Τρίτη 7 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΝΑΤΟ

Ο "εκσυγχρονισμός" που επαγγέλλεται η κυβέρνηση Σημίτη μπορεί σε άλλους τομείς να μην πηγαίνει ...άριστα, στον τομέα, όμως, της προσαρμογής της χώρας στις νέες ιμπεριαλιστικές απαιτήσεις, πραγματικά, κάνει ...άλματα. Τον τελευταίο καιρό, η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο πεδίο ασκήσεων και ορμητήριο των δυνάμεων του ΝΑΤΟ, για την επιβολή της "νέας τάξης" στην ευρύτερη περιοχή. Η Ελλάδα τελεί υπό καθεστώς ΝΑΤΟικής επικυριαρχίας. Η κυβέρνηση, εξυπηρετώντας, σαν πιστός υποτελής, τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα, ταυτόχρονα δε διστάζει να εκχωρεί ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ. Κάθε μέρα και ένα βήμα παραπέρα. Ενα νέο δόγμα διαπερνά τις ενέργειές της: Συμφέρει την Ελλάδα ό,τι συμφέρει το ΝΑΤΟ και τους Αμερικάνους. Ολα στο βωμό της διεκδίκησης ρόλου, έστω και κομπάρσου, στα νέα ιμπεριαλιστικά σχέδια για τα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή. Το "ιδανικό" αυτό τείνει να γίνει η νέα "μεγάλη ιδέα" της άρχουσας τάξης της Ελλάδας και των πολιτικών της εκφραστών.

****

Η Ελλάδα εδώ και δύο βδομάδες έχει μετατραπεί σε ξέφραγο αμπέλι του στρατού της νέας τάξης. Η μεγάλης κλίμακας ΝΑΤΟική άσκηση "DYNAMIC - MIX - 97" σηματοδοτεί την πορεία που έχουν πάρει τα πράγματα. Πρόκειται για σαφή προετοιμασία των δυνάμεων της Νότιας Πτέρυγας του ΝΑΤΟ για την εφαρμογή στην περιοχή του νέου επιθετικού του δόγματος. Ταυτόχρονα, αποτελεί έμπρακτη εφαρμογή της νέας δομής του ΝΑΤΟ και της ελληνικής προσαρμογής σ' αυτή, με ό,τι συνεπάγεται για τα ελληνικά συμφέροντα στο Αιγαίο. Εξάλλου, δεν κρύβουν τους επιθετικούς σκοπούς που εξυπηρετούν. "Η άσκηση έχει σχεδιαστεί για να προαγάγει τη δυνατότητα της Νότιας Πτέρυγας να υλοποιεί τη στρατηγική του ΝΑΤΟ και να χειριστεί ταυτόχρονα κρίσεις στην περιοχή", ανέφερε στη σχετική ανακοίνωσή του το ελληνικό ΓΕΕΘΑ. Ενώ το "Διασυμμαχικό Κέντρο Ενημερώσεως Κοινού", που έστησε το ΝΑΤΟ στην Κυπαρισσία, λέει καθαρά ότι οι δυνάμεις ασκούνται για να είναι σε θέση να επέμβουν "σε περίπτωση εμφανίσεως γενικευμένης κρίσης στην περιοχή".

Σαν επιστέγασμα όλων αυτών, έρχονται και τα όσα είπε στη ΝΑΤΟική Σύνοδο των υπουργών Αμυνας της ΝΑ Ευρώπης ο Α. Τσοχατζόπουλος, ο οποίος ανακοίνωσε τη μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα πολυεθνικών δυνάμεων, που θα επεμβαίνουν στην περιοχή. "Προετοιμάζουμε, είπε, τη συγκρότηση και φιλοξενία πολυεθνικών μονάδων ειρηνευτικών επιχειρήσεων, στις οποίες θα συμμετέχουν χώρες - εταίροι της ευρύτερης περιοχής μας, ώστε να αντιμετωπίσουμε τις ανάγκες για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή". Βέβαια, είναι γνωστό σε όλους τι εννοούν οι φορείς της ΝΑΤΟικής προπαγάνδας, όταν μιλάνε για "ειρηνευτικές επιχειρήσεις". Το ελληνικό έδαφος, λοιπόν, μετατρέπεται σ' ένα μόνιμο προγεφύρωμα. Δε μιλάμε απλά για βάσεις, που έτσι κι αλλιώς είχαν και έχουν στην Ελλάδα, αλλά για παραχώρηση "γης και ύδατος" σε ξένα στρατεύματα, που θα εξορμούν από το ελληνικό έδαφος για να επιβάλλουν τη "νέα τάξη" στους λαούς της περιοχής και για να περιφρουρούν τα γεωστρατηγικά συμφέροντα των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Μια ταξιαρχία αυτών των στρατευμάτων για δευτερεύουσες - βοηθητικές αποστολές θα αποτελούν και οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, οι οποίες και αυτές εκσυγχρονίζονται σ' αυτήν την κατεύθυνση.

*****

Και βέβαια, όταν μια χώρα φθάσει σ' αυτό το επίπεδο υποτέλειας, τίποτα καλό δεν προμηνύεται για τα συμφέροντα αυτής της ίδιας της χώρας. Η επιλογή της Ελλάδας για μετατροπή της σε προκεχωρημένη βάση των επιθετικών σχεδίων της "νέας τάξης" δε σημαίνει παρά τη μετατροπή της σε προτεκτοράτο του ΝΑΤΟ. Για να παίξει η χώρα αυτό το ρόλο, δρομολογήθηκε, ήδη, το κλείσιμο όλων των εκκρεμοτήτων που υπήρχαν και όχι, βέβαια, σε όφελος των εθνικών μας συμφερόντων. Η ελληνική κυβέρνηση, εγκλωβισμένη στα αδιέξοδα της υποταγής στη ΝΑΤΟική λογική, προκειμένου να εξασφαλίσει την ενεργοποίηση του Στρατηγείου της Λάρισας με την ιδιότητα του ΝΑΤΟικού υποστρατηγείου, αποδέχτηκε να τεθούν εκτός άσκησης περιοχές που αποτελούν αντικείμενο διεκδίκησης από την Τουρκία, δηλαδή ολόκληρη η περιοχή του Αιγαίου, νησιά, θαλάσσιος και εναέριος χώρος.

Ομως, αυτό είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Η άσκηση αυτή αποτέλεσε και τη φόρμουλα εφαρμογής της νέας δομής διοίκησης του ΝΑΤΟ, με την ενεργοποίηση της ελληνικής 1ης Στρατιάς της Λάρισας υπό την ιδιότητα του ΝΑΤΟικού υποστρατηγείου. Με βάση τη νέα δομή, δεν αναγνωρίζονται εθνικά όρια επιχειρησιακής ευθύνης και η επιχειρησιακή ευθύνη των ΝΑΤΟικών υποστρατηγείων, όπως αυτό της Λάρισας, δεν ταυτίζεται με τα εθνικά όρια. Μένει, έτσι, εκτός ελληνικής κάλυψης μέρος του εθνικού χώρου, όπως αυτός του Αιγαίου, και νομιμοποιείται με τον τρόπο αυτό η αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Το αποτέλεσμα είναι, το Αιγαίο, μαζί ουσιαστικά και τα ελληνικά νησιά, που είναι διάσπαρτο, να τελούν υπό τον επιχειρησιακό έλεγχο του ΝΑΤΟικού στρατηγείου της Νάπολης. Το Αιγαίο μετατρέπεται σε μια μεγάλη "γκρίζα ζώνη", με κυρίαρχη τη σημαία του ΝΑΤΟ.

****

Η κυβέρνηση για να δικαιολογήσει αυτό τον κατήφορο είτε θολώνει τα νερά, είτε προβάλλει διάφορες δικαιολογίες και άλλοθι. Τα γεγονότα, όμως, μιλάνε από μόνα τους. Αυτή η πορεία δεν είναι και δεν πρέπει να είναι μονόδρομος. Η δικαιολογία ότι όλες αυτές οι παραχωρήσεις στα βουλεύματα της "νέας τάξης" των Αμερικανών γίνονται για να κερδίσουμε την εύνοιά τους, είναι απλά μια απάτη, ένα συνειδητό ψέμα, αφού όλοι βλέπουν ότι από το κακό στο χειρότερο οδηγούνται τα ελληνικά συμφέροντα. Το ξέρουν πολύ καλά ότι η τακτική τους αυτή όλο και περισσότερο θα αποκαλύπτεται, όσο ο ελληνικός λαός μαθαίνει τι ακριβώς συντελείται σε βάρος του, σε βάρος της χώρας. Η ανάπτυξη ενός λαϊκού κινήματος αντίστασης στη ΝΑΤΟική υποταγή της χώρας, ενός κινήματος αξιοπρέπειας απέναντι σε όλους αυτούς, που πουλάνε τα πάντα για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των αφεντικών τους, αποτελεί το μόνο αντίδοτο, τη μόνη δύναμη, που μπορεί να αντιστρέψει αυτόν τον κατήφορο. Ηδη, η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη έχει ξεκινήσει καμπάνια ενάντια στο ΝΑΤΟ και την υποταγή της Ελλάδας σ' αυτό. Το κάλεσμα της ΕΕΔΥΕ είναι μια πρόσκληση - πρόκληση προς όλους.

Κυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣ

Η Ελλάδα τελεί υπό καθεστώς ΝΑΤΟικής επικυριαρχίας. Η κυβέρνηση εξυπηρετώντας, σαν πιστός υποτελής, τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα, ταυτόχρονα, δε διστάζει να εκχωρεί ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ. Κάθε μέρα και ένα βήμα παραπέρα. Ενα νέο δόγμα διαπερνά τις ενέργειές της: Συμφέρει την Ελλάδα, ό,τι συμφέρει το ΝΑΤΟ και τους Αμερικάνους


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ