Σάββατο 1 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΑΡΟΥΣΙ
Χάνεται ελεύθερος χώρος από "αμέλεια" του ΥΠΕΧΩΔΕ

Η "αργοπορία" του να στείλει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ένα έγγραφο ήταν η αιτία αρνητικής απόφασης, σχετικά με την απαλλοτρίωση οικοπέδου περίπου 57 στρεμμάτων

Σοβαρότατα ερωτηματικά προκύπτουν για το ΥΠΕΧΩΔΕ από την αδράνειά του να στείλει έγκαιρα στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) τις απόψεις του για μια έκταση 56.837 τετραγωνικών μέτρων του Δήμου Αμαρουσίου. Αποτέλεσμα αυτής της "αργοπορίας" ήταν το ΣτΕ να κάνει αποδεκτή τελικά την αίτηση του Σωματείου Ελεήμων Εταιρία Αθηνών για άρση της απαλλοτρίωσης του οικοπέδου αυτού, στην περιοχή του Παραδείσου.

Το θέμα αυτό συζητήθηκε στη διάρκεια ειδικής συνεδρίασης στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης και μέσα σε κλίμα έντονης δυσφορίας για τον άμεσο κίνδυνο που υπάρχει να χαθεί ένας ακόμη ελεύθερος χώρος για τους κατοίκους.Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ, το ΥΠΕΧΩΔΕ είχε στα χέρια του το φάκελο της υπόθεσης από τις 13 Αυγούστου 1996, αλλά μέχρι και τις 16 Οκτώβρη 1996 δεν απέστειλε το φάκελο και τις δικές του θέσεις για το θέμα στο ΣτΕ, με αποτέλεσμα να θεωρηθούν αληθείς οι ισχυρισμοί του σωματείου που διεκδικεί το χώρο.

Η εξέλιξη αυτή, βέβαια, δημιουργεί πάρα πολλά ερωτηματικά και κυρίως πώς το αρμόδιο για την προστασία του περιβάλλοντος υπουργείο αδιαφορεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε δικαστικές αποφάσεις, εξαιτίας του, να βγαίνουν σε βάρος του. Τα αξιοπερίεργα βέβαια της κυβερνητικής πολιτικής για το περιβάλλον ίσως δεν έχουν τέλος. Μέρα με τη μέρα το πράσινο μειώνεται, αλλά σύμφωνα με την απόφαση του υπουργού Γεωργίας, Στ. Τζουμάκα, οι εκτάσεις που βρίσκονται μέσα σε εγκεκριμένα ρυμοτομικά σχέδια δε διέπονται από τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, ανεξάρτητα αν φέρουν ή όχι δασική βλάστηση. Για να επανέλθουν οι εκτάσεις αυτές στην προστασία του δασικού νόμου, θα πρέπει να ανακληθεί το ρυμοτομικό σχέδιο. Ετσι, αυτή τη στιγμή τουλάχιστον στο Μαρούσι κινδυνεύει εξαιτίας αυτής της απόφασης και το δάσος Μιμικόπουλου, αν ο δήμος δεν πάρει θέση και δεν προστατέψει ό,τι απέμεινε. Ενόψει μάλιστα των έργων που θα γίνουν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, είναι αναμενόμενο το πράσινο αλλά και το περιβάλλον γενικότερα να δεχτούν μια νέα επίθεση. Στη διάρκεια της ειδικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης για το περιβάλλον, έκδηλη ήταν η πρόθεση, ο λαός ο ίδιος να διεκδικήσει δυναμικά τους χώρους που του ανήκουν. Σχετικά με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο ίδιος ο δήμαρχος τόνισε ότι αν χρειαστεί θα χρησιμοποιηθεί το τελευταίο όπλο: Η λαϊκή αντίδραση.

Τώρα βέβαια που ο δήμος βρίσκεται μπροστά σε τετελεσμένα γεγονότα, ο δήμαρχος θυμήθηκε τον απλό δημότη του, που ήδη τον έχει υπερφορολογήσει προκειμένου να υπηρετήσει πιστά την εντολή της κυβέρνησης, οι δημότες να πληρώνουν για όλα. Μήνες όμως πριν ο επικεφαλής της "Δημοτικής Ενότητας", Χρ. Μέντζος,είχε επισημάνει τον κίνδυνο και είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου στη δημοτική αρχή. Χαρακτηριστικά, όπως δήλωσε στο Δημοτικό Συμβούλιο, "δύο μήνες πριν είχαμε καταγγείλει ότι με τις ρυθμίσεις Τζουμάκα κινδυνεύει το δάσος Παραδείσου. Σήμερα ένας χώρος 16 στρεμμάτων μάλλον οδεύει προς τσιμεντοποίηση, εκτός κι αν έρθουν τα πάνω κάτω. Το σίγουρο όμως είναι ότι δεν μπορεί να σωθεί, αν ακολουθήσουμε την πρόταση για ειδικό τέλος εξασφάλισης πόρων για την απόκτησή του. Το αντίθετο, ανοίγουμε το δρόμο στο να πληρώνουμε γι' αυτά που μας ανήκουν".

Απόδειξη ότι η κυβερνητική πολιτική δεν ικανοποιεί ούτε αυτούς που την εφαρμόζουν, είναι και η δήλωση του δημάρχου Αμαρουσίου σχετικά με το φυσικό αέριο: "Δεν είμαι ευχαριστημένος, τόνισε. Το σχήμα που επιλέχτηκε δεν είναι το καλύτερο. Ο νόμος Πεπονή είναι τερατούργημα και σε λίγους μήνες με τους διαγωνισμούς θα δούμε τα μεγάλα προβλήματα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ