Κυριακή 14 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ 1998
Ακόμη χειρότερες μέρες για μη έχοντες και μη κατέχοντες

Τα σενάρια του κρατικού προϋπολογισμού του 1998 - που προβλέπουν αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 800 περίπου δισ. δραχμές ή 10% (τριπλάσιο του πληθωρισμού) και των δαπανών περίπου 4,5% - θα πλήξουν περαιτέρω τα νοικοκυριά με μικρά και μεσαία εισοδήματα

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η κατάρτιση του κρατικού προϋπολογισμού για το έτος 1998, ενώ παράλληλα ολοκληρώνονται οι εκθέσεις - τμήματα του μακροχρόνιου οικονομικού προγράμματος - που καταρτίζει η επιτροπή των "σοφών", με επικεφαλής τον καθηγητή και φίλο του πρωθυπουργού Γ. Σπράο. Τόσο ο κρατικός προϋπολογισμός του 1998, όσο και οι εκθέσεις της επιτροπής Σπράου επιχειρούν τον εμπλουτισμό της πολιτικής μονόπλευρης λιτότητας που εφαρμόζει σήμερα η κυβέρνηση. Στα πλαίσια αυτά, σε διάφορα κλιμάκια της κυβέρνησης, ετοιμάζονται εναλλακτικά σενάρια με δέσμες και δεσμίδες νέων αντιλαϊκών μέτρων, που θα κάνουν ακόμη πιο δύσκολη τη ζωή των εργαζομένων και των πλατιών λαϊκών στρωμάτων. Με τη δήλωση του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη από το βήμα της 62ης Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) το περασμένο Σάββατο - είπε πως "η ερχόμενη διετία" είναι δύσκολη και ότι "το 1998 θα είναι μια κρίσιμη χρονιά" - η κυβέρνηση επιχείρησε να μας προϊδεάσει τι μας επιφυλάσσει ο ερχόμενος χρόνος. Θεωρείται μάλιστα βέβαιο πως η κυβέρνηση του "νέου" ΠΑΣΟΚ θα αξιοποιήσει την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, για την επιβολή λιτότητας με... ολυμπιακές προδιαγραφές!

Αν τα τελευταία χρόνια, το κύριο χαρακτηριστικό της σφιχτής αντιλαϊκής πολιτικής ήταν η επίθεση της εφορίας στα λαϊκά εισοδήματα (υπέρογκη αύξηση των φόρων) το 1998 και τα επόμενα χρόνια η έμφαση θα δοθεί στην αύξηση των εσόδων, κυρίως από εκποίηση της δημόσιας περιουσίας (ιδιωτικοποιήσεις κλπ.) και την παραπέρα περικοπή των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα, με στόχο το "λιγότερο κράτος". Αυτό είναι κάτι που δεν το έκρυψε ούτε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος σε σχετική ερώτηση που του έγινε στη ΔΕΘ είπεπως "δε θα περιλαμβάνει νέες γενικές φορολογίες (σ. σ. άφησε ανοιχτό όμως το ενδεχόμενο να επιβληθούν κάποιοι νέοι ειδικοί φόροι), αλλά ότι το βάρος θα δοθεί στη συγκράτηση των δαπανών".

Λεπτομέρειες για την οικονομική πολιτική του 1998 - δηλαδή τα συγκεκριμένα μέτρα που προτίθεται να εφαρμόσει η κυβέρνηση για να προσεγγίσει τους στόχους της Συνθήκης του Μάαστριχτ - θα πληροφορηθούμε στο αμέσως επόμενο διάστημα, τόσο με τη δημοσιοποίηση των εκθέσεων που έχει επεξεργαστεί η επιτροπή των "σοφών" υπό τον καθηγητή Γιάννη Σπράο όσο και με τον νέο κρατικό προϋπολογισμό, που θα κατατεθεί στη Βουλή το αργότερο μέχρι 30 Νοέμβρη. Ο πρωθυπουργός είπε πως φιλοδοξεί να κατατεθεί ο φετινός προϋπολογισμός στη Βουλή το αργότερο μέχρι 25 Νοέμβρη.

Να σημειωθεί, πάντως, πως οι αντιδράσεις που προκάλεσε η πρώτη έκθεση της επιτροπής Σπράου (και μέσα στους κόλπους της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ) φαίνεται ότι δεν πέρασαν απαρατήρητες από τον πρωθυπουργό. Ενδεικτικό από αυτή την άποψη είναι και το γεγονός ότι ενώ έχουν ολοκληρωθεί οι περισσότερες, ο κ. Σπράος δεν κάλεσε τους δημοσιογράφους για να τις παρουσιάσει σε συνέντευξη Τύπου, όπως έκανε με την πρώτη έκθεση για την εισοδηματική πολιτική και τον πληθωρισμό. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οι εκθέσεις της επιτροπής Σπράου συγκεντρώνονται στο πρωθυπουργικό γραφείο και θα δοθούν στη δημοσιότητα σε χρόνο που ο πρωθυπουργός κρίνει "κατάλληλο". Σύμφωνα μάλιστα με ορισμένες πληροφορίες, εξετάζεται το ενδεχόμενο να δημοσιοποιούνται κάθε δύο μέρες και μία έκθεση!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεισφορά στους στόχους του Μάαστριχτ (1997-11-02 00:00:00.0)
Νέα δόση... Σπράου (1997-10-16 00:00:00.0)
Εκθέσεις κατά παραγγελία (1997-10-14 00:00:00.0)
Στον πρωθυπουργό άλλες δύο εκθέσεις λιτότητας (1997-09-30 00:00:00.0)
"Δευτερεύον" πρόβλημα η ανεργία! (1997-06-29 00:00:00.0)
"Θεωρητικές" αναζητήσεις για την κατάργησή του (1997-06-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ