Τετάρτη 27 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Αντιδράσεις για την άδικη καταδίκη του Ε. Κρεντς

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-

Η καταδίκη του τελευταίου ηγέτη της ΓΛΔ και ΓΓ του ΕΣΚ, έχει προκαλέσει πλήθος συζητήσεων και αντιπαραθέσεων μέσα στη Γερμανία, αλλά και πλήθος αντιδράσεων από το εξωτερικό.

Οι γνώμες των πολιτών της ενιαίας πια χώρας διίσταντο για την καταδικαστική απόφαση εναντίον του Κρεντς, ο οποίος διαδέχτηκε τον Εριχ Χόνεκερ στην ηγεσία του ανατολικογερμανικού κράτους για έξι ταραγμένες, τελευταίες βδομάδες της ΓΛΔ, στα τέλη του 1989. Οι πρώην Ανατολικογερμανοί είτε τάχθηκαν φανατικά υπέρ της καταδικαστικής απόφασης είτε αντιτάχθηκαν εντελώς σ' αυτό που ονόμασαν "δικαιοσύνη του νικητή". "Αυτή ήταν μια πράξη αντεκδίκησης από τη Δυτική Γερμανία. Ο Κρεντς συνελήφθη συμβολίζοντας όλους τους Ανατολικογερμανούς", δήλωσε ο Χόλγκερ Μπέκερ, εκδότης της εφημερίδας "Γιούνγκε Βελτ".

Ο διχασμός ανάμεσα στις δύο κοινότητες είναι επακόλουθο της οικονομικής δυσπραγίας και της μεγαλύτερης μεταπολεμικής ανεργίας, και οι Ανατολικογερμανοί αμείβονται σημαντικά λιγότερο από τους δυτικούς συμπατριώτες τους και το φάσμα της ανεργίας που αντιμετωπίζουν είναι πολύ ευρύτερο. Ταυτόχρονα, κατηγορούνται για το οικονομικό χάος στο οποίο περιήλθε η χώρα τους.

Αντιδράσεις για την καταδικαστική αυτή απόφαση υπήρξαν και από προσωπικότητες του χώρου των Γραμμάτων, όπως ο Ούβε Βέσελ, καθηγητής δικαίου στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, που διαφώνησε με την απόφαση κατά του Κρεντς, λέγοντας ότι ο Κρεντς έπρεπε να αθωωθεί και θα μπορούσε να δικαστεί μόνο με βάση τη νομοθεσία του ανατολικογερμανικού κράτους. Ανάλογου περιεχομένου ήταν και οι αντιδράσεις από κόμματα της Ευρώπης, με προεξέχουσα αυτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας. "Η καταδίκη είναι αντιδημοκρατική και παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα", δήλωσε στο πρακτορείο "Ρόιτερ" ο Ιβάν Μέλνικοφ, αναπληρωτής επικεφαλής της κομμουνιστικής ομάδας στο ρωσικό Κοινοβούλιο. Ο κ. Μέλνικοφ πρόσθεσε ότι το κόμμα του πρόκειται να προβεί σε μια επίσημη διαμαρτυρία. Πρόκειται να συγκεντρώσουμε στοιχεία και πληροφορίες που θα αποστείλουμε σε αρμόδιους, όπως είναι το υπουργείο Εξωτερικών και άλλοι φορείς στη Γερμανία" είπε.

Παράλληλα, ο Κρεντς άσκησε έφεση στην απόφαση του δικαστηρίου, ενώ οδηγήθηκε στις φυλακές, όπου θα αναμείνει την εκ νέου εκδίκαση της υπόθεσής του, από τα γερμανικά δικαστήρια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ