Τετάρτη 27 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
"Κλεφτοπόλεμος" Ισραηλινών - Παλαιστινίων

Δακρυγόνα χτύπησαν σχολείο, προκαλώντας αναπνευστικά προβλήματα σε 15 μαθήτριες

ΒΗΘΛΕΕΜ - ΓΑΖΑ - ΡΑΣΑΓΙΑ.-

Επτά από τα δακρυγόνα που εκτόξευσαν οι Ισραηλινοί στρατιώτες εναντίον των διαδηλωτών οι οποίοι πετούσαν πέτρες εναντίον τους, χτες το πρωί, βρήκαν λάθος στόχο: ένα σχολείο θηλέων. Περίπου 15 παιδιά μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο, με αναπνευστικά προβλήματα. Δεν ήταν όμως τα μόνα που εισήχθησαν επειγόντως για νοσηλεία: τέσσερις διαδηλωτές και ένας Παλαιστίνιος αστυνομικός χτυπήθηκαν από σφαίρες με επικάλυψη λάστιχου, που έριξαν οι Ισραηλινοί στρατιώτες.

Κατά δυτικούς πολιτικούς αναλυτές, οι συνεχείς ταραχές και τα επεισόδια στη Δυτική Οχθη του Ιορδάνη και τη Λωρίδα της Γάζας απηχούν το "διπλωματικό αδιέξοδο" που οι Αμερικανοί δεν κατάφεραν να άρουν, ώστε να συνεχιστεί η "ειρηνευτική διαδικασία". Από τη βομβιστική επίθεση στην Ιερουσαλήμ την 30ή Ιούλη, οι διαπραγματεύσεις έχουν "κολλήσει". Και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου κατηγορεί τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ ότι προτίθεται να δώσει "φιλί θανάτου" στην "ειρηνευτική διαδικασία", συνεχίζοντας να στηρίζει "τρομοκρατικές" ομάδες όπως η ισλαμική Χαμάς και η Τζιχάντ.

Ομως, στελέχη της Παλαιστινιακής Αρχής υποστήριζαν χτες μιλώντας στο Associated Press ότι "δε θα επιτρέψουμε στην (παλαιστινιακή) αντιπολίτευση να προβεί σε ενέργειες που θα δώσουν στο Ισραήλ μια δικαιολογία για να μην εφαρμόσει τη Συμφωνία του Οσλο".

Ο ίδιος ο Αραφάτ δείχνει να βασίζει αρκετά στην αμερικανική μεσολάβηση, την οποία χτες επιχείρησε να επισπεύσει: εκτίμησε ότι, από πλευράς ασφαλείας, δεν υπάρχει πρόβλημα και μπορεί να πραγματοποιηθεί η επίσκεψη της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράιτ, οποτεδήποτε κριθεί σκόπιμο (κατά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ η επίσκεψη θα γίνει "μέσα στο Σεπτέμβρη"). Ο Αραφάτ υπονόησε ότι στην άποψή του μπορούν να συναινέσουν οι πράκτορες της CIA, οι οποίοι μετείχαν στις συνομιλίες για θέματα ασφαλείας με Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους αξιωματούχους, υπό την εποπτεία του Αμερικανού απεσταλμένου Ντένις Ρος, λέγοντας - στο Reuter - ότι "έχουμε μάρτυρα και μάλιστα Αμερικανό μάρτυρα".

Στο Λίβανο, χτες, συνεχίστηκαν οι σποραδικές συγκρούσεις, καθώς μαχητές της Χεζμπολάχ εκτόξευσαν ρουκέτες "κατιούσα" εναντίον ισραηλινού στρατιωτικού αποσπάσματος, το οποίο απάντησε με βομβαρδισμό από τανκς και βαρύ πυροβολικό. Δεν έγινε γνωστό αν υπήρξαν απώλειες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ