Πέμπτη 2 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
"Ανω - κάτω" οι τιμές στα φάρμακα

Δημοσιοποιήθηκε χτες από το υπουργείο Ανάπτυξης η λίστα με την ανακοστολόγηση περίπου 6.000 φαρμάκων, από την οποία προκύπτει ότι περίπου 2.000 φάρμακα ακριβαίνουν και άλλα 4.000 φάρμακα φτηναίνουν, με μείωση των περιθωρίων κέρδους των φαρμακοποιών

Οριστικοποιήθηκε η περιβόητη ανακοστολόγηση σε 6.009 φάρμακα, από την οποία προκύπτουν τόσο αυξήσεις όσο και μειώσεις στις τιμές τους, με μεγάλο θύμα τους φαρμακοποιούς, που καλούνται να σηκώσουν το βάρος της μείωσης των τιμών και την επιχορήγηση των κερδών των φαρμακοβιομηχάνων και εισαγωγέων φαρμάκων με τη μείωση του περιθωρίου κέρδους. Η όλη μεθοδολογία της ανακοστολόγησης αποσκοπούσε στην ονομαστική περικοπή της φαρμακευτικής δαπάνης, με άμεσα θιγόμενους τους φαρμακοποιούς και τις μικρές φαρμακαποθήκες και αφήνοντας άθικτα τα κέρδη των βιομηχάνων και των μεγαλοεισαγωγέων. Από τη λίστα της ανακοστολόγησης που έδωσαν χτες στη δημοσιότητα οι υφυπουργοί Ανάπτυξης και Υγείας Μ. Χρυσοχοϊδης και Μ. Σκουλάκης,αντίστοιχα, προκύπτει ότι:

  • 4.075 φάρμακα είχαν μεσοσταθμική μείωση κατά 19%.
  • 1.934 μεσοσταθμική αύξηση κατά 14%.
  • Σε 150 περίπου σκευάσματα - κυρίως οροί και παυσίπονα - τα οποία κρίθηκαν μοναδικά και αναντικατάστατα, επιβλήθηκαν αυξήσεις μέχρι και 100%,ενώ για 120 σκευάσματα προέκυψαν μειώσεις πάνω από 50%.

Σύμφωνα με τη σχετική αγορανομική διάταξη, που δόθηκε προχτές στη δημοσιότητα, το 50% των μειώσεων των τιμών θα ισχύσει άμεσα, ενώ το υπόλοιπο 50% μετά από ένα χρόνο.

Από τα ευρέως διαδεδομένα αντιφλεγμονώδη και παυσίπονα η ασπιρίνη ακριβαίνει από αύριο κατά 9,5% και θα πωλείται στις 185 δρχ. από 169,το "Ντεπόν" κατά 6% και πάει στις 195 δρχ. από 184,ενώ επανακυκλοφορεί στις 214 δρχ. το "Αλγκόν",η κυκλοφορία του οποίου είχε διακοπεί πριν από μερικούς μήνες. Στην κατηγορία των καρδιολογικών - αντιυπερτασικών το "Καποτέν" (η συσκευασία των 25) αυξάνεται κατά 20,5% και θα πωλείται στις 1.564 δρχ. από 1.298,ενώ το "Τιλντιέμ" (συσκευασία των 60) μειώνεται κατά 15,2%.Κατά 7,1% μειώνεται το γνωστό αντιβιοτικό "Αμοξίλ" (των 500 μιλιγκράμ) και θα πωλείται με νέα λιανική τιμή στις 1.041 από 1.121 δρχ. Το αντιόξινο "Σιμέκο" ακριβαίνει κατά 15,3% και πάει στις 708 δρχ. από 614.Επίσης, αυξάνεται η τιμή του ηρεμιστικού "Ταβόρ" κατά 23,3% που θα πωλείται στις 530 δρχ., καθώς και το "Γκλουκοφάζ" για το διαβήτη κατά 56,6% ως μοναδικό.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Μ. Χρυσοχοϊδη,οι μειώσεις αφορούν κυρίως ακριβά εισαγόμενα και εγχωρίως παραγόμενα φάρμακα, ενώ "προκειμένου για την ενίσχυση της εγχώριας βιομηχανίας, εγκρίθηκαν αυξήσεις σε φτηνά, δοκιμασμένα και ευρέως διαδεδομένα φάρμακα". Από τα εγχώρια φάρμακα τα μόνα των οποίων οι τιμές μειώθηκαν είναι αυτά που κρίθηκαν ιδιαίτερα ακριβά.

Ενδεικτικό του ότι οι μειώσεις βασίστηκαν σε μεγάλο ποσοστό στη μείωση του πραγματικού εισοδήματος των φαρμακοποιών και στη μείωση των εισφορών για Ταμεία, και της πρόθεσης της κυβέρνησης να μη θίξει τους φαρμακοβιομήχανους, είναι ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, αρχικά είχαν προκύψει μειώσεις σε εγχώρια φάρμακα μέχρι και 300%,οι οποίες αποσιωπήθηκαν και μετά από άσκηση πιέσεων από τη μεριά των φαρμακοβιομηχάνων το ποσοστό αυτό περιορίστηκε γύρω στο 50%.

Οι νέες τιμές θα ισχύσουν από αύριο και θα πωλούνται από τις εταιρίες με την ένδειξη "νέα λιανική τιμή". Στο μεταξύ, αφήνεται περιθώριο 30 ημερών στις φαρμακαποθήκες και 60 στα φαρμακεία προκειμένου να διαθέσουν με τις προηγούμενες τιμές το στοκ που υπάρχει. Η περιστολή της φαρμακευτικής δαπάνης υπολογίζεται ότι θα ανέλθει σε 80 δισ. δρχ., ενώ, όπως δήλωσε ο Μ. Χρυσοχοϊδης, η εξοικονόμηση για το ΙΚΑ από 300 φάρμακα για χρόνιες παθήσεις θα μειωθεί κατά 19%,που αντιστοιχεί σε 30 δισ. δρχ. περίπου.

Μ. ΖΙΑΓΚΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ