Παρασκευή 26 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Συνεχίζεται η εισβολή στο Ιράκ

ΑΓΚΥΡΑ.-

Δεκαπέντε χιλιάδες στρατιώτες, άρματα μάχης, μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα συνέχισαν χτες να προελαύνουν σε δεκάδες χιλιόμετρα ιρακινού εδάφους, σε ένα ακόμη ξεκαθάρισμα εναντίον των Κούρδων αυτονομιστών του ΡΚΚ. Η ιρακινή διπλωματία εμφανίστηκε να υιοθετεί τόνους πιο οργισμένους από ποτέ. Αλλά ο Σερμέτ Ατατσανλί, εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, "αποστόμωσε" τη Βαγδάτη: "Πρόκειται", είπε, για "περιορισμένη επιχείρηση"...

Μάλλον όμως ο Σαντάμ και οι υφιστάμενοί του διπλωμάτες δεν πείστηκαν: Το Ιράκ καταδίκασε την τουρκική επιχείρηση, χαρακτηρίζοντάς την "κατάφωρη παραβίαση της εθνικής του κυριαρχίας και ακεραιότητας". Και απαίτησε άμεση αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων.

Περί τίνος πρόκειται; Σύμφωνα με δηλώσεις τουρκικών στρατιωτικών και άλλων πηγών στο "Ρόιτερ", στρατεύματα κατέλαβαν θέσεις κοντά στο χωριό Φισκχαμπούρ, για να εμποδίσουν τη διείσδυση ανταρτών του ΡΚΚ από τη Συρία. "Εχουμε πληροφορίες ότι τρομοκρατικά στοιχεία προσπαθούν να εγκατασταθούν εκ νέου στην περιοχή των συνόρων για να συγκεντρώσουν όπλα και να ασκήσουν πιέσεις στους κατοίκους των περιοχών των συνόρων", είπε σχετικά ο Ατατσανλί.

Εκπρόσωπος του Ιρακινού Εθνικού Κογκρέσου (αντιπολίτευση) έκανε λόγο για σφοδρές μάχες στο Βόρειο Ιράκ, όπου έχουν διεισδύσει 15.000 Τούρκοι στρατιώτες και πρόσθεσε ότι τα τουρκικά στρατεύματα κινούνται από το Ζάχο προς την πόλη Αμεντίγιε, 73 χιλιόμετρα ανατολικά.

Το "Ασοσιέιτεντ Πρες" ανέφερε, επικαλούμενο το πρακτορείο "Ανατολή", χτες, ότι μαχητικά βομβάρδισαν 15 περιοχές όπου κατά τις υποψίες των Τούρκων οι Κούρδοι αυτονομιστές διατηρούν στρατόπεδα, κοντά στα σύνορα με τη Συρία και το Ιράν.

Πόσο κοστίζει ένας βιασμός;

Στη συγκυρία της επίσκεψης στη Γερμανία του Τούρκου πρωθυπουργού, Μεσούτ Γιλμάζ (άρχισε χτες), είναι ιδιαίτερα "δυσάρεστη" η καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τουρκίας, για την υπόθεση βασανισμού μιας 16χρονης, η οποία κατηγορούνταν πως είχε σχέσεις με το ΡΚΚ.

Η Τουρκία υποχρεούται να καταβάλει αποζημίωση στην Σουκράν Αϊντίν, 21 ετών σήμερα και παντρεμένη, ύψους 25.000 στερλινών (περίπου 1.200.000 δραχμές).

Κατά το δικαστήριο η Αϊντίν βιάστηκε και βασανίστηκε από αστυνομικούς στο χωριό Τασίτ, κοντά στην πόλη Ντερίκ της Νοτιοανατολικής Τουρκίας, ενώ βρισκόταν υπό κράτηση, για τρεις μέρες, το 1993...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ