Κυριακή 7 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το "χρυσό" σκάνδαλο με τα Μεταλλεία Κασσάνδρας

Το σκάνδαλο παράδοσης των Μεταλλείων Χρυσού Χαλκιδικής στην καναδική TVX άρχισε να εκκολάπτεται, όταν ο Κ. Σημίτης ήταν υπουργός Βιομηχανίας και όπως όλα δείχνουν η ολοκλήρωσή του θα γίνει με τον Κ. Σημίτη πρωθυπουργό και πρόεδρο του "νέου" ΠΑΣΟΚ

Αποφασισμένη να ολοκληρώσει το "χρυσό" σκάνδαλο ξεπουλήματος των Μεταλλείων Κασσάνδρας στους Καναδούς, ακόμη και εάν χρειαστεί να κινητοποιήσει για μια ακόμη φορά τον αυταρχικό κατασταλτικό της μηχανισμό, εμφανίζεται η "εκσυγχρονιστική" κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Αγνοώντας τις αντιδράσεις των κατοίκων 6 κοινοτήτων του Στρυμονικού Κόλπου που αγωνίζονται για 584 μέρες να περισώσουν ό,τι έχει απομείνει από το ασφυκτικά βεβαρημένο περιβάλλον τους και συμμεριζόμενη μόνο τις απαιτήσεις των Καναδών για ίδρυση Μονάδας Χρυσού στην περιοχή, για τις οποίες δεσμεύτηκε, παρακάμπτοντας τη σχετική εθνική και κοινοτική νομοθεσία, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες απεργάζεται ήδη σχέδια καταστολής των αντιδράσεων των κατοίκων. Από την αποτελεσματικότητα του αυταρχισμού της κυβέρνησης θα κριθεί και η ολοκλήρωση ενός ακόμη σκανδάλου εις βάρος της ανάπτυξης της χώρας, του δημοσίου και των φορολογούμενων πολιτών.

Το μέγα σκάνδαλο αρχίζει με την κυβερνητική απόφαση για εκποίηση των Μεταλλείων Κασσάνδρας συνολικής έκτασης 314 τετραγωνικών χιλιομέτρων και εκτιμώμενης αξίας μόνο σε ορυκτό πλούτο περίπου 1 τρισ. 300 δισ. δρχ., η οποία βέβαια εντάσσεται στα πλαίσια της γενικότερης πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση στον τομέα της βιομηχανίας. Το ίδιο διάστημα, εξάλλου, βρίσκονται στο δρόμο για το ξεπούλημα τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, η Πειραϊκή Πατραϊκή, το πρώην μεταλλευτικό συγκρότημα Σκαλιστήρη, τα Τσιμέντα Χαλκίδας, λίγο αργότερα τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και άλλες επιχειρήσεις. Για την ιστορία να σημειώσουμε πως επικεφαλής στο υπουργείο Βιομηχανίας ήταν ο σημερινός πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, ο οποίος προϊστατο των χειρισμών στο θέμα, που έχει αναλάβει ο αναπληρωτής υπουργός τότε Χρ. Ροκόφυλλος.

Στις 3 Μαρτίου 1995 ο Χρ. Ροκόφυλλος και εφόσον έχει ολοκληρωθεί και ο τρίτος διαγωνισμός για την εκποίηση των Μεταλλείων, ανακοινώνει την εταιρία - πλειοδότη TVX GOLD, στην οποία και θα παραχωρηθούν τα Μεταλλεία τον Δεκέμβριο του 1995 με την υπογραφή μιας σκανδαλώδους σύμβασης. Η σύμβαση αυτή κατατέθηκε για κύρωση στη Βουλή και τελικά κυρώθηκε τον Αύγουστο του 1996.

Οι Καναδοί "χρυσοθήρες", όπως χαρακτηρίστηκαν από την πλειονότητα του Τύπου, τρίβουν τα χέρια τους εφόσον δεν κρύβουν, το ότι η Κασσάνδρα είναι το σημαντικότερο απόκτημά τους και μάλιστα σε μια εποχή που η κρίση στη διεθνή αγορά των πολύτιμων μετάλλων έχει φέρει την επιχείρηση σε δύσκολη θέση. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι πολύ πριν βάλουν στο χέρι το "χρυσωρυχείο" της Κασσάνδρας, οι ιθύνοντες της επιχείρησης προετοίμαζαν υπό τη μορφή ενημερωτικών φυλλαδίων και απολογιστικών καταστάσεων την απόσβεση της επένδυσης που ακόμη διαπραγματευόταν. Από το Μάη του 1995, στελέχη της επιχείρησης εκπονούν σχέδια βάσει των οποίων η Κασσάνδρα είναι το σημαντικότερο απόκτημά τους και θα σημάνει την επίτευξη της υψηλότερης μέχρι σήμερα απόδοσης της εταιρίας, που είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της μετοχής της κατά 2,26 δολάρια.Οι εκτιμήσεις των Καναδών θα επιβεβαιωθούν στην πορεία και με το παραπάνω.

Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν στον Καναδά και στο χρηματιστήριο του Τορόντο, στην Αθήνα η κυβέρνηση προχωρεί σε μια σειρά υπαναχωρήσεις στις απαιτήσεις των Καναδών, που θα φτάσουν μέχρι το σημείο ειδικών ρυθμίσεων, αλλά και παρανομιών προκειμένου, να απαλλάξει το δημόσιο από το βάρος των Μεταλλείων Κασσάνδρας.Στα πλαίσια αυτά ψηφίζει ειδική τροπολογία που αλλάζει τις μέχρι τότε προϋποθέσεις για τις άδειες ίδρυσης και λειτουργίας βιομηχανικών μονάδων, προκειμένου να διευκολύνει τα σχέδια των Καναδών.

Τα σχέδια αυτά, πέρα από τη λειτουργία των υφιστάμενων μονάδων στη Χαλκιδική, προέβλεπαν και την ίδρυση και λειτουργία μονάδας χρυσού στην Ολυμπιάδα, την οποία μάλιστα η κυβέρνηση θα αποδεχτεί και θα συμπεριλάβει στη σύμβαση που υπέγραψε με τους Καναδούς, την υπαγωγή της στους ευνοϊκούς όρους του αναπτυξιακού νόμου που σημαίνει 40% κρατική επιδότηση.Το υπόλοιπο ποσοστό προβλέπεται να καλυφθεί κατά 20% από ίδια κεφάλαια και κατά 40% από δανεισμό. Για να γίνει αυτό παρακάμπτει μια σειρά από διατάξεις τόσο του αναπτυξιακού νόμου όσο και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την προστασία του περιβάλλοντος.

Ενώ λοιπόν για την ένταξη μιας μονάδας στον αναπτυξιακό νόμο απαιτείται προέγκριση χωροθέτησης και περιβαλλοντικής μελέτης, η κυβέρνηση δεσμεύεται να υπογράψει τον όρο αυτό της σύμβασης και να προχωρήσει στην ένταξη της μονάδας κατ' εξαίρεση των κριτηρίων και υπό τον όρο ότι οι απαιτούμενες μελέτες θα πραγματοποιηθούν μετά την υπογραφή της σύμβασης. Την ίδια δε εποχή που εδώ η κυβέρνηση υπερβαίνει κάθε νομοθεσία για την προστασία του περιβάλλοντος, το επίσημο κράτος διά στόματος της υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ προβαίνει σε επίσημα διαβήματα κατά της Τουρκίας για έναρξη λειτουργίας στην Πέργαμο παρόμοιας μονάδας!

Αγώνας 584 ημερών των κατοίκων Στρυμονικού

Η απόφαση για ίδρυση μονάδας χρυσού θα αποτελέσει το κόκκινο πανί για τους κατοίκους των 12 κοινοτήτων του Στρυμονικού Κόλπου, οι οποίοι για 584 μέρες μέχρι σήμερα συνεχίζουν να αγωνίζονται κατά της ίδρυσής της, διεκδικώντας το δικαίωμα να ζουν σε ανθρώπινο περιβάλλον και σεβόμενοι την πολιτιστική τους κληρονομιά που φτάνει μέχρι και την εποχή του Αριστοτέλη, αλλά και υπερασπιζόμενοι το εισόδημά τους, που προέρχεται από την αγροτική παραγωγή και τον τουρισμό και νιώθουν να απειλείται. Οι κάτοικοι νιώθουν ότι το βεβαρημένο περιβάλλον τους από τις χρόνιες δραστηριότητες των Μεταλλείων δεν αντέχει άλλους 80.000 τόνους αρσενικού που θα παράγει η μονάδα ετησίως.

Οι Καναδοί δε φαίνεται να ανησυχούν αρχικά, αφού στο μεταξύ, όπως οι ίδιοι διαλαλούν στους μετόχους τους - μέσω του διαδικτύου - ότι "στην Αθήνα υπάρχει μια ισχυρή κυβέρνηση (Σημίτη), που είναι σταθερά στο πλάι μας και στηρίζει τα επενδυτικά μας σχέδια"... Ισως, η εκτίμηση αυτή να αποθράσυνε τον πρόεδρο της εταιρίας κ. Χικ,ο οποίος, την ώρα που οι κάτοικοι στη Χαλκιδική διαμαρτύρονταν, εμφανίστηκε σε συνέντευξη Τύπου να δηλώνει πριν ακόμη η σύμβαση κυρωθεί στη Βουλή όπως προβλεπόταν, ότι: "Ο μόνος ιδιοκτήτης των Μεταλλείων Κασσάνδρας είναι η TVX, η μονάδα θα γίνει στην Ολυμπιάδα και δε χρειάζεται καμία κύρωση από τη Βουλή"!

Η "ισχυρή" κυβέρνηση θα δράσει λοιπόν στο πλευρό των Καναδών, κινητοποιώντας τον ισχυρό κατασταλτικό της μηχανισμό κατά των διαμαρτυρόμενων κατοίκων που έχουν περικυκλώσει την περιοχή και δεν επιτρέπουν στην TVX να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις.Η ένταση αποκλιμακώνεται με την παρέμβαση της υφυπουργού Ανάπτυξης Αννας Διαμαντοπούλου, η οποία παίρνει μια σειρά από δεσμεύσεις έναντι της συντονιστικής επιτροπής κατοίκων 6 πλέον (από τις 12 που ήταν αρχικά) κοινοτήτων του Στρυμονικού κόλπου καθώς οι υπόλοιπες 6 κοινότητες... "πείστηκαν" ότι το έργο της ισχυρής κυβέρνησης θα φανεί αποτελεσματικό και έτσι αποφάσισαν να υπαναχωρήσουν.

Διά στόματος Διαμαντοπούλου η κυβέρνηση δεσμεύεται μεταξύ άλλων για την εκπόνηση μελέτης χωροθέτησης της μονάδας από το ΙΓΜΕ και το Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΙΠΑ) του Παντείου Πανεπιστημίου,στην οποία δε θα περιλαμβάνονται οι περιοχές που βρέχονται από τον Στρυμονικό Κόλπο μέσα στις οποίες είναι και η Ολυμπιάδα, την οποία οι Καναδοί εξακολουθούν να θεωρούν δεδομένη. Δεσμεύεται επίσης να ενημερώνει επίσημα τους φορείς των κοινοτήτων με εκθέσεις ανά ένα μήνα για το πώς προχωράει η μελέτη καθώς και για την ολοκλήρωσή της μέσα σε ένα τρίμηνο.

Ενώ έχει γίνει γνωστό ότι η πρώτη φάση της μελέτης έχει ολοκληρωθεί, κανένας κυβερνητικός υπεύθυνος δεν μπήκε στον κόπο να ενημερώσει για τα αποτελέσματά της. Χρειάστηκε οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι να ενοχλήσουν πολλές φορές το αρμόδιο υπουργείο και εν τέλει να κατέβουν οι ίδιοι στην Αθήνα για να παραλάβουν τη μελέτη. Παρά τις δεσμεύσεις να μη γίνουν έρευνες και γεωτρήσεις στην περιοχή του Στρυμονικού Κόλπου, η κυβέρνηση επιχειρεί το αντίθετο, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να ξεσηκωθούν, για μία ακόμη φορά, ενώ η κυβέρνηση για να τρομοκρατήσει διαρρέει πληροφορίες για την ετοιμότητα προς δράση του κατασταλτικού της μηχανισμού, οι οποίες επιβεβαιώνονται και από τις έμμεσες παραινέσεις του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών με ανακοινώσεις του, για την αναγκαιότητα της μονάδας στην περιοχή. Τελικά, τα γεωτρύπανα του ΙΓΜΕ θα μεταφερθούν σε άλλη περιοχή για τις έρευνες που θα δώσουν τη δυνατότητα της ολοκλήρωσης της δεύτερης φάσης της μελέτης, η οποία αναμένεται μέσα στο Σεπτέμβρη.

Παράλληλα, όλο αυτό το διάστημα στην ευρύτερη περιοχή που έχει παραχωρηθεί πλέον στους Καναδούς συνεχίζονται διάφορες γεωτρήσεις. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες διενεργούν γεωτρήσεις 250 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας αντλώντας 12.000 κ.μ. νερού το 24ωρο από τα οποία η Χαλκιδική υποφέρει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ