Πέμπτη 2 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΔΙΑΜΑΝΤΗ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝΑΘΗΝΑΣ
Κερδίσεις δεν κερδίσεις, θα πληρώσεις!

- Τι σημαίνει για τη φορολόγηση των επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων η επικείμενη νέα αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων;

- Σωστά μπαίνει το ερώτημα. Οπως είναι γνωστό, αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων είχαμε και πριν από δύο χρόνια περίπου. Από κείνη την αύξηση είναι γνωστά τα αποτελέσματα, αφού είχαμε μια αύξηση στην άδικη φορολόγησή μας το 1996 από 27% μέχρι 40%. Είναι, επίσης, γνωστό ότι στα δήθεν "αντικειμενικά κριτήρια" υπολογίζονται εκτός των άλλων συντελεστών τα τετραγωνικά μέτρα των μαγαζιών, σύμφωνα με την αντικειμενική αξία των περιοχών. Ετσι, λοιπόν, η νέα αύξηση των αντικειμενικών αξιών που θα ισχύσουν στη φορολόγησή μας για το 1998, σε συνδυασμό με την αύξηση της εμπορικής αμοιβής από 1.800.000 σε 2.400.000 δρχ., θα επιφέρει τρομακτικές αυξήσεις στη φορολόγησή μας έως και 100%. Τι σημαίνει, λοιπόν, η νέα αύξηση των αντικειμενικών αξιών; Στην κυριολεξία εξόντωση, καταστροφή για τους μικρούς επαγγελματίες, βιοτέχνες και εμπόρους. Σημαίνει δουλέψεις δε δουλέψεις, κερδίσεις δεν κερδίσεις, θα πληρώσεις αυτά που θέλει να πάρει από σένα η κυβέρνηση.

- Τι δείχνουν τα στοιχεία για τη φορολογία των ΕΒΕ από το 1994 που άρχισαν να ισχύουν τα "αντικειμενικά κριτήρια" μέχρι σήμερα;

- Να ξεκαθαρίσουμε απ' την αρχή ότι η φορολόγηση με τα δήθεν αντικειμενικά κριτήρια αφορά μόνο τους επαγγελματίες βιοτέχνες και εμπόρους που κρατάνε Α και Β κατηγορίας βιβλία. Δηλαδή, τους 400.000 περίπου επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, ενώ αφήνουν στο απυρόβλητο τα μεγάλα μαγαζιά και βέβαια τα πολυκαταστήματα που λειτουργούν σε χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα. Το 1994, λοιπόν, που ίσχυσε για πρώτη φορά το μέτρο, είχαμε αυξήσεις στη φορολογία μας στο διπλάσιο μέχρι και 500% σε μερικές περιπτώσεις. Για παράδειγμα επαγγελματίας βιοτέχνης, που πλήρωνε μέχρι τότε 95.000 δρχ. το χρόνο με πολύ μικρό κύκλο εργασιών, κλήθηκε να πληρώσει 750.000 δρχ. το 1995. Σε άλλη περίπτωση 200.000 μέχρι τότε, πλήρωσε το 1995 1.800.000 δρχ. Την ίδια στιγμή είχαμε τεράστιες φοροαπαλλαγές στις πολυεθνικές και τα πολυκαταστήματα.

- Τι προτείνετε ως διέξοδο απ' αυτή την κατάσταση;

- Απαιτούμε από την κυβέρνηση την άμεση κατάργηση των "αντικειμενικών κριτηρίων" και την ψήφιση ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος, στο οποίο ο καθένας θα πληρώνει σύμφωνα με αυτά που πραγματικά κερδίζει, με ένα αφορολόγητο όριο 2,5 έως 3 εκατομμύρια δραχμές το χρόνο. Βέβαια, ένα τέτοιο σύστημα συνεπάγεται ότι η κυβέρνηση θα φορολογήσει και τους πραγματικούς έχοντες, πράγμα το οποίο απαιτεί πολιτική βούληση. Ομως, οι γαλαζοπράσινες κυβερνήσεις, δέσμιες των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, δεν προτίθενται να ψηφίσουν τέτοιο νόμο. Επομένως, όλοι οι αδικούμενοι και όχι μόνο από τη φορολογία, αλλά γενικότερα από αυτές τις πολιτικές, θα πρέπει να δημιουργήσουν μέτωπο αντίστασης και αντεπίθεσης στη λαίλαπα των ασκούμενων πολιτικών.

Μ. Ζ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ