Τετάρτη 5 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η κυριαρχία του Μορέτι

Μια εξαιρετική ιταλική ταινία, μια ταινία γεμάτη πρωτοτυπία, χιούμορ, πίκρα, μελαγχολία, αλλά και αισιοδοξία κυριαρχεί στην αποψινή τηλεοπτική βραδιά. Πρόκειται για τη δημιουργία του Νάνι Μορέτι, που παρουσιάζεται στην ΕΤ-1 στις 23.35 και έχει για τίτλο "Αγαπημένο μου ημερολόγιο".Μια ιστορία που γράφεται σ' ένα ημερολόγιο, στο ημερολόγιο του ίδιου του συγγραφέα, που οδηγεί μια βέσπα και μας ξεναγεί στην αιώνια πόλη, τη δική του πόλη, τη Ρώμη. Είναι Αύγουστος, οι κάτοικοι έχουν τραπεί σε φυγή και έχουν εγκαταλείψει την πρωτεύουσα και ο σκηνοθέτης οδηγεί και εξηγεί, χωρίς να μιλά πολύ, όλα τα καλά και όλα τα στραβά αυτής της όμορφης πόλης. Ο Νάνι Μορέτι γράφει στο ημερολόγιό του για το ταξίδι του στα ωραία νησιά που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τη Σικελία. Εκεί μέσα στην απομόνωση και στη σιωπή βγάζει μια κραυγή: χλευάζει την τηλεόραση. Ο Μορέτι συνεχίζει να "σημειώνει" στο τρίτο μέρος του ημερολογίου του την τρομερή και απίστευτη περιπέτειά του με τους γιατρούς που δεν κατόρθωσαν να διαγνώσουν μια αλλεργία, με αποτέλεσμα να κοντέψουν να το στείλουν στα θυμαράκια. Και όμως, ο συγγραφέας, σκηνοθέτης και ηθοποιός Μορέτι είναι αισιόδοξος και στέλνει ένα μήνυμα σε όλους τους θεατές, ένα μήνυμα που βγαίνει μέσα από την καρδιά του. Η ζωή είναι ωραία κι ας υπάρχει τηλεόραση, κι ας υπάρχουν τα εκατομμύρια των κατοίκων που ταλαιπωρούν μια πόλη, κι ας υπάρχουν γιατροί που μπορεί να στη στερήσουν... Η ταινία απέσπασε στις Κάννες το 1994 το βραβείο σκηνοθεσίας.

Από την ΕΤ-3 στις 22.30 "Μπιάνκα" του Νάνι Μορέτι.

Ακόμη μια ταινία του Νάνι Μορέτι, του σκηνοθέτη - ηθοποιού του επονομαζόμενου Ιταλού: Γούντι Αλεν, του παιδιού θαύματος της Ιταλίας, που έφερε μια νέα πνοή στον κινηματογράφο, μια άλλη άποψη και έβαλε μια σφραγίδα εντελώς προσωπική. Η ιστορία αφηγείται τη ζωή ενός μοναχικού καθηγητή Μαθηματικών, που ερωτεύεται μια συνάδελφό του την Μπιάνκα. Ο καθηγητής έχει μια δική του θεωρία για τη σχέση που πρέπει να έχουν τα ζευγάρια και με μια νοοτροπία ιεροεξεταστή: τα παρατηρεί, τα αναλύει και τα καταδικάζει. Μια σειρά περίεργων και ανεξήγητων φόνων θα τον κάνουν να μοιάζει ως "υπ' αριθμόν ένα" ύποπτος για τις δολοφονίες. Η "Μπιάνκα" δεν είναι ένα θρίλερ, όπως μπορεί να νομίσουν μερικοί, η "Μπιάνκα" είναι μια κραυγή αγωνίας, μια ταινία υπαρξιακής αγωνίας, διανθισμένης με πολλά πτώματα... Παίζουν οι Νάνι Μορέτι, Λάουρα Μοράντε.

Από τον ΑΝΤΕΝΝΑ στις 03.00 "Ο εγκληματίας" του Ορσον Γουέλς.

Ενας εγκληματίας των ναζί καταφεύγει σε μια επαρχιακή πόλη των ΗΠΑ, παριστάνοντας τον καθηγητή της Ιστορίας. Ο Γουέλς σκιαγραφεί αριστοτεχνικά την ψυχοσύνθεση του ναζί και αναπλάθει εξαιρετικά την ατμόσφαιρα της επαρχιακής πόλης του Κονέκτικατ. Πρωταγωνιστεί ο ίδιος. Πλάι του, ο Εντουαρντ Ρόμπινς και η Λορέτα Γιανγκ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Κινηματογράφος και πόλη» (2019-09-05 00:00:00.0)
Εφυγε από τη ζωή η Ζαν Μορό (2017-08-01 00:00:00.0)
Το δωμάτιο του γιου μου (2005-12-31 00:00:00.0)
«Στροφή» στον ποιοτικό κινηματογράφο (2004-11-06 00:00:00.0)
Ο δικός μας «Απρίλης» (2003-08-28 00:00:00.0)
Ο ρομαντισμός στα... άκρα (1997-01-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ