Τετάρτη 17 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΡΒΗΓΙΑ
Αβεβαιότητα και πολιτική αστάθεια

ΟΣΛΟ.-

Η πολιτική και κοινωνική αβεβαιότητα είναι ο μοναδικός νικητής των προχτεσινών εκλογών για το νορβηγικό Κοινοβούλιο (Storting), καθώς η αναμενόμενη άνοδος του ακροδεξιού κόμματος επαληθεύτηκε και το κυβερνών Εργατικό Κόμμα αναδείχτηκε μεν πρώτο στην προτίμηση των ψηφοφόρων, το ποσοστό όμως που συγκέντρωσε απέφερε την παραίτηση του πρωθυπουργού Θ. Γιάγκλαντ.

Δεσμευμένος από τον όρο που ο ίδιος έθεσε πριν από τις εκλογές, αμέσως μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων υπέβαλε την παραίτησή του ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας, Θορμπιόερν Γιάγκλαντ. Ο Γιάγκλαντ είχε θέσει ως όρο, για να παραμείνει το κόμμα του στην κυβέρνηση, το να συγκεντρώσει τουλάχιστον το ποσοστό του 1993, δηλαδή 36,9%, κάτι όμως που δεν επιτεύχθηκε. Βέβαια, τυπικά η παραίτηση της κυβέρνησής του θα γίνει στις 13 Οκτώβρη, όταν θα κατατεθεί στη Βουλή ο προϋπολογισμός για το 1998. Η παραίτηση του Γιάγκλαντ, που θα παραμείνει επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος, συνοδεύτηκε και από τη δήλωση "θα επανέλθουμε όμως σύντομα", γεγονός που ερμηνεύτηκε ότι το κόμμα του θα υποστηρίξει έμμεσα μια νέα κεντροαριστερή κυβέρνηση.

Δίχως οι πολιτικοί αναλυτές να μπορούν να προβλέψουν με σιγουριά τις συμμαχίες που πρόκειται να γίνουν για το σχηματισμό κυβέρνησης και την κατάληψη του πρωθυπουργικού θώκου, επικρατέστερος για τη θέση θεωρείται ο αρχηγός των Χριστιανοδημοκρατών, Κίελ Μάγκνε Μπόντεβικ,ο οποίος είδε τα ποσοστά του κόμματός του να αυξάνονται κατά 5,8% και να φθάνουν στο 13,7%. Το πιο χαρακτηριστικό όμως είναι η στροφή προς τα δεξιά και προς την άκρα Δεξιά που σηματοδότησαν αυτές οι εκλογές, με πιο εντυπωσιακή εξέλιξη τη δραματική αύξηση της δύναμης του ακροδεξιού "Κόμματος της Προόδου", που αναδείχτηκε δεύτερο κόμμα με ποσοστό 15,3% και 25 έδρες, τριπλασιάζοντας σχεδόν την εκλογική του δύναμη. Σύμφωνα με τους πολιτικούς παρατηρητές, ο Κ. Χάγκεν (ο ηγέτης του Κόμματος της Προόδου), εκμεταλλεύτηκε την ξενοφοβία, αλλά και τους φόβους των χαμηλότερων κοινωνικών στρωμάτων ότι ο πλούτος της Νορβηγίας πηγαίνει "σε λάθος τσέπες"...

Με καταμετρημένο το 96,7% των ψήφων, το Εργατικό Κόμμα συγκεντρώνει ποσοστό 35,1%, και 65 από τις 165 έδρες του Storting. Ακολουθούν το "Κόμμα της Προόδου" με 15,3%, η Δεξιά με 14,3 %, το "Χριστιανικό Λαϊκό Κόμμα" με 13,7%, το "Κόμμα του Κέντρου" 8,0%, η "Σοσιαλιστική Αριστερά" με 5,9%, η "Φιλελεύθερη Αριστερά" με 4,4% και τα υπόλοιπα κόμματα που συγκέντρωσαν όλα μαζί περίπου 3,2%. Τα επίσημα τελικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν επισήμως αύριο, αλλά δεν αναμένεται να υπάρξουν πλέον σημαντικές αλλαγές στα ποσοστά των κομμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ