Τετάρτη 27 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ευτυχία τον Αύγουστο μήνα!

Μέρες ευτυχίας όλοι θα θέλαμε να περάσουμε έστω κι αν διαρκούσαν λίγο. Επειδή, όμως η ευτυχία δεν είναι πάντα εφικτή, προτείνουμε να τις ζήσουμε κινηματογραφικά και να τις δούμε, έστω και σε ταινία. Ετσι, από το STAR στις 22.30 θα παρουσιαστεί η αμερικανική κοινωνική ταινία του Τέρενς Μάλικ "Μέρες ευτυχίας" με πρωταγωνιστές τους: Ρίτσαρντ Γκιρ και Σαμ Σέπαρντ. Το 1916 ο άνεργος Μπιλ και η φίλη του Αμπι πιάνουν δουλιά σε μια φάρμα στο Τέξας. Ο εργοδότης του ερωτεύεται τη φίλη του Μπιλ και ο τελευταίος δε διαφωνεί, γιατί έχει στο μάτι την περιουσία του κτηματία την οποία θέλει με κάθε τρόπο να οικειοποιηθεί. Πρόκειται για ωραία ταινία με εξαιρετικές λυρικές σκηνές που τοποθετούνται σ' ένα συγκεκριμένο κοινωνικό πλαίσιο. Το Οσκαρ Φωτογραφίας κέρδισε ο Νέστορ Αλεμνέρος γι' αυτή την ταινία, ενώ η Σαμ Σέπαρντ έκανε την πρώτη της κινηματογραφική της εμφάνιση.

Από την ΕΤ-2 στις 22.30 "Το βασίλειο της Νάπολης" του Βέρνερ Σρέτερ. Θα γυρίσουμε στο μικρόκοσμο της φτωχής, αλλά πανέμορφης και γραφικής, Νάπολης του μεσοπολέμου και θα παρακολουθήσουμε τη ζωή δυο αδελφιών που μεγαλώνουν διαφορετικά και το καθένα ακολουθεί τη φύση και την κλίση του. Ο Μάσσιμο γίνεται μέλος του ΚΚΙ, ενώ, η Βιτόρια ακολουθεί την εκκλησιαστική παράδοση. Παράλληλα παρακολουθούμε τις μικρές ιστορίες των ανθρώπων του περιβάλλοντός τους και έτσι συμπληρώνεται το μικρό ψηφιδωτό που σχεδίασε ο σκηνοθέτης, για να δείξει στον θεατή το ιταλικό προλεταριάτο. Με εκπληκτική δεξιοτεχνία, με άψογο κινηματογραφικό ύφος, με όπερα και με μελόδραμα, με αγάπη και αγώνα ο Σρέτερ δημιουργεί ένα ιδιότυπο πολιτικό έργο που βραβεύτηκε σε πολλά διεθνή Φεστιβάλ.

Από την ΕΤ-2 στις 23.30 "Δυο φεγγάρια τον Αύγουστο".Με φόντο την έρημη Αθήνα του Αυγούστου θα ζήσουμε τον παράξενο έρωτα ενός δασκάλου της μουσικής με μια ονειροπαρμένη κοπέλα σ' ένα σύντομο ταξίδι της μοναξιάς τους. Η ταινία διακρίθηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 1978. Πρόκειται για μια λυρική καταγραφή ενός παράφορου έρωτα, αλλά και τη "φωτογράφιση" των παράξενων τύπων, που ενίοτε ξεμένουν το καλοκαίρι στην πόλη. Αύγουστος, λοιπόν, ζεστός, μοναχικός, απελπιστικός, Μήνας με δυο φεγγάρια, μήνας ερωτικός και σχεδόν εφιαλτικός. Είναι αυτή η εποχή που δυο άνθρωποι έτυχε να αγαπηθούν, να συγκρουστούν να ενωθούν και να χωρίσουν. Σκηνοθεσία: Κώστας Φέρης. Σενάριο Γιώργος Σκούρτης. Φωτογραφία: Σταύρος Χασάπης. Μουσική: Νίκος Κυπουργός. Παίζουν οι: Αντώνης Αντωνίου, Μυρτώ Παράσχη και Σπύρος Σακκάς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ