Τετάρτη 17 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
Γροθιές στο Κοινοβούλιο

ΤΙΡΑΝΑ.-

Φαίνεται ότι η κοινοβουλευτική "ηρεμία" στην Αλβανία αποτελεί ακόμη μακρινό όνειρο: η χτεσινή επεισοδιακή συνεδρίαση κατέδειξε ότι οι εντάσεις καλά κρατούν...

Οι κυβερνώντες Σοσιαλιστές είδαν την απόπειρά τους να εφαρμόσουν τις επιταγές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να καταλήγει σε... σύρραξη: η άρνηση στο αίτημα των Δημοκρατικών, να τους παραδοθεί το κείμενο του νόμου για να το μελετήσουν πριν την ψηφοφορία, προκάλεσε την οργή των βουλευτών του Σαλί Μπερίσα.

Η συζήτηση διακόπηκε όταν οι τόνοι ανέβηκαν πολύ και δύο βουλευτές - ένας Δημοκρατικός και ένας Σοσιαλιστής - αντάλλαξαν γροθιές.

Ο υπουργός Οικονομικών Αρμπεν Μαλάι αποδοκιμάστηκε από βουλευτές της αντιπολίτευσης όταν προσπάθησε να εξηγήσει τι προβλέπει ο νέος νόμος, που αυξάνει το φόρο προστιθέμενης αξίας από 12,5% σε 22%.

Το μέτρο έχει στόχο να μειώσει άμεσα το έλλειμμα στον προϋπολογισμό και αποτέλεσε όρο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προς την κυβέρνηση Νάνο προκειμένου να συνεχιστεί η παροχή δανείων προς τη χώρα.

Στο μεταξύ, χτες, όπως μετέδωσε το Γερμανικό Πρακτορείο, δικαστήριο του Δυρραχίου καταδίκασε τον άνθρωπο που είχε πετάξει τον Ιούνη μια χειροβομβίδα - η οποία δεν εξερράγη - εναντίον του πρώην Προέδρου Σαλί Μπερίσα, κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης, σε ποινή κάθειρξης 13 ετών.

Στην πόλη Κράστα, περίπου 40 χιλιόμετρα βορειοδυτικά των Τιράνων, 6 εργαζόμενοι σε ορυχείο σκοτώθηκαν σε έκρηξη που προκλήθηκε όταν έβαλαν φωτιά σε καύσιμα υλικά όπου ήταν κρυμμένη δυναμίτιδα. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών που ανακοίνωσε το γεγονός στην πρωτεύουσα δε διευκρίνισε αν επρόκειτο για σφάλμα των εργατών ή αν στην υπόθεση υποκρύπτεται δόλος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ