Κυριακή 7 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τι ξεπουλήσανε

Τα Μεταλλεία Κασσάνδρας, τα οποία η κυβέρνηση παρέδωσε αντί πινακίου φακής στους Καναδούς "χρυσοθήρες", αποτελούν πραγματικό χρυσωρυχείο. Αδιάψευστος μάρτυρας, το περιεχόμενο της σύμβασης, από την οποία προκύπτει η τεράστια περιουσία του ελληνικού δημοσίου, που ξεπούλησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στους Καναδούς. Η περιουσία των Μεταλλείων Κασσάνδας, που πέρασε στα χέρια της TVX, αποτελείται από:

  • Τα μεταλλεία "Μαντέμ Λάκκο", "Ολυμπιάδος" και "Μαύρης Πέτρας", που εκτείνονται σε έκταση 1.660 στρεμμάτων, ενώ η συνολική εκμεταλλευόμενη έκταση καλύπτει 314 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
  • Αποθέματα μεικτών θειούχων μεταλλευμάτων στην περιοχή, τα οποία εκτιμούνται σε 10,8 εκατομ. τόνους, εκ των οποίων τα 9,8 είναι χρυσοφόρα, σε αυτά προστίθενται και άλλα 4,5 εκατομ. τόνοι πιθανά αποθέματα.
  • 11 εκατομ. τόνους σιδηροπυρίτη, 4 εκατομ. τόνους χαλκοπυρίτη, 1,2 εκατομ. τόνους πυρολουσίτη - ροδοχρωσίτη και 90 εκατομ. τόνους πτωχού πορφυριτικού χαλκού - χρυσού μεταλλευτικού αποθέματος.
  • Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ιδίων τα κοιτάσματα στις Σκουριές και στην Ολυμπιάδα θα τους αποδώσουν 15,5 εκ. τόνους ουγκιές.

Τα παραπάνω έχουν εκτιμήσει υπέρ του δέοντος οι Καναδοί, οι οποίοι θεωρούν τα Μεταλλεία Κασσάνδρας ως το σημαντικότερο απόκτημα της επιχείρησης. Οπως δηλώνουν χαρακτηριστικά "η Κασσάνδρα θα αποτελέσει τη ναυαρχίδα της TVX GOLD".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ