Τρίτη 7 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
"Μαζεύει" 80,4 δισ. με αύξηση κεφαλαίου

Αγνωστο ακόμα αν το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία που ελέγχονται από αυτό θα πάρουν μέρος στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου

Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας κατά 80,369 δισ. δραχμές αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια της επαναληπτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της τράπεζας, που πραγματοποιήθηκε χτες, ανοίγοντας νέες προοπτικές για την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας. Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου θα γίνει με την έκδοση 3.494.337 νέων κοινών μετοχών, ονομαστικής αξίας 5.800 δραχμών, που θα πουληθούν στους παλιούς μετόχους στην τιμή των 23.000 δρχ. με αναλογία δύο νέων προς δέκα παλιές. Το ζήτημα που προκύπτει μετά την παραπάνω κίνηση της διοίκησης της συγκεκριμένης τράπεζας, είναι αν και κατά πόσο θα διατηρηθεί η καθαρή θέση του δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο του ιδρύματος, η οποία ανέρχεται μόλις στο 5,1%.Αγνωστο παραμένει ακόμα και αν θα πάρουν μέρος στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας και τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία κατέχουν σημαντικά "πακέτα" μετοχών. Υπενθυμίζεται ότι η μη συμμετοχή των ασφαλιστικών ταμείων σε ανάλογη αύξηση κεφαλαίου της Εμπορικής είχε σαν αποτέλεσμα να μειωθεί και κάτω από το 50% η συμμετοχή του ευρύτερου δημοσίου στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της Τράπεζας.

Τα συνολικά έσοδα από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου θα ανέλθουν σε 80.369.751.000 δραχμές και εφόσον καλυφθεί στο σύνολό της η αύξηση, το μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής Τράπεζας θα ανέλθει σε 121.602.939.200,διαιρούμενο σε 20.966.024 μετοχές, ονομαστικής αξίας 5.800 δραχμών. Δικαίωμα προτίμησης στην αύξηση έχουν, σύμφωνα με το νόμο, οι μέτοχοι που είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο μετόχων της τράπεζας την 6η Οκτώβρη 1997. Συνεπώς από σήμερα, 7 Οκτώβρη, η μετοχή της τράπεζας θα αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης χωρίς το δικαίωμα προτίμησης. Η περίοδος άσκησης του δικαιώματος προτίμησης των μετόχων θα αρχίσει στις 10 Οκτώβρη 1997 και θα λήξει στις 14 Νοέμβρη 1997.Μετά την ημερομηνία αυτή το δικαίωμα προτίμησης παύει να ισχύει. Οι νέες μετοχές θα δικαιούνται μερίσματος χρήσης 1997.

Για την περίπτωση κατά την οποία δε θα καλυφθεί πλήρως η αύξηση από τους παλαιούς μετόχους το απομένον αδιάθετο μέρος θα διατεθεί από το διοικητικό συμβούλιο ως εξής:

  • Στους εργαζόμενους στην τράπεζα, στους συνταξιούχους της και στους εργαζόμενους σε εταιρίες του χρηματοπιστωτικού τομέα του ομίλου εσωτερικού, κλπ.
  • Στους μετόχους, εφόσον ασκήσουν πλήρως τα δικαιώματα προτίμησης.
  • Σε τρίτους, ελεύθερα, κατά την κρίση του διοικητικού συμβουλίου.

Η τιμή διάθεσης των μετοχών στους προεγγραφόμενους μετόχους κλπ. θα είναι η ίδια των 23.000 δραχμών ανά μετοχή. Σε κάθε περίπτωση η τιμή αυτή δεν μπορεί να είναι κατώτερη από την τιμή των 23.000 δρχ. ανά μετοχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ