Σάββατο 27 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εντείνεται η κρίση

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Κανένα δείγμα υποχώρησης από τις θέσεις του δε δείχνει διατεθειμένος να κάνει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός παρά τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η έγκρισή του να επεκταθεί κατά 300 νέες κατοικίες ο μεγάλος εβραϊκός οικισμός Εφράτ της Δυτικής Οχθης. Ο Νετανιάχου υποβάθμισε τις παρατηρήσεις της Ουάσινγκτον και δήλωσε ότι δεν κατανοεί γιατί η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράιτ, με επίσημο μήνυμά της, ζήτησε το άμεσο "πάγωμα" των εποικισμών χαρακτηρίζοντας "λυπηρή και επιζήμια για την ειρηνευτική διαδικασία" την ενέργειά του. Υπερασπίστηκε, δε, τη θέση ότι δεν πρόκειται για εποικιστική ενέργεια, αλλά "φυσική ανάπτυξη των οικισμών".

Εκτός από τις παραινέσεις της Αμερικανίδας υπουργού, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, όμως, φέρεται να κωφεύει και στις συμβουλές των ισραηλινών αρχών ασφαλείας. Οπως υποστηρίζει η ισραηλινή εφημερίδα "Χααρέτζ", τόσο ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αμνόν Σαχάκ, όσο και ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, Σιν Μπετ Αμί Αγιαλόν, τόνισαν στον Μπέντζαμιν Νετανιάχου και στους υπουργούς του ότι δεν είναι δυνατόν να περιμένουν από τον Παλαιστίνιο ηγέτη να προχωρήσει σε αποφασιστική πάταξη της εξτρεμιστικής δράσης, διότι μια τέτοια ενέργεια δεν τον συμφέρει πολιτικά, εάν δε συνοδεύεται από ορισμένα ενθαρρυντικά βήματα στην κατεύθυνση της "ειρηνευτικής διαδικασίας" εκ μέρους του Ισραήλ.

Σύμφωνα, πάντα, με το δημοσίευμα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αγνόησε για άλλη μια φορά τις συμβουλές των υπευθύνων εθνικής ασφαλείας, που προειδοποίησαν ότι οι συνέπειες των κυβερνητικών αποφάσεων θα είναι ιδιαίτερα αρνητικές. Την ίδια στιγμή, το ισραηλινό ραδιόφωνο μετέδιδε ότι ο ισραηλινός στρατός κάνει συνεχόμενες ασκήσεις ανακατάληψης των Αυτόνομων Εδαφών, καθώς το ενδεχόμενο μιας νέας παλαιστινιακής εξέγερσης εκτιμάται ως ιδιαίτερα πιθανό.

Από την πλευρά της, η Παλαιστινιακή ηγεσία, αν και επέκρινε την απόφαση επέκτασης του Εφράτ, απέφυγε να κάνει περαιτέρω δηλώσεις και αρκέστηκε να συνεχίσει τις συλλήψεις μελών και στελεχών της "Χαμάς", στη Δυτική Οχθη και στη Γάζα. Ο αριθμός των συλληφθέντων δεν έγινε γνωστός, όμως, ανακοινώθηκε ότι παράλληλα απαγορεύτηκε η λειτουργία σε 16 ιδρύματα που ανήκουν στην οργάνωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ