Σάββατο 30 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Σε ρόλο τοποτηρητή των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων

Συνεδρίασε χτες το Υπουργικό Συμβούλιο με αντικείμενο την πολιτική διείσδυσης στα Βαλκάνια. Ο πρωθυπουργός άσκησε κριτική στους υπουργούς για τις μεταξύ τους διαμάχες, προανήγγειλε συνέχιση και ένταση της λιτότητας και μίλησε για βουλευτικές εκλογές το 2000, εκτός εάν... υπάρχει εμπλοκή με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Η κυβερνητική πολιτική διείσδυσης στα Βαλκάνια, στα πλαίσια της ανάληψης ρόλου τοποτηρητή των μεγάλων ιμπεριαλιστικών συμφερόντων στην περιοχή, αλλά και ο απολογισμός του κυβερνητικού έργου με τη συμπλήρωση περίπου ενός χρόνου από τις βουλευτικές εκλογές, ήταν το αντικείμενο της χτεσινής συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου. Ο πρωθυπουργός στην εισήγησή του βρήκε την ευκαιρία να ασκήσει κριτική στους υπουργούς για την εικόνα που δίνουν και, μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, μίλησε με σκληρή γλώσσα για την έλλειψη "συντονισμού" και "αλληλεγγύης", που εμφανίζουν μέσα από τις δημόσιες αντιπαραθέσεις. Είναι χαρακτηριστικό το τρίπτυχο "συντονισμός, συνεργασία, αλληλεγγύη",με βάση το οποίο ο πρωθυπουργός κάλεσε τους υπουργούς να δουλέψουν.

Η νέα Μεγάλη Ιδέα

Ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας σε ενημέρωση των δημοσιογράφων μετά το Υπουργικό Συμβούλιο αναφέρθηκε στο περιεχόμενο της χτεσινής συνεδρίασης κάνοντας εκτενή αναφορά στη βαλκανική πολιτική της κυβέρνησης, για την οποία η συζήτηση θα συνεχιστεί και σε επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο. Μια πολιτική που η κυβέρνηση την προβάλλει ως τη νέα Μεγάλη Ιδέα της αστικής τάξης,που φιλοδοξεί να παίξει "πρωταγωνιστικό", κατ' ανάθεση, ρόλο στα Βαλκάνια. Στα πλαίσια αυτά προβάλλει, ως "πλασιέ" των ιμπεριαλιστικών οργανισμών στους οποίους ανήκει η Ελλάδα, την ιδιότητά της, δηλαδή του μέλους της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και της ΔΕΕ. Ο Δ. Ρέππας αναφέρθηκε ακόμα στη Βαλκανική Διάσκεψη,που με ελληνική πρωτοβουλία θα γίνει το Νοέμβρη στην Κρήτη και στην οποία αναμένεται να λάβουν μέρος οι ηγέτες όλων των βαλκανικών χωρών, ανάμεσά τους ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μ. Γιλμάζ και ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ Κ. Γκλιγκόροφ.

"Το μεγάλο ενδιαφέρον της Ελλάδας, είπε ο Δ. Ρέππας σε σχέση με τα Βαλκάνια, είναι να συμβάλει στη θεσμική ανασυγκρότηση των χωρών αυτών". Αυτό βέβαια με απλά λόγια σημαίνει ακόμα μεγαλύτερη υποταγή των χωρών αυτών στα ευρωαμερικανικά ιμπεριαλιστικά κέντρα, που η κυβέρνηση προσπαθεί αγωνιωδώς να εξυπηρετήσει. Φιλοδοξία της κυβέρνησης είναι, εκπροσωπώντας τις ελπίδες της άρχουσας τάξης για διείσδυση στην περιοχή, "να καταστήσουμε, με μητρόπολη τη Θεσσαλονίκη, τη Βόρεια Ελλάδα κέντρο της ευρύτερης περιοχής, που μπορεί να αποτελέσει και την ατμομηχανή της ανάπτυξης και της προόδου σε ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων". Στο σχεδιασμό αυτό εντάσσει όλα τα αποκαλούμενα μεγάλα έργα, τα οποία εξαγγέλλονται με κάθε ευκαιρία. Ετσι "ο εκσυγχρονισμός των λιμένων, των αεροδρομίων, η κατασκευή και ολοκλήρωση της Εγνατίας Οδού και των κάθετων αξόνων, αποκτούν μία εξαιρετική επικαιρότητα, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον".

Ενταση της λιτότητας

Ο πρωθυπουργός, όπως είπε ο Δ. Ρέππας, έκανε ξεχωριστή αναφορά στον τομέα της οικονομίας και επιβεβαίωσε την "ορθή πορεία" στην οποία βρίσκεται, "όπου με τις φορολογικές αλλαγές που έγιναν, με την προσπάθεια για την περιστολή των δαπανών στο δημόσιο, με την κατάργηση των φοροαπαλλαγών, έχουμε επιτύχει μια πολύ σημαντική βελτίωση όλων των οικονομικών μεγεθών". Βέβαια έθεσε και το πλαίσιο για τη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής καθώς "είμαστε σε μια κρίσιμη καμπή". Ο επόμενος χρόνος, πρόσθεσε, θα είναι χρόνος κρίσης και αξιολόγησης της Ελλάδας "προκειμένου να επιτύχει στην επιδίωξή της για τη συμμετοχή της στην τελική φάση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης (ΟΝΕ)". Και προανήγγειλε: "Θα εντείνουμε, λοιπόν, την προσπάθειά μας, στο πλαίσιο του προγράμματος που έχουμε εξαγγείλει, για να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο τους οικονομικούς δείκτες, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα ρυθμούς ανάπτυξης, οι οποίοι θα είναι σε υψηλότερο επίπεδο απ' αυτούς που μέχρι τώρα είχε η χώρα μας". Επίσης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο πρόγραμμα "Καποδίστριας", που όπως είπε αποτελεί επιλογή της κυβέρνησης να προχωρήσει και να εφαρμοστεί το συντομότερο δυνατό.

Για καλύτερη εικόνα...

Η εισήγηση του Κ. Σημίτη στο χτεσινό Υπουργικό Συμβούλιο αποτέλεσε ένα είδος καλέσματος προς τον κυβερνητικό και κομματικό μηχανισμό σε εγρήγορση προεκλογικού χαρακτήρα, επισημαίνοντας ότι για το 1998 έχουμε τις εκλογές για την Αυτοδιοίκηση, για το 1999 τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το 2000 βουλευτικές εκλογές. Στο σημείο αυτό, στην αναφορά για τις βουλευτικές εκλογές του 2000, ο Κ. Σημίτης, σύμφωνα με πληροφορίες, έθεσε την αίρεση, "αν δεν έχουμε εμπλοκή στο θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας",πράγμα που προκαλεί πολλά ερωτηματικά.

Φαίνεται πως ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερες συστάσεις προς τους υπουργούς για καλύτερα αποτελέσματα σε επίπεδο προπαγάνδισης του κυβερνητικού έργου. Και τους κάλεσε να ασχοληθούν περισσότερο με θέματα τα οποία απασχολούν τον πολίτη, όπως είναι οι συναλλαγές του με τις υπηρεσίες του δημοσίου και η λειτουργία των συγκοινωνιών. Εκανε ειδική αναφορά "στην ανάγκη που υπάρχει, όπως είπε ο Δ. Ρέππας, για καλύτερο συντονισμό μεταξύ των υπουργείων ή των υπηρεσιών στο σύνολο του δημόσιου τομέα, προκειμένου, με ευθύνη και αξιοπιστία, χωρίς να δημιουργούνται παραπλανητικές εντυπώσεις, να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα". Το σύνθημα που έριξε είναι "συντονισμός, συνεργασία, αλληλεγγύη", λέγοντας ότι αυτό "αποτελεί επιτακτικό χρέος για όλους όσοι έχουμε αναλάβει να λειτουργούμε στο πλαίσιο ενός συλλογικού σχήματος".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ