Κυριακή 7 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
To προφίλ της TVX GOLD

Η TVX GOLD, με έδρα το Τορόντο του Καναδά, είναι πολυεθνική πολυμετοχική εταιρία και διαθέτει μεταλλεία χρυσού στη Βραζιλία, στη Χιλή, στον Καναδά, στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη (Τσεχία και Ελλάδα - Χαλκιδική) στα οποία και έχει στηρίξει όλες της ελπίδες της. Αξίζει να σημειωθεί ότι το μοναδικό 100% ιδιόκτητο μεταλλείο της είναι της Κασσάνδρας, μετην αγορά του οποίου έκανε και την εμφάνισή της στην Ελλάδα, ιδρύοντας τη θυγατρική TVX HELLAS με έδρα το Στρατώνι της Χαλκιδικής.

Το "απόκτημα" της Κασσάνδρας βελτίωσε σημαντικά τη μετοχή της εταιρίας στο χρηματιστήριο του Τορόντο, ενώ αναπροσάρμοσε τα επενδυτικά της σχέδια διεθνώς. Αξίζει δε να αναφερθεί ότι όλα τα σχέδιά της για την Ελλάδα αναφέρουν ως έδρα, της μονάδας χρυσού που πρόκειται να κατασκευάσει, την Ολυμπιάδα, παρά την κυβερνητική δέσμευση προς τους κατοίκους του Στρυμονικού ότι η χωροθέτηση της μονάδας δεν μπορεί να είναι σε περιοχές που βρέχονται από τον κόλπο, όπως η Ολυμπιάδα.

Για το διάστημα 1995 - 1996 η εταιρία εμφανίζει παθητικό. Εχει κλείσει 3 μεγάλα ορυχεία στον Καναδά και στη Βραζιλία ενώ ταυτόχρονα, βρισκόμενη σε δεινή θέση λόγω της κρίσης στη διεθνή αγορά πολύτιμων μετάλλων, αναγκάστηκε να πουλήσει 250 εκ. δολάρια σε ομόλογα. Το αποτέλεσμα ήταν η μετοχή της να πέσει πάρα πολύ με ανώτατο σημείο το 1997 τα 12 δολάρια και κατώτατο τα 4,5 δολάρια στα οποία και παραμένει επί 1,5 μήνα.

Αυτή τη στιγμή δεν έχει πρακτικά κανένα παραγωγό ορυχείο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ετοιμάζεται να προχωρήσει στη μείωση του μετοχικού της κεφαλαίου. Προσφάτως μάλιστα η ίδια ανακοίνωσε (δελτίο Τύπου της TVX στο διαδίκτυο 30 Ιουνίου 1997), ότι λειτουργεί με οριακά προγράμματα ασφαλείας μέχρι το έτος 2004, προσπαθώντας να αντιμετωπίσει την κρίση και τις διαρκώς μειούμενες τιμές των πολύτιμων μετάλλων. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση φαίνεται να στηρίζει όλες τις ελπίδες της στην Κασσάνδρα και στην επιβεβαίωση του κοιτάσματος των 15,5 εκ. τόνων ουγκιές που θα της επιτρέψει και τη δανειοδότηση για την κατασκευή της μονάδας χρυσού που επιθυμεί. Ισως οι "μύωπες" της ελληνικής κυβέρνησης να σώσουν τελικά τη μετοχή της καναδέζικης πολυεθνικής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ