Πέμπτη 25 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Κλιμακώνονται οι αμερικανικές πιέσεις

Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο απαιτεί η Ουάσιγκτον

Οι επαφές του υπουργού Εξωτερικών, Θ. Πάγκαλου, στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ, τόσο με την Αμερικανίδα ομόλογό του, Μ. Ολμπράιτ, όσο και με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Ι. Τζεμ, δεν προσέφεραν εκπλήξεις. Ο Τούρκος υπουργός συνέχισε να προβάλλει τις αμφισβητήσεις της Αγκυρας επί ελληνικών νησιωτικών εδαφών, ενώ η αμερικανική διπλωματία κλιμάκωσε τις ήδη έντονες πιέσεις της προκειμένου να εξασφαλίσει την προώθηση της συζήτησης για εγκατάσταση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο.

Οπως δήλωσε ο Θ. Πάγκαλος, γίνεται σαφές πως στην Αγκυρα επικρατούν οι απόψεις του κατεστημένου, που επιμένει να εγείρει αμφισβητήσεις στο Αιγαίο. Με δεδομένες αυτές τις θέσεις της τουρκικής κυβέρνησης, όπως είπε ο Ελληνας υπουργός, δεν είναι δυνατό να υπάρξει προσέγγιση.

Παρ' όλα αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες, η Μ. Ολμπράιτ εξασφάλισε από τον Θ. Πάγκαλο τη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης για την προώθηση της ελληνοτουρκικής συζήτησης, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, για την εγκατάσταση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Η συζήτηση αυτή, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα βρεθεί στο επίκεντρο των διαδικασιών για την ελληνοτουρκική προσέγγιση μέσα στον Οκτώβρη. Η Μαντλίν Ολμπράιτ, πάντως, στις δηλώσεις της μετά τη συνάντηση που είχε με τον Θ. Πάγκαλο εμφανίστηκε "συγκρατημένη".

Μετά τη συνάντησή του με την Μ. Ολμπράιτ, ο Θ. Πάγκαλος συναντήθηκε με τον Ρ. Χόλμπρουκ και, σύμφωνα με τις δηλώσεις του, συζητήθηκε "το Κυπριακό, ο κ. Χόλμπρουκ με πληροφόρησε πώς προσεγγίζει το θέμα και εγώ του μίλησα για τις επαφές που είχα (εδώ στη Γενική Συνέλευση). Ηταν μια πολύ χρήσιμη συζήτηση και για τους δυο μας". Από την πλευρά του ο Ρ. Χόλμπρουκ δήλωσε: "Είμαι πολύ ευχαριστημένος για την πολύ θετική στάση σχετικά με τη συνεργασία στο Αιγαίο, που η κυβέρνηση του κ. Σημίτη και του κ. Πάγκαλου επιδεικνύει. Πιστεύω ότι βρισκόμαστε στις παραμονές σημαντικών εξελίξεων στην Ευρώπη".

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο Ρ. Χόλμπρουκ τόνισε πως "είμαστε πολύ ευχαριστημένοι, που ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο κ. Ντενκτάς αρχίζουν συνομιλίες για θέματα ασφαλείας αυτή τη βδομάδα, μια εξέλιξη που ο κ. Μίλερ προώθησε κατά το ταξίδι του στη Λευκωσία. Δεν έχω προγραμματίσει προσωπική επίσκεψη στην Κύπρο, αλλά θέλω να υπογραμμίσω ότι οι ΗΠΑ συμμετέχουν και θα συνεχίσουν να συμμετέχουν ενεργά σε αυτά τα θέματα".

Σε ερώτηση πώς εκτιμά ότι προχωρεί η λύση του Κυπριακού, απάντησε ότι "υπάρχουν όλα τα στοιχεία για πρόοδο, αλλά χρειάζεται η θέληση όλων των ηγετών στην περιοχή και δε νομίζω ότι βοηθούν οι βιαστικές εκτιμήσεις. Δεν είμαι ούτε αισιόδοξος, ούτε απαισιόδοξος. Βλέπω το θέμα από τη ρεαλιστική του σκοπιά".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ