Τρίτη 30 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ"
Στο στόχαστρο τώρα οι συλλογικές συμβάσεις!

Την κατάργηση ουσιαστικά των συλλογικών συμβάσεων, μέσω "συμφωνίας για τους μισθούς", επιδιώκει η κυβέρνηση, με... αντάλλαγμα μια δήθεν τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας. Ο "νόμος" της σιωπής επιβλήθηκε κατά τη χτεσινή συνεδρίαση

Την κατάργηση, ουσιαστικά, των συλλογικών συμβάσεων εργασίας "ρίχνει" τώρα στο τραπέζι του "κοινωνικού διαλόγου" η κυβέρνηση, μέσω της σύναψης "πολιτικής συμφωνίας" μεταξύ της ίδιας, των εργοδοτών και εργαζομένων για τις αποδοχές των τελευταίων στα επόμενα δυο χρόνια! Μάλιστα, προκειμένου να εξασφαλίσει τη συναίνεση της ΓΣΕΕ, "παζάρεψε" το θέμα, κατά τη χτεσινή συνεδρίαση της Γραμματείας του "διαλόγου", με τη δήθεν τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας, που την προσφέρει ως... αντάλλαγμα, παρότι έχει δεσμευτεί από πέρσι ότι θα την κάνει... Ομως, από ό,τι φαίνεται, η κυβέρνηση τώρα αρνείται ακόμα και ότι υπήρξε τέτοια δέσμευση, χωρίς να συναντήσει ούτε επ' αυτού ουσιαστική αντίδραση από τη ΓΣΕΕ!

Η επιδίωξη της κυβέρνησης για το χτύπημα του ίδιου του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων και συμβάσεων, συνοδεύτηκε χτες από την απαίτησημυστικότητας (!) για τα όσα συζητήθηκαν στην, "κεκλεισμένων των θυρών", συνεδρίαση της Συντονιστικής Γραμματείας του "κοινωνικού διαλόγου".Η μυστικότητα αυτή επιβλήθηκε άνετα και στη ΓΣΕΕ,με αποτέλεσμα να γίνει μόνο μια δήλωση από τον υφυπουργό Εργασίας Χρ. Πρωτόπαππα σχετικά με την πορεία της διαδικασίας!

Ο Χρ. Πρωτόπαππας είπε λοιπόν ότι έγινε μια "πολύ πλούσια" συζήτηση για το δεύτερο και τρίτο άξονα, δηλαδή για τη "διασφάλιση των αυξήσεων στα πραγματικά εισοδήματα σε συνθήκες χαμηλού πληθωρισμού" και για το φορολογικό. Είπε ακόμα ότι αναπτύχθηκαν όλες οι απόψεις και ότι στη συνέχεια θα γίνει μια τελική προσπάθεια να υπάρξει ένα κείμενο συμφωνίας.

Παρά τη "συμφωνία σιωπής" ο αναπλ. πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. "Μανώλης,σ' ένα ξέσπασμα, είπε ότι η κυβέρνηση "στην ουσία καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας".Οταν στη συνέχεια διαψεύστηκε από τον Χρ. Πρωτόπαππα,ο συνδικαλιστής είπε ότι ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Τ. Γιαννίτης έκανε "έμμεσο εκβιασμό", ρωτώντας να μάθει τις θέσεις της ΓΣΕΕ για το εισοδηματικό, "για να ξέρει η κυβέρνηση τι να κάνει για το φορολογικό"!

Παρά τα φραστικά "καρφώματα", ουσιαστικές αντιδράσεις ενάντια στη διαδικασία δεν υπήρξαν ούτε από τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Χ. Πολυζωγόπουλο,ούτε από τον αναπλ. γενικό γραμματέα Α. Καλύβη,της "Αυτόνομης Παρέμβασης" - που πριν λίγες μέρες έθετε προϋποθέσεις για τη συμμετοχή στο "διάλογο" - ούτε όμως και από τον Γ. Μανώλη,ο οποίος έχει κάνει αλλεπάλληλες δηλώσεις για την αναξιοπιστία του "κοινωνικού διαλόγου"...

Στη συνεδρίαση χρησιμοποιήθηκε σαν βάση ένα μη τελικό κείμενο που έχει δοθεί στη δημοσιότητα, στο οποίο ανάμεσα στα άλλα γίνεται αναφορά στην κατάργηση των αντικειμενικών κριτηρίων μετά τη μηχανοργάνωση των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών, καθώς και στη μείωση των έμμεσων φόρων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ