Παρασκευή 31 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΚΗΦΙΣΙΑΣ
"Ολοήμερο σχολείο" με "χαράτσωμα" των γονιών

Σε ρόλο "εργοδότη" των δασκάλων δημιουργικής απασχόλησης, οι γονείς. Αποκαλυπτική η "Σύμβαση Μισθωτής Εργασίας", που συνέταξε η Επιτροπή Παιδείας του Δήμου και την οποία πρέπει να υπογράφουν ο μισθωτός και ο Σύλλογος Γονέων Κηδεμόνων

Αποκαλυπτική ως προς τον τρόπο, με τον οποίο προτίθεται η κυβέρνηση να προωθήσει τη λειτουργία του ολοήμερου σχολείου, την οποία πανηγυρικά εξαγγέλλει, είναι η περίπτωση του Δήμου Κηφισιάς, όπου - προκειμένου να συνεχιστεί να εφαρμόζεται το πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης των μαθητών- οι γονείς πρέπει να μετατραπούν ...σε εργοδότες των δασκάλων.

Το πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης ξεκίνησε να εφαρμόζεται στα Δήμο Κηφισιάς πριν από τρία χρόνια και οι γονείς συμμετείχαν σε αυτό με 1.000 δραχμές ανά μαθητή. Φέτος, ο Δήμος αποφάσισε να ασφαλίσει τους δασκάλους οι οποίοι τα προηγούμενα δύο χρόνια εργάζονταν χωρίς ασφάλιση (!) και ζητά γι' αυτό 2.000 δρχ. από τους γονείς, καθώς και να υπογράψουν τη σύμβαση εργασίας με τους δασκάλους, την οποία συνέταξε η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας του Δήμου.(Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόεδρος αυτής της Επιτροπής είναι ο γνωστός διορισμένος πρόεδρος της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων - Μαθητών Ελλάδας Δ. Αναγνωστάτος). Οροι, όπως "μισθωτής (εργοδότης)" και "εκμισθωτής (μισθωτός)" χρησιμοποιούνται στο κείμενο της σύμβασης, η οποία αποτελεί, στην ουσία, σύμβαση ορισμένου χρόνου, για να περιγράψει τους γονείς και τον εκπαιδευτικό, αντίστοιχα.

Η παραπάνω ενέργεια του Δήμου Κηφισιάς έρχεται σε απόλυτη σύμπνοια με τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης μέσα από το νόμο για την "αποκέντρωση", αλλά και μέσα από το νέο νόμο για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, που εισάγουν την αρχή της ανταποδοτικότητας στην εκπαίδευση με το "χαράτσωμα" των γονιών, προκειμένου να εξασφαλίσουν την εκπαίδευση των παιδιών τους. Επίσης, είναι ενδεικτική των νέων εργασιακών σχέσεων που τείνουν να επιβληθούν στους εκπαιδευτικούς. Είναι χαρακτηριστικοί οι όροι που τίθενται στους εκπαιδευτικούς:

  • Οι εργασίες που ο εκμισθωτής (μισθωτός) "υποχρεούται να παρέχει και να εκτελεί ευσυνείδητα", στη σύμβαση "αναφέρονται ενδεικτικά και όχι περιοριστικά".
  • Ο μηνιαίος μισθός του είναι 100.000 δραχμές για "εργασία στο τμήμα δημιουργικής απασχόλησης καθ' όλες τις εργάσιμες μέρες και ώρες από 12.30 μέχρι 16.00", αλλά και περισσότερο "κατά την κρίση του διευθυντή". Επίσης, "το απόγευμα θα παραμένει στο σχολείο μέχρις ότου παραληφθούν όλοι οι μαθητές από τους οικείους τους".
  • "Στις περιπτώσεις που το διδακτικό προσωπικό απουσιάζει προσωρινά (απεργίες κλπ.), ο εκμισθωτής υποχρεούται να ειδοποιεί τους γονείς/κηδεμόνες των μαθητών και τον διευθυντή εγκαίρως, προς αποφυγή ανωμαλιών και ταλαιπωριών" (!).
  • Σε ό,τι αφορά τη λήξη της σύμβασης: "η απόλυση του εκμισθωτού θα γίνεται αυτοδίκαια μετά τη λήξη της σύμβασης χωρίς οποιαδήποτε προειδοποίηση ή αποζημίωση".
Οι γονείς

Οι γονείς, όπως ήταν φυσικό, αρνούνται να μετατραπούν σε εργοδότες των δασκάλων των παιδιών τους και στις αρχές της επόμενης βδομάδας η επιτροπή που συγκρότησαν από μέλη των ΔΣ των Συλλόγων Γονέων θα επιδιώξει να συναντηθεί με τους εκπροσώπους της δημοτικής αρχής. Οι εκπρόσωποι των γονιών των μαθητών των δημοτικών σχολείων Κηφισιάς εξέδωσαν ψήφισμα, με το οποίο ζητούν μέχρι η πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της και να διορίσει μόνιμους δασκάλους δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών, να αναλάβει η δημοτική αρχή πλήρως την αξιοπρεπή αμοιβή και ασφάλιση των δασκάλων δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών, όπως έχει γίνει ήδη στους όμορους Δήμους Αμαρουσίου και Πεύκης. Οι γονείς στο ψήφισμα διαπιστώνουν ότι σκοπός και λόγος ύπαρξης των Συλλόγων Γονέων, εκτός των άλλων, είναι η προάσπιση και πλήρης εφαρμογή της δημόσιας δωρεάν παιδείας.

"Οι Σύλλογοι Γονέων δεν έχουν ίδιους πόρους, τονίζεται στο ψήφισμα, και κατά συνέπεια δεν μπορούν να λειτουργούν ως εργοδοτικοί φορείς. Σαν εργαζόμενοι δεν είναι δυνατό να αποδεχτούν καταπάτηση στοιχειωδών δικαιωμάτων άλλων εργαζόμενων, όπως μας προτείνεται στο σχέδιο σύμβασης που έστειλε η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας Κηφισιάς".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ