Τρίτη 7 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παρέμβαση του ΚΚΕ για τις εκλογές στα επιμελητήρια

Επίκαιρη Ερώτηση του Κόμματος στη Βουλή για το Προεδρικό Διάταγμα που αφορά στον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών στα επιμελητήρια

Το πολιτικό πρόβλημα, που δημιουργεί το Προεδρικό Διάταγμα, με το οποίο περιορίζεται και σε πολλές περιπτώσεις αποκλείεται η δυνατότητα εκπροσώπησης όλων των φωνών μέσα στα μεικτά - κυρίως - επιμελητήρια, καθώς θέτει τον όρο, προκειμένου να είναι έγκυρο ένα ψηφοδέλτιο να περιλαμβάνει πέντε υποψηφιότητες για κάθε τμήμα, φέρνει στη Βουλή, με Επίκαιρη Ερώτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου.Ο βουλευτής του Κόμματος ρωτάει την αρμόδια υπουργό Ανάπτυξης, εάν και με ποιο τρόπο θα τροποποιήσει τις ρυθμίσεις αυτές ώστε να εξασφαλίζεται η ελεύθερη έκφραση της βούλησης των ΕΒΕ. Το πλήρες κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης έχει ως εξής:

"Η σχετική ρύθμιση του ΠΔ 193/97 για τις εκλογές στα επιμελητήρια και ο τρόπος που αυτή ερμηνεύεται από την αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου δημιουργεί τεράστιο πολιτικό πρόβλημα. Στην πράξη περιορίζεται ασφυκτικά η δυνατότητα συγκρότησης ψηφοδελτίων, αποκλείονται σε πάρα πολλές περιπτώσεις σε όλη τη χώρα ψηφοδέλτια ή και παρατάξεις πανελλαδικής εμβέλειας και παρουσίας μέσα στο κίνημα των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων (ΕΒΕ), εμποδίζεται ασφυκτικά η δυνατότητα της δημοκρατικής έκφρασης της βούλησης των ΕΒΕ για τις διοικήσεις των επιμελητηρίων τους.

Καταργείται η ίδια η ουσία της απλής αναλογικής που προβλέπει ο ν. 2081/92 και που είναι η δυνατότητα έκφρασης και εκπροσώπησης των διαφόρων παρατάξεων - ψηφοδελτίων, με βάση την επιρροή τους στο εκλογικό σώμα. Με τη ρύθμιση, όμως, του ΠΔ 193/97, έτσι όπως αυτή ερμηνεύεται, απαγορεύεται σε μια παράταξη - ψηφοδέλτιο να πάρει μέρος στις εκλογές σε ένα επιμελητήριο, που, ενώ μπορεί να έχει μια σημαντική επιρροή στο εμπορικό ή βιοτεχνικό ή επαγγελματικό τμήμα που εκπροσωπεί τη συντριπτική πλειοψηφία των μελών του επιμελητηρίου, δεν μπορεί ή δε θέλει να έχει υποψηφίους στο ολιγομελές βιομηχανικό τμήμα.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κυρία υπουργός, ποια μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε ώστε να τροποποιηθούν άμεσα αυτές οι απαράδεκτες ρυθμίσεις του ΠΔ 193/97, προκειμένου να εξασφαλίζεται η ελεύθερη έκφραση της βούλησης των ΕΒΕ".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ