Τετάρτη 27 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Νέες συγκρούσεις για το Κασμίρ

Η αμερικανική διπλωματία "προσφέρθηκε" να μεσολαβήσει, το Νέο Δελχί όμως αρνήθηκε...

ΣΡΙΝΑΓΚΑΡ - ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-

Η "αειθαλής" διένεξη Ινδίας και Πακιστάν για το Κασμίρ βαίνει, κατά τα φαινόμενα, προς αναζωπύρωση. Χτες στρατιώτες αντάλλαξαν πυρά στα σύνορα των δύο χωρών, αλλά - όπως είπαν αξιωματούχοι στο "Ρόιτερ" - για πρώτη φορά τις τελευταίες έξι ημέρες δεν ακούστηκαν πυρά πυροβολικού. Κατά Ινδούς αξιωματούχους, στη διάρκεια των συγκρούσεων σκοτώθηκαν δύο στρατιώτες και τρεις πολίτες από την ινδική πλευρά και τραυματίστηκαν ή σκοτώθηκαν περίπου 60 - 70 Πακιστανοί, αλλά ομότιμοί τους Πακιστανοί ανακοίνωσαν ότι έχουν σκοτωθεί "μόλις" τέσσερις πολίτες.

Στο μεταξύ τουλάχιστον 25 - κατά το "Ασοσιέτεντ Πρες" 30 - άνθρωποι τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί κάτω από λεωφορείο κοντά στην πόλη Σριναγκάρ του Κασμίρ. Οι εκδοχές για το ποιος φέρει την ευθύνη της επίθεσης διέφεραν χτες, ενώ κατά μια πηγή δεν επρόκειτο για βόμβα, αλλά για νάρκη κατά προσωπικού.

Η Ινδία και το Πακιστάν έχουν εμπλακεί τρεις φορές σε πολεμικές αναμετρήσεις από το 1947, όταν κέρδισαν την ανεξαρτησία τους και οι δύο από αυτούς τους πολέμους έγιναν για το Κασμίρ.

Στο Νέο Δελχί, η ινδική κυβέρνηση απέρριψε χτες την προσφορά των Ηνωμένων Πολιτειών να διαμεσολαβήσουν για τον τερματισμό των συνοριακών συγκρούσεων στο μέτωπο του Κασμίρ με το Πακιστάν και τόνισε ότι οι διαφορές μπορούν να επιλυθούν με διμερείς διαπραγματεύσεις με το Ισλαμαμπάντ. Επρόκειτο ουσιαστικά για μια απάντηση στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, εκπρόσωπος του οποίου έλεγε προχτές ότι οι ΗΠΑ θέλουν να μεσολαβήσουν για τον τερματισμό των συγκρούσεων, αν προσκληθούν από τις δύο εμπλεκόμενες χώρες να το κάνουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ