Τρίτη 7 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
Ραβδούχος του κρατικού μηχανισμού

Σε αγαστή συνεργασία κυβέρνηση και δήμαρχος Αθήνας, προωθούν παράλληλα τη συγκρότηση δημοτικών αστυνομικών σωμάτων. Στην Αθήνα η σχετική υπηρεσία, εμφανίστηκε με κάθε επισημότητα το Σάββατο - ελάχιστες μέρες μετά τις εξαγγελίες του υπουργού Δημόσιας Τάξης - στο Ζάππειο με περιπολικά και μοτοσικλέτες. Μάνατζερ... της "Δημοτικής Αστυνομίας Αθηνών" προσελήφθη απόστρατος στρατηγός της ΕΛΑΣ.

Το κόστος λειτουργίας της, εν πολλοίς, είναι άγνωστο... Αν και τα πρώτα δείγματα φανερώνουν με σαφήνεια την κατεύθυνση.

Το κονδύλι των δέκα περιπολικών και των τριάντα μοτοσικλετών, ύψους 147.000.000 δραχμών, καλύφθηκε κατά το μεγαλύτερο μέρος από τον προϋπολογισμό του Δήμου, παρά τις έντονες καταγγελίες της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα" και του επικεφαλής της, Λεων. Αυδή,στο Δημοτικό Συμβούλιο, ότι επιβαρύνονται ξανά οι δημότες για τη συγκρότηση μάλιστα ενός παρααστυνομικού σώματος.

"Η τάση να υποκαταστήσει η Ειδική Υπηρεσία των δήμων την κρατική Αστυνομία" - τονίζει σχετικά σε χτεσινή ανακοίνωσή της η "Αγωνιστική Συνεργασία για την Αθήνα" - "οδηγεί σε μετακύληση δαπανών γενικής κρατικής λειτουργίας στους δήμους και επομένως σε υπερφορολόγηση των δημοτών".

Ο δήμαρχος Αθήνας ισχυρίστηκε το Σάββατο ότι "στόχος είναι η συμβολή της Δημοτικής Αστυνομίας στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των Αθηναίων εξασφαλίζοντας όλες εκείνες τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για ευταξία, κυκλοφοριακή ευρυθμία, ησυχία και προστασία των συμφερόντων όλων των νομίμων επαγγελματιών".

Ομως, όπως τονίζεται, στην ανακοίνωση της Αγωνιστικής Συνεργασίας "η αρμοδιότητα της δημοτικής Αστυνομίας να εκδίδει κανονιστικές πράξεις περιορίζει την αντίστοιχη κανονιστική αρμοδιότητα των αιρετών οργάνων των δήμων και είναι κατ' εξοχήν απαράδεκτη".

Αλλωστε, η διάταξη του άρθρου 6 παρ. 31 του Ν. 2240/94 κατά την οποία με ΠΔ μπορούν να επεκτείνονται οι αρμοδιότητές της, χωρίς απόφαση της δημοτικής αρχής, περιορίζει στην πραγματικότητα τις αρμοδιότητες των δήμων, τους οποίους τείνει να μεταβάλει σε απλούς διαχειριστές. Τα θέματα στα οποία μπορεί να επεκταθεί η αρμοδιότητά της περιλαμβάνουν παραδοσιακές αρμοδιότητες της ΤΑ (όπως οι άδειες καταστημάτων), οι οποίες αφαιρούνται από τα αιρετά όργανα των ΟΤΑ.

Επιπλέον, με τη συγκρότησή τους οι δημοτικές αστυνομίες συνεισφέρουν στην υπόθεση της καταστολής, καθώς κατ' αρχήν απελευθερώνουν την ΕΛΑΣ από σειρά καθηκόντων και την αφήνουν απερίσπαστη στις προτεραιότητές της, όπου ως γνωστόν προηγείται η καταστολή των λαϊκών αγώνων, από την πρόληψη και αντιμετώπιση του εγκλήματος.

Για να μη γίνει αρωγός της κρατικής καταστολής η δημοτική αστυνομία - προβλέπεται ήδη ότι οι υπάλληλοί της θα φέρουν γκλομπ - "οι αρμοδιότητές της δεν πρέπει να εκτείνονται πέρα από τα θέματα λειτουργίας της πόλης και προστασίας του περιβάλλοντος. Επέκταση των αρμοδιοτήτων της σε θέματα γενικής αστυνόμευσης ή απονομή κανονιστικών εξουσιών ή αποφασιστικών διοικητικών αρμοδιοτήτων πρέπει να αποκλειστεί", τόνισε χτες ο επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας" Λεων. Αυδής.

Η "Αγωνιστική Συνεργασία" ζητά να μην καθορίζεται απευθείας από το νόμο υποχρέωση συνεργασίας δημοτικής αστυνομίας και ΕΛ.ΑΣ. Επίσης πρέπει να καταργηθεί η δυνατότητα να τοποθετείται επικεφαλής της αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ (αρ. 9 ΠΔ 592/84).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ