Κυριακή 7 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ιδού το μέγεθος του σκανδάλου

Στο μεταξύ, οι Καναδοί "χρυσοθήρες" έχουν προχωρήσει σε έρευνες στις Σκουριές, όπου επιβεβαιώνουν πληροφορίες που είχαν από τον "αγοραστή", δηλαδή από το ελληνικό δημόσιο για κοίτασμα συνολικά στις Σκουριές και στην Ολυμπιάδα 15,5 εκ. ουγκιές χρυσού!Τα στοιχεία ανακοίνωσε η ίδια η εταιρία, μέσω του διαδικτύου με δελτία Τύπου στις 10 και 14 Απριλίου 1997. Αν σκεφτεί κανείς ότι η τιμή που αγοράζει η πολυεθνική το κοίτασμα είναι 32 δολ. τη ουγκιά, με τους πλέον εξευτελιστικούς υπολογισμούς προκύπτει ότι ο χρυσός στη Χαλκιδική πουλήθηκε τουλάχιστον 1.500% (!) φθηνότερα της αξίας του, χωρίς να υπολογίζουμε την αξία της γης, των εγκαταστάσεων κλπ.

Η διαπίστωση αυτή έκανε του Καναδούς να ανακοινώνουν στους μετόχους τους μέσω διαδικτύου ότι:

  • "Τα αποθέματα και οι πηγές θα στηρίξουν μια μεγάλη εξαιρετικά χαμηλού κόστους παραγωγής επένδυση στο άμεσο μέλλον που θα μεταμορφώσει την 100% ιδιόκτητη Κασσάνδρα σε "ναυαρχίδα" της TVX GOLD και θα στηρίξει το στόχο μας να ξεπεράσουμε το 1.000.000 ουγκιές το χρόνο παραγωγή στο τέλος του αιώνα".
  • Αναμένεται η μελέτη σκοπιμότητας τέλους του 1997 για το κοίτασμα, τα αποτελέσματα της οποίας θα έδιναν τη δυνατότητα στην εταιρία για δανεισμό από διεθνείς τραπεζικούς οίκους για την επένδυση της μονάδας χρυσού.

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη, όπως κατά καιρούς δηλώνει, για την υλοποίηση της μονάδας, ενώ από την άλλη μεριά οι κάτοικοι των 6 κοινοτήτων του Στρυμονικού δηλώνουν επίσης αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν την εγκατάσταση κανενός εργοστασίου στη βεβαρημένη από απόβλητα χρόνων περιοχή τους. Στον αγώνα των κατοίκων της περιοχής που αντιδρούν, από την πρώτη στιγμή συμπαραστέκεται το ΚΚΕ, το οποίο είναι και το μόνο κόμμα που καταψήφισε στη Βουλή τη σκανδαλώδη σύμβαση.Προσφάτως κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή, με την οποία καλεί την κυβέρνηση να δώσει απάντηση σε μια σειρά ερωτήματα που προκύπτουν από τους αδιαφανείς χειρισμούς της πριν και μετά την υπογραφή της σύμβασης, ενώ με πρωτοβουλία του ΚΚΕ πραγματοποιήθηκε χτες και σχετική ημερίδα στην Ολυμπιάδα για το θέμα. Οπως όλα δείχνουν ο Σεπτέμβρης θα ανεβάσει πολύ το θερμόμετρο στη Χαλκιδική, καθώς η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να στηρίξει μέχρι τέλους τα συμφέροντα των Καναδών.

Αυτά είναι τα εν εξελίξει "δρώμενα" στο διάστημα 1995 - 1997. Πολλά έχουν αλλάξει στη φιλοσοφία της κυβέρνησης από το περίφημο συμβόλαιο με το λαό το 1981 και την κυβερνητική διακήρυξη το 1993, όπου δήλωνε: "Ο ορυκτός πλούτος της χώρας αποτελεί κληρονομιά της φύσης στο λαό μας και δεν είναι ανανεώσιμος. Η κληρονομιά αυτή ανήκει τόσο στις σημερινές γενιές όσο και στις επόμενες. Ετσι, δεν μπορεί να γίνεται ληστρική εκμετάλλευση των ορυκτών μας και ούτε να έχουν εφαρμογή στον τομέα αυτό στενά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Το κόστος εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου, δεν προσδιορίζεται μόνο από τις δαπάνες παραγωγής εξόρυξης, όπως γίνεται με άλλους παραγωγικούς κλάδους. Προσδιορίζεται επίσης και από το γεγονός ότι τα αποθέματα δεν μπορούν να αναπαραχθούν. Παραγωγικές διαδικασίες με τέτοιες ιδιομορφίες, δεν είναι δυνατόν να κατευθύνονται από ιδιωτικά συμφέροντα".

Από τότε μέχρι σήμερα όμως πολλά έχουν αλλάξει στο κυβερνών κόμμα. Το "συμβόλαιο με το λαό" και τα παχιά λόγια παραχώρησε διά παντός τη θέση του στο "συμβόλαιο" με το μεγάλο κεφάλαιο και τα μεγάλα έργα, το οποίο χαρακτηρίζεται από αξιοζήλευτη συνέπεια...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ