Τρίτη 7 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επίθεση ακρίβειας από τους χονδρέμπορους

Σημαντικές αυξήσεις έχουν επιβληθεί στις τιμές χονδρικής την περίοδο Γενάρης - Αύγουστος 1997, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΣΥΕ

Σε σημαντικές αυξήσεις στις τιμές των εμπορευμάτων προχώρησαν και τον Αύγουστο οι εμποροβιομήχανοι, γεγονός που απεικονίζεται και στο δείκτη χονδρικής, ο οποίος αυξήθηκε κατά 0,7%. Τους αντίστοιχους μήνες του 1996 και 1995 ο δείκτης χονδρικής αυξήθηκε 0,2% και 0,4%. Σημαντική αύξηση 3,4% του δείκτη σημειώθηκε επίσης και την περίοδο Γενάρης - Αύγουστος 1997, έναντι αυξήσεων 1,6% και 2,1% την ίδια περίοδο 1996 και 1995.

Είναι προφανές ότι το εμποροβιομηχανικό κύκλωμα που ελέγχει την αγορά, εκμεταλλευόμενο την κυβερνητική πολιτική, περνάει σε νέα επίθεση ακρίβειας, που θα πλήξει τα λαϊκά εισοδήματα. Και οι ανατιμήσεις αυτές γίνονται σε μία περίοδο κατά την οποία οι μισθοί και οι συντάξεις έχουν καθηλωθεί σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα, τα επιτόκια έχουν μειωθεί σημαντικά, γεγονός που μειώνουν τα χρηματοοικονομικά έξοδα των επιχειρήσεων, ενώ τα τιμολόγια σημαντικών ΔΕΚΟ που επηρεάζουν το κόστος παραγωγής δεν έχουν ακριβύνει. Ο μόνος επομένως λόγος επιβολής των αυξήσεων είναι η επιδίωξη για νέα άνοδο της κερδοφορίας, η οποία τα τελευταία χρόνια είναι εντυπωσιακή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ), η αύξηση του δείκτη κατά 0,7% τον Αύγουστο οφείλεται:

  • Στην αύξηση κατά 0,3% των τελικών εμπορευμάτων εγχώριας πρωτογενούς παραγωγής. Τα κτηνοτροφικά εμπορεύματα αυξήθηκαν κατά 1,6% και η εξόρυξη στερεών καυσίμων κατά 9,4%.
  • Στην αύξηση κατά 0,8% των τελικών εμπορευμάτων της εγχώριας βιομηχανικής παραγωγής. Ειδικότερα η διύλιση πετρελαίου αυξήθηκε κατά 2,9%, η παραγωγή - διανομή ηλεκτρικής ενέργειας - φωταερίου κατά 3,5%, κατασκευή ηλεκτρολογικού υλικού κατά 1,7%, βιομηχανία τροφίμων κατά 0,8%.
  • Σε αύξηση κατά 1,5% των εξαγόμενων εμπορευμάτων πρωτογενούς και δευτερογενούς παραγωγής και κατά 0,2% αύξησης του δείκτη εμπορεύματα προέλευσης εξωτερικού.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ