Τετάρτη 27 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΑ
Σάλος από την πολιτική των στειρώσεων

ΟΣΛΟ.-

Εκτεταμένο γενετικό ξεκαθάρισμα φαίνεται ότι επιχειρούσαν οι ηγεσίες κάποιων χωρών της σκανδιναβικής χερσονήσου με την πολιτική των στειρώσεων που ακολουθούσαν, αφού μετά τις συγκλονιστικές και τραγικές αποκαλύψεις των προηγούμενων ημερών για το φαινόμενο αυτό στη Σουηδία, χτεσινά στοιχεία που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Υγείας στο Οσλο, αναφέρουν ότι και στη Νορβηγία περίπου 2.000 Νορβηγοί, άνδρες και γυναίκες, υποβλήθηκαν σε αναγκαστική στείρωση από το 1934 έως το 1976 στη χώρα τους. Πρόκειται κυρίως για άτομα που υπέφεραν από διανοητικές ασθένειες, σύμφωνα με στατιστικές του υπουργείου. Η πλειοψηφία των στειρώσεων αυτών πραγματοποιήθηκαν μεταξύ του 1966 και του 1976, σύμφωνα με τη διεύθυνση των υπηρεσιών υγείας. Αντίστοιχα στη Φινλανδία, όπου ο νόμος για τις αναγκαστικές στειρώσεις καταργήθηκε το 1970, οι αρχές είναι ενημερωμένες για 1.400 περιπτώσεις.

Στο μεταξύ ο σάλος που έχει προκληθεί, συνεχίζεται όλες αυτές τις τελευταίες ημέρες στη Σουηδία, αφού η αποκάλυψη δημοσιογράφου ότι επί μία 40ετία οι σουηδικές αρχές διεξήγαγαν ένα μυστικό αλλά συστηματικό πρόγραμμα υποχρεωτικής στείρωσης γυναικών με ναζιστικού τύπου ρατσιστικά κριτήρια, έχουν προκαλέσει αναστάτωση. Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Ματσίε Ζαρέμπα, που διεξήγαγε τη σχετική έρευνα, στα πλαίσια του προγράμματος αυτού, που ξεκίνησε το 1935 και δε σταμάτησε παρά το 1976, υποβλήθηκαν σε στείρωση 60.000 γυναίκες, προκειμένου να απαλλαγεί η σουηδική κοινωνία από φυλές "κατώτερου τύπου" και να επικρατεί πάντα η Αρια φυλή.

Στη Σουηδία, όπως αναφέρεται στη δημοσιογραφική έρευνα, οι στειρώσεις άρχισαν το 1935, κορυφώθηκαν το 1946 και δε σταμάτησαν, παρά το 1976. Επισήμως ήταν οικειοθελείς, αλλά όπως καταγγέλλουν τα θύματα διατάσσονταν να υπογράψουν τη σχετική αίτηση με την απειλή ότι σε αντίθετη περίπτωση θα έχαναν τα παιδιά τους, αν είχαν, και όλες τις κοινωνικές παροχές. Τα περισσότερα από τα θύματα της πολιτικής αυτής ανήκαν σε "κατώτερες" φυλές, ή είχαν προβλήματα μαθησιακής υστέρησης, ή προέρχονταν από πτωχές οικογένειες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ