Πέμπτη 4 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΣ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Αγωνιστική κλιμάκωση με πανελλαδική απεργία

Το θέμα του ΤΑΞΥ και του εφάπαξ έφεραν στη Βουλή βουλευτές του ΚΚΕ

Κλιμακώνεται ο αγώνας των εργαζομένων στον επισιτισμό - τουρισμό μετά τη χτεσινή απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της κλαδικής Ομοσπονδίας για 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 16 του Σεπτέμβρη.Επίσης, σήμερα πραγματοποιείται σύσκεψη των Σωματείων της Αθήνας, ενώ την ερχόμενη Τετάρτη θα συνεδριάσει εκ νέου η Εκτελεστική Επιτροπή, προκειμένου να αναζητηθούν τρόποι ουσιαστικής παρέμβασης στους εργαζόμενους.

Ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Χ. Κατσώτης,δήλωσε σχετικά με την απεργία: "Είναι αναγκαίο τα σωματεία του κλάδου, μέσα από συλλογικές διαδικασίες να συμβάλλουν καθοριστικά στην επιτυχία των κινητοποιήσεων, στη συσπείρωση των εργαζομένων, έτσι ώστε να δοθούν απαντήσεις στην επίθεση που δεχόμαστε από κυβέρνηση και εργοδότες. Οι εποχιακά εργαζόμενοι ιδιαίτερα θα πρέπει να κατανοήσουν ότι η νέα πολιτική που σχεδιάζεται από το υπουργείο Εργασίας, θα είναι γι' αυτούς πολύ σκληρή και πρέπει με τη συμμετοχή τους να στείλουν μήνυμα ότι δε θα υποχωρήσουν εύκολα".

Ερώτηση στη Βουλή για τα προβλήματα των εργαζομένων

Ερώτηση για τα εργασιακά και ασφαλιστικά προβλήματα των εργαζομένων του κλάδου κατέθεσαν στη Βουλή, για τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, οι βουλευτές του ΚΚΕ Μπάμπης Αγγουράκης και Νίκος Γκατζής,οι οποίοι ρωτάνε τον υπουργό αν προτίθεται η κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Στην Ερώτησή τους οι δύο βουλευτές τονίζουν μεταξύ άλλων: "Ο τουρισμός τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε μια διαρκή ανάπτυξη. Νέα ξενοδοχεία χτίζονται, άλλα επεκτείνονται δημιουργώντας, όπως ισχυρίζονται, νέες θέσεις απασχόλησης. Τα προβλήματα όμως των εργαζομένων στον τουρισμό είναι πολλά. Η πλήρης απασχόληση καταργείται. Η λεγόμενη ευελιξία είναι αυτή που κυριαρχεί. Οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, η εργατική νομοθεσία δεν εφαρμόζονται. Η εισφοροδιαφυγή έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις. Οι εργαζόμενοι υποχρεώνονται να απασχολούνται ανασφάλιστοι ή υποχρεώνονται να αποδέχονται μόνο 100 μέρες ασφάλισης, που απαιτούνται για την περίθαλψη και το Ταμείο Ανεργίας. Οι μηχανισμοί ελέγχου είναι ανύπαρκτοι. Το δίκαιο του ισχυρού είναι αυτό που κυριαρχεί.

Κύριο, επίσης, πρόβλημα που προβάλλεται από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων είναι η αφαίρεση ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων. Ο 2084/92 εκτός των άλλων αντιασφαλιστικών ρυθμίσεων, έχει και μια "φωτογραφική" διάταξη για το Ταμείο Ασφάλισης Ξενοδοχοϋπαλλήλων.Καταργεί από 1/1/98 το δικαίωμα λήψης εφάπαξ στους εργαζόμενους που έχουν 20 χρόνια στο επάγγελμα και αποχωρούν ή απολύονται.

Να σημειωθεί ότι από τα 70 ταμεία που χορηγούν εφάπαξ, το ΤΑΞΥ είναι το μόνο που υπάρχει στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό σημαίνει ότι στα υπόλοιπα οι εργαζόμενοι δε χάνουν τη δουλιά τους, συνταξιοδοτούνται από την ίδια εργασία ενώ οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία εύκολα χάνουν τη δουλιά τους. Η πραγματικότητα είναι σκληρή για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους. Οταν περάσουν τα χρόνια δεν είναι πλέον αρεστοί στα ξενοδοχεία και απολύονται.

Η 20ετία που ίσχυε παλιότερα τους έδινε τη δυνατότητα να βοηθηθούν σ' αυτή την κρίσιμη γι' αυτούς ηλικία. Η κατάργησή της θα δημιουργήσει έντονο κοινωνικό πρόβλημα. Αίτημα των εργαζομένων είναι η διατήρηση της 20ετίας στον κλάδο των ξενοδοχοϋπαλλήλων, πράγμα που δε θα έχει καμία οικονομική επιβάρυνση για το Ταμείο τους. Να σημειωθεί ότι το Ταμείο δεν έχει ελλείμματα, έχει αρκετά αποθεματικά και συνεχή διεύρυνση της ασφαλιστικής βάσης του, ενώ δεν είχε ποτέ κρατική επιχορήγηση ή κοινωνικούς πόρους.

Μάλιστα, το ΔΣ του ΤΑΞΥ κάνοντας δεκτό το αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων, έχει αποφασίσει τη μεταβατική τροποποίηση του άρθρου 41 του Καταστατικού του Ταμείου που αφορά την 20ετία.

Επίσης αίτημα των εργαζομένων - το οποίο αρνείται μέχρι σήμερα να ικανοποιήσει η κυβέρνηση - είναι η επέκταση του Ταμείου σε όλες τις υπόλοιπες τουριστικές περιοχές. Η επέκτασή του είναι επιβεβλημένη γιατί οι ξενοδοχοϋπάλληλοι μετακινούνται από τη μια περιοχή στην άλλη κι έτσι θα διευρυνθεί η ασφαλιστική βάση του Ταμείου και θα υπάρχει ίση ασφαλιστική μεταχείριση των εργαζόμενων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ