Τρίτη 23 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
Τσουχτερές αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες

Με τη σχεδιαζόμενη αύξηση των αντικειμενικών αξιών, η κυβέρνηση προσδοκά πρόσθετα φορολογικά έσοδα όχι μόνο από τις μεταβιβάσεις ακινήτων (αγοραπωλησίες - κληρονομικές κλπ.), αλλά και από τη φορολογία εισοδήματος λόγω "αντικειμενικών" κριτηρίων

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διαδικασίες αύξησης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων από την αρμόδια επιτροπή που έχει συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών. Οι αυξήσεις στις οποίες προσανατολίζεται η αρμόδια επιτροπή, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, θα ξεκινούν από 20% περίπου και θα φτάνουν - ή και θα ξεπερνούν σε ορισμένες περιπτώσεις - το 60% σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μέχρι το τέλος του χρόνου το σύστημα των αντικειμενικών αξιών θα επεκταθεί και στα πάσης φύσεως αγροτεμάχια όλης της χώρας. Ο προσδιορισμός της φορολογητέας αξίας των ακινήτων της συγκεκριμένης κατηγορίας θα γίνεται βάσει μιας σειράς συντελεστών που θα είναι διαφορετικοί ανάλογα με την περίπτωση του αγροτεμαχίου, αν δηλαδή πρόκειται για καλλιεργήσιμη ή μη καλλιεργήσιμη έκταση, αρδευόμενη ή μη αρδευόμενη κλπ.

Να θυμίσουμε ότι, όπως είχε δηλώσει πριν λίγες βδομάδες ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Δρυς, οι νέες αυξημένες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων θα ισχύσουν το αργότερο από την 1η Γενάρη 1998. Οι επικείμενες αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες θα προκαλέσουν αλυσιδωτές αυξήσεις στους φόρους μεταβίβασης (αγοραπωλησία, γονική παροχή, δωρεά, κληρονομιά κλπ.), ενώ θα επιβαρύνουν υπέρμετρα και όσους φορολογούνται με το σύστημα των "αντικειμενικών" κριτηρίων (ελεύθεροι επαγγελματίες, βιοτέχνες, έμποροι). Κι αυτό γιατί η αντικειμενική αξία είναι μία από τις παραμέτρους που λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό των ελάχιστων ορίων εισοδήματος, βάσει των οποίων υπολογίζεται ο φόρος που πρέπει να καταβληθεί από τους συγκεκριμένους φορολογούμενους. Οι τελευταίοι αναμένεται ήδη να επιβαρυνθούν υπέμετρα από τις αμέσως προηγούμενες αυξήσεις που είχαν επιβληθεί στις αντικειμενικές αξίες από το υπουργείο Οικονομικών και οι οποίες σύμφωνα με τον ισχύοντα φορολογικό νόμο κανονικά θα ισχύσουν για τον προσδιορισμό των ελάχιστων ορίων εισοδημάτων που αποκτήθηκαν φέτος και θα φορολογηθούν το 1998.

Ωστόσο, μπροστά στις έντονες αντιδράσεις που αναμένεται να προκαλέσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο στο χώρο των ΕΒΕ, το υπουργείο Οικονομικών μελετά μεσοβέζικες ρυθμίσεις στο σύστημα των "αντικειμενικών" κριτηρίων, προκειμένου η φορολογική επιβάρυνση στους επαγγελματοβιοτέχνες, τους αγρότες και γενικά όσους φορολογούνται με σύστημα "αντικειμενικών" κριτηρίων να είναι μικρότερη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ