Σάββατο 1 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΙΡΑΚ
Επικίνδυνη εξέλιξη της κρίσης

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Εντείνεται η αντιπαράθεση ανάμεσα στο Ιράκ και τα Ηνωμένα Εθνη, με αιχμή του δόρατος τις σχέσεις Ουάσιγκτον - Βαγδάτης. Οι ΗΠΑ δηλώνουν αποφασισμένες να αναγκάσουν το Ιράκ να υποχωρήσει από την απόφασή του να απαγορεύσει την είσοδο στο ιρακινό έδαφος στους Αμερικανούς συμμετέχοντες στην επιτροπή ελέγχου του αφοπλισμού του Ιράκ από τα όπλα μαζικής καταστροφής. Από την πλευρά της, η Βαγδάτη δηλώνει αποφασισμένη "για όλα" και αποκλείει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο ανάκλησης της απαγόρευσης.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η νέα έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, που επρόκειτο να αρχίσει αργά το βράδυ της Παρασκευής. Το παρασκήνιο της συνεδρίασης μοιάζει να είναι πολύ έντονο, καθώς οι διαφορές που οδήγησαν 5 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας στην αποχή από την απόφαση επιβολής ταξιδιωτικών περιορισμών σε Ιρακινούς αξιωματούχους, μόλις την περασμένη βδομάδα, δεν έχουν ξεπεραστεί.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζέιμς Ρούμπιν, δεν έκρυψε τη δυσαρέσκεια της κυβέρνησής του για τις τελευταίες εξελίξεις και τόνισε ότι η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη "να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να πετύχει την ανάκληση της απαγόρευσης". Ο Ρούμπιν άφησε σαφείς αιχμές κατά της Γαλλίας, της Ρωσίας, της Κένυας, της Αιγύπτου και της Κίνας, που απείχαν από την πρόσφατη ψηφοφορία για την επιβολή ταξιδιωτικών κυρώσεων,υποστηρίζοντας ότι οι διαφωνίες αυτές "έδωσαν το θάρρος στον Ιρακινό Πρόεδρο να περιφρονεί τη διεθνή κοινότητα".

Σαφής στη θέση του, όμως, υπήρξε και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Γεβγκένι Πριμακόφ, που τόνισε ότι η Ρωσία τάσσεται κατά της ανάληψης βίαιων μέτρων, αλλά και κατά της επιδείνωσης των υπαρχόντων περιορισμών. Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Ζακ Ριμελάρ καταδίκασε την ιρακινή απόφαση, τονίζοντας, όμως, ότι "η λύση μπορεί να έρθει μόνο μέσα από μια ιρακινή πρωτοβουλία και κανένα άλλο μέτρο".

Διπλωμάτες των χωρών που τάσσονται υπέρ της σκλήρυνσης των κυρώσεων κατά του Ιράκ, κρατώντας την ανωνυμία τους, υποστήριζαν ότι οι ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρετανία θα επαναφέρουν την πρότασή τους για την επιβολή ταξιδιωτικών κυρώσεων, ενώ η Γαλλία και η Ρωσία θα προτείνουν την αποστολή υψηλόβαθμων αξιωματούχων για συνάντηση με τον Σαντάμ Χουσεϊν. Πάντως, όπως υπογράμμιζαν οι ίδιες πηγές, προτεραιότητα δεν έχει η ανάληψη στρατιωτικής δράσης, αλλά η ανάκτηση της ενότητας στους κόλπους του Συμβουλίου Ασφαλείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ