Τετάρτη 5 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αγωνιστική ενότητα, η μόνη λύση

Εκδήλωση του ΣΕΗ για τα 80χρονά του

Λαχτάρισαν όλοι προχθές το βράδυ, στο κινηματοθέατρο "Παλλάς",όπου το ΣΕΗ γιόρταζε τα 80 χρόνια από την ίδρυσή του, όταν ο μεγάλος μας ηθοποιός Τίτος Βανδής,τη στιγμή που βρισκόταν στο βήμα, ζαλίστηκε και έπεσε. Εντρομοι κάποιοι, μεταξύ των οποίων και η συντρόφισσά του Μπέττυ Βαλάση,έσπευσαν να τον βοηθήσουν. Ευτυχώς δεν ήταν τίποτε σοβαρό. Ενα πρόβλημα ιλίγγων που προέρχεται από το αυτί του και τον ταλαιπωρεί τα τελευταία χρόνια ήταν η αιτία. Ο Τίτος Βανδής σηκώθηκε, με τους ήχους παρατεταμένων χειροκροτημάτων, και ζήτησε "συγγνώμη".

Η εκδήλωση για τα ογδοντάχρονα μιας μακράς αγωνιστικής συνδικαλιστικής πορείας ξεκίνησε με την ομιλία της προέδρου του ΣΕΗ,Καίτης Ιμπροχώρη,η οποία αναφέρθηκε στο χρονικό του σωματείου από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα. Το σπάνιο ντοκουμέντο του πρώτου καταστατικού συγκίνησε τους παρευρισκόμενους: "Η βασανισμένη και περιφρονημένη ζωή που περνούμε, μας ηνάγκασε να συνέλθωμεν και να ζητήσωμεν την αιτίαν του κακού. Είδαμεν λοιπόν ότι και ημείς εργάται του πνεύματος υποκείμεθα εις την ιδίαν εκμετάλλευσιν με τους εργάτας των χειρών, υποχρεωμένοι να εργαζόμεθα προς πλουτισμόν ολίγων επιχειρηματιών χωρίς καμίαν απολαβήν, ικανοποιητικήν, ούτε ηθικήν, ούτε υλικήν... ".

Η Πέπη Μεταλλίδου διάβασε χαιρετισμό της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ηθοποιών.Παρών στην εκδήλωση και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος.Στη συνέχεια, ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος χαιρέτισε την εκδήλωση, μεταφέροντας "την αναγνώριση και εκτίμηση της κυβέρνησης και του πολιτικού κόσμου, γιατί ο Ελληνας ηθοποιός είναι συνυφασμένος με την αυτοσυνειδησία της ελληνικής κοινωνίας".

Σε ένα ειδικό σκηνικό πρόγραμμα προβλήθηκε η συνδικαλιστική δράση, οι αγώνες και η πνευματική προσφορά του ΣΕΗ, μέσα από κείμενα που παρουσίασαν οι: Ζαχαρίας Ρόχας, Δέσποινα Νικολαϊδου, Χρήστος Τσάγκας, Αντιγόνη Γλυκοφρύδη, Τζέσυ Παπουτσή,κ. ά. ενώ ακούγονταν οι φωνές των: Αννας Καλουτά, Καλής Καλό, Αιμιλίας Υψηλάντη, Κώστα Καζάκου, Λάμπρου Κοτσίρη.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Τίτος Βανδής,οποίος μεταξύ άλλων μίλησε για την ενότητα: "Η εξήγηση - είπε - για την επιτυχία του σωματείου είναι η συμπαράσταση των ηθοποιών. Η Ενότητα. Η μαγική αυτή λέξη. Δε μου διαφεύγει ότι οι συνθήκες έχουν αλλάξει, αλλά η ενότητα εξακολουθεί να είναι η μόνη λύση".Για την ενότητα των "θεατρικών δυνάμεων" μίλησε και η Αννα Συνοδινού,επισημαίνοντας ταυτόχρονα την "ανάγκη για προσοχή της κυβέρνησης στο θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων των συν-δημιουργών ηθοποιών μέσω του "Διονύσου" και την υποστήριξη των συνταξιούχων". Και τελείωσε, λέγοντας: "Η πατρίδα μας βρίσκεται ενώπιον κινδύνων. Εμείς οι ηθοποιοί μπορούμε να βοηθήσουμε. Ανοίξτε μας το δρόμο. Χρόνια πολλά".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ