συνομιλίες για την επανένωση του νησιού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ