Τετάρτη 27 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ευρωπαίες... οι "Βάκχες"

Η ένταση που προκλήθηκε κατά την πρώτη παρουσίαση των "Βακχών" από το ΚΘΒΕ σε σκηνοθεσία Ματίας Λάνγχοφ,μεταφέρθηκε σαν κλίμα και στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου. Μια ένταση που δεν ήταν πρόθεση κανενός δημοσιογράφου, αλλά δεν αποφεύχθηκε όταν τέθηκαν κάποιες ερωτήσεις τους που αφορούσαν στην αντίδραση του κοινού στη Θεσσαλονίκη. Αντίδραση, που δεν εκδηλώνεται και τόσο συχνά στα θεατρικά μας πράγματα. Ευτυχώς το ελληνικό θεατρικό κοινό, παιδευμένο και μη, σέβεται το θέατρο και τους "υπηρέτες" του. Εχει μάθει να απαντά με θερμό ή χλιαρό χειροκρότημα, να φεύγει πλήρες ή κενό από μια παράσταση. Επομένως όταν συμβαίνει μια τέτοια έκρηξη αναζητά κανείς τους λόγους που προκαλούν μια όχι συνηθισμένη αντίδραση.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ Βασίλης Παπαβασιλείου έδωσε τη δική του εξήγηση, χαρακτηρίζοντας την παράσταση "ούτε δίκης προθέσεων, ούτε δίκης εντυπώσεων.Οντολογικά" - συνέχισε - "αρχαιόθεν το θέατρο είναι μια τέχνη που προκαλεί ένταση, προκαλεί το θυμό που είναι το άλλο μέρος της ψυχής για τους αρχαίους Ελληνες. Είναι η τέχνη που αποτρέπει τον κοινωνικό ύπνο. Η παράσταση αυτή είναι ομολογία πίστης σ' αυτή την πρωταρχική λειτουργία του Θεάτρου".Από την πλευρά του ο Ματίας Λάνγχοφ επέμενε να πιστεύει ότι "η παράσταση άρεσε" και ότι εν πάση περιπτώσει η αντίδραση σήμαινε "ξαναζωντάνεμα του κοινού". (σ. σ. Δηλαδή, θεωρεί ότι το ελληνικό κοινό ήταν "πεθαμένο" και χρειαζόταν την παράστασή του για να "ξαναζωντανέψει";).

Μόνο που στη συγκεκριμένη περίπτωση δε μιλάμε για διχασμό του κοινού, που συμβαίνει συχνά και βουβά τις περισσότερες φορές. Δε μιλάμε για μια παράσταση που σε κάποιους άρεσε και σε κάποιους όχι. Μιλάμε για μια παράσταση που προκάλεσε μόνο αντίδραση. Χωρίς καμιά πρόθεση να ακυρώσουμε τη δουλιά των ηθοποιών και των συντελεστών, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε την κρίση των θεατών που είναι και ο τελικός αποδέκτης της τέχνης. Τον θεατή δεν τον ενδιαφέρει αν έχει γίνει καλύτερος ένας ηθοποιός μετά από την εμπειρία του και την αναμέτρησή του με ένα ρόλο μιας συγκεκριμένης σκηνοθετικής ματιάς. Και πάλι το κοινό θα είναι εκείνο που θα κρίνει την παράσταση (την Παρασκευή και το Σάββατο) στην Επίδαυρο. Τα προβλήματα που υπάρχουν με το σκηνικό, όπως φάνηκε και με σχετική απάντηση του Β. Παπαβασιλείου, επιβεβαιώνουν πληροφορίες μας από αρχαιολογικές πηγές ότι το ΚΘΒΕ δεν έχει καταθέσει στο ΚΑΣ ή στην αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων για έγκριση το σχέδιο του σκηνικού.

Ο Β. Παπαβασιλείου, μπερδεύοντας τα έξοδα με τα έσοδα της παράστασης, αρνήθηκε να δώσει στοιχεία για το πόσο στοίχισε το ανέβασμα, λέγοντας "δεν ξέρουμε ακόμη", γιατί η πορεία των "Βακχών" δε θα τελειώσει στις φεστιβαλικές εκδηλώσεις. "Θα συνεχιστεί η παράσταση και το χειμώνα σε μια από τις σκηνές του ΚΘΒΕ", ελπίζοντας ίσως ότι έτσι θα καταξιωθεί στη συνείδηση του κοινού και επομένως θα δικαιωθεί και ο ίδιος για τις επιλογές του. Επιλογές, που όπως φάνηκε και από τη χτεσινή συζήτηση με τον Βασίλη Παπαβασιλείου, υπαγορεύονται από ένα άγχος του μήπως δεν τον πουν Ευρωπαίο... Γιατί, όμως, ο τίτλος "Ευρωπαίος" είναι ανώτερος από του Ελληνα για τον Βασίλη Παπαβασιλείου;

"Οι Βάκχες",λοιπόν, ανεβαίνουν σε σκηνοθεσία Ματίας Λάνγκχοφ,μετάφραση Θεόδωρου Στεφανόπουλου,μουσική Μουσταφά Σισσέ και Πασκάλ Παράν,σκηνικά - κοστούμια Κατρίν Ρανκλ και χορογραφία Ιρέν Τασεμπεντό.Τη δραματουργική συνεργασία έχουν κάνει ο Σωτήρης Χαβιάρας και η Λία Βουτσοπούλου.Παίζουν: Αντιγόνη Αλικάκου, Θοδωρής Γκόνης, Στέλλα Καζάζη, Νίκος Καραθάνος, Θάλεια Σκαρλάτου, Μηνάς Χατζησάββας, Εβελιν Ντίντι,κ. ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ