Παρασκευή 26 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Πρόκληση από Νετανιάχου

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ

Νέα όξυνση της έντασης στις ισραηλινο-παλαιστινιακές σχέσεις προκαλούν οι δηλώσεις περί ανέγερσης νέων εποικισμών στη Δυτική Οχθη του περιοδεύοντα στην περιοχή Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Οι αντιδράσεις τόσο της Παλαιστινιακής Αρχής όσο και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπήρξαν άμεσες. Υποσχέσεις για επέκταση των υπαρχόντων οικισμών και οικοδόμηση καινούριων, όπου παραστεί αναγκαίο, μοίρασε αφειδώς στους Εβραίους έποικους του Εφράτ της Δυτικής Οχθης ο Ισραηλινός πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια ομιλίας του. Ο Νετανιάχου, που επικρίθηκε και για ακατάλληλη χρονική επιλογή πραγματοποίησης της συγκεκριμένης περιοδείας στους εποικισμούς της Δυτικής Οχθης, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. Η Παλαιστινιακή Αρχή προειδοποίησε ότι "τέτοιου είδους δηλώσεις δίνουν τροφή στις εκδηλώσεις βίας και στις επιθέσεις αυτοκτονίας". Ταχύτατη ήταν και η αντίδραση της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράιτ, που έσπευσε να συμβουλεύσει τον Νετανιάχου ότι "οι δηλώσεις αυτές δεν είναι διόλου ωφέλιμες στην προσπάθεια αναθέρμανσης των ισραηλινο-παλαιστινιακών σχέσεων".

Πλήγματα στο ισραηλινό στράτευμα από το παρελθόν

Εντονες συζητήσεις έχει προκαλέσει στην ισραηλινή κοινή γνώμη η υπόθεση της μυστικής στρατιωτικής ομάδας "Ριμόν", που φέρεται να έδρασε στις αρχές της δεκαετίας του '70. Η υπόθεση ήρθε στο φως της δημοσιότητας μέσα από την κατάθεση του 45χρονου Ντανιέλ Οκέβ, που είναι κατηγορούμενος για το φόνο ενός Βρετανού τουρίστα, ενώ βρισκόταν σε κατάσταση αμόκ. Η υπεράσπιση του Οκέβ υποστήριξε ότι πάσχει από νευρολογικά προβλήματα λόγω της συμμετοχής του στην ομάδα "Ριμόν" κατά τη στρατιωτική του θητεία, άποψη που έρχεται να υποστηρίξει η ιατρική γνωμάτευση. Οπως υποστηρίζει ο Οκέβ, όσο υπηρετούσε ως στρατιώτης, συμμετείχε στη μυστική "Ριμόν", που ως στόχο είχε τη σύλληψη και τη δολοφονία, χωρίς παραπομπή σε δίκη, όπως προέβλεπε η ισραηλινή νομοθεσία, Παλαιστινίων υπόπτων για αντιισραηλινή δράση.

Ο Οκέβ, όπως είχε κάνει πριν από δύο χρόνια και ένας άλλος συνάδελφός του που κράτησε την ανωνυμία του, υποστήριξε ότι οι συλληφθέντες Παλαιστίνιοι - προερχόμενοι κυρίως από τη Λωρίδα της Γάζας - στοιβάζονταν σε λάκκους όπου δολοφονούνταν ομαδικά είτε έπαιρναν εντολή να τρέξουν για να πυροβοληθούν πισώπλατα. Και τα δύο πρώην μέλη της "Ριμόν" επιμένουν ότι ανώτεροι αξιωματούχοι του στρατού γνώριζαν τη δραστηριότητα και επιβράβευαν τις"εκκαθαρίσεις" με παράθεση δείπνων, των οποίων διοργανωτής υπήρξε, σύμφωνα με τις αποκαλύψεις, πολλές φορές ο Αριέλ Σαρόν,τότε επικεφαλής της Νότιας Διοίκησης - στην οποία συμπεριλαμβάνεται η Γάζα - του ισραηλινού στρατού και νυν υπουργός Ανοικοδόμησης. Εκπρόσωπος του Σαρόν απέφυγε να σχολιάσει το γεγονός.

Στο επίκεντρο του δημοσιογραφικού ενδιαφέροντος βρίσκονται οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και εξαιτίας του βιβλίου "Ντακάρ", του οποίου την απόσυρση ζήτησε η ισραηλινή κυβέρνηση με το δικαιολογητικό ότι "βλάπτει την εθνική ασφάλεια". Ο συγγραφέας του Μάικ Ελνταρ, πρώην αξιωματικός του ναυτικού, υποστηρίζει ότι οι έρευνες για το ισραηλινό υποβρύχιο "Ντακάρ", που εξαφανίστηκε μυστηριωδώς στα ανοιχτά της Κρήτης με 69μελές πλήρωμα το 1968, δε διακατέχονταν από "σοβαρότητα" και κοσμεί με διόλου κολακευτικά σχόλια τον ισραηλινό στρατό και τους επικεφαλής του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ