Παρασκευή 26 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
"Σκοντάφτει" ο κοινωνικός διάλογος

ΡΩΜΗ.-

Οι διαφωνίες, οι αντιπαραθέσεις και ο μη συγκερασμός των απόψεων μεταξύ κυβέρνησης και συνδικάτων, που αφορούν τον κοινωνικό διάλογο, αποτελούν την επωδό από την πρώτη στιγμή που αυτός έχει ξεκινήσει μέχρι και τώρα που μπήκε στην τελική του φάση.

Οι θέσεις των δυο πλευρών διίστανται σε βασικά σημεία της μεταρρύθμισης του "κοινωνικού κράτους" και κυρίως στο συνταξιοδοτικό που θα περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό του '98, ύψους 25 τρισ. λιρετών, ο οποίος θα τεθεί προς έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο το προσεχές Σάββατο. Συγκεκριμένα, στο συνταξιοδοτικό τομέα η κυβέρνηση επιχειρεί να περικόψει πέντε τρισ. λιρέτες, ενώ τα συνδικάτα αντιδρούν έντονα. Ειδικότερα, αντιδρούν στις προθέσεις της κυβέρνησης να εισαγάγει το μέτρο του υπολογισμού των συντάξεων βάσει των εισφορών των ασφαλισμένων και όχι πλέον βάσει των μηνιαίων αποδοχών τους.

Οι διαρθρωτικές τομές στο νέο προϋπολογισμό, όμως, είναι επιβεβλημένες για τη συμμετοχή της Ιταλίας στην ΟΝΕ, και χωρίς τη μεταρρύθμιση του "κοινωνικού κράτους", η Ιταλία θα έχανε αυτόματα την "αξιοπιστία" της. Ο κοινωνικός διάλογος όμως αποτελεί και μείζον θέμα μέσα στις τάξεις του κυβερνητικού συνασπισμού, καθώς πολλοί αντιδρούν και υπάρχει η πιθανότητα μιας κυβερνητικής κρίσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ