Τρίτη 23 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
"Ζεστό - κρύο" από την Αγκυρα

Η δοκιμασμένη τακτική του "ζεστού - κρύου" χρησιμοποιείται και πάλι από την τουρκική διπλωματία, καθώς επίκειται μια ακόμη συνάντηση σε υψηλό πολιτικό επίπεδο. Η συνάντηση πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν και με την Αμερικανίδα ομόλογό τους.

Το αμέσως προηγούμενο διάστημα, Τούρκοι αξιωματούχοι ανέβασαν τους τόνους, απειλώντας ανοιχτά Αθήνα και Λευκωσία σε περίπτωση, που προχωρήσει η εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων S-300.

Ωστόσο, χτες ο Τούρκος υπουργός Αμυνας εμφανίστηκε "διαλλακτικός", διατυπώνοντας μάλιστα και το ενδιαφέρον του για το επίπεδο διαβίωσης Ελλήνων και Κυπρίων. Πρέπει να διαγράψετε από το λεξιλόγιό σας λέξεις, όπως "εντολή να χτυπήσουμε" ή "πόλεμος", είπε ο Τούρκος υπουργός Αμυνας κ. Ισμέτ Σεζγκίν, σε συνάντησή του με δημοσιογράφους

"Γιατί να δοθεί διαταγή να χτυπήσουμε; Πάντα λέμε ότι είμαστε παιδιά των δύο πλευρών του Αιγαίου, είμαστε γείτονες, θέλουμε να ζήσουμε εν ειρήνη", είπε ο Τούρκος υπουργός, σε ενημέρωση που έκανε για τη Διεθνή Εκθεση Αμυντικής Βιομηχανίας και Πολιτικής Αεροπορίας 1997, που εξελίσσεται αυτές τις μέρες στην Τουρκία.

"Βλέπουμε τα τεράστια ποσά, που δαπανώνται για εξοπλισμούς, από τους Ελληνες και τους Ελληνοκυπρίους φίλους μας και τα θεωρούμε ποσά που αφαιρούνται από την ευημερία των λαών τους", είπε ο Τούρκος υπουργός.

Αναφερόμενος ειδικότερα στην ενημέρωση που έγινε την περασμένη βδομάδα από το τουρκικό Γενικό Επιτελείο για το θέμα των αντιαεροπορικών πυραύλων S-300, ο κ. Σεζγκίν είπε "λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα, αλλά δε νομίζω ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάποια επίθεση".

H ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να αντιμετωπίσει το "σκοτσέζικο ντους" στο οποίο υποβάλλεται από την Αγκυρα, υπογράμμισε με όλους τους δυνατούς τρόπους τις τουρκικές απειλές. Την περασμένη μάλιστα βδομάδα, ο Ελληνας πρεσβευτής στην Αγκυρα προέβη σε διάβημα στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, για τις επανειλημμένες διατυπώσεις απειλών πολέμου.

Ταυτόχρονα, όμως, η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε και στη συνηθισμένη "επίδειξη καλής θέλησης", προκειμένου να μη δυσαρεστήσει την Ουάσιγκτον. Οπως έγινε γνωστό από τον υπουργό Τύπου Δ. Ρέππα, χτες οι Ελληνες "σοφοί" απέστειλαν μια ακόμη επιστολή στους Τούρκους συναδέλφους τους, κρατώντας "ζεστή" τη διαδικασία. Η συνάντηση, πάντως, των "σοφών", σύμφωνα με τον υπουργό Τύπου, δεν μπορεί προς το παρόν να πραγματοποιηθεί, μέχρι τουλάχιστον η Αγκυρα να χαμηλώσει τους τόνους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ