Τετάρτη 12 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΓΙΟΣ ΔΟΜΙΝΙΚΟΣ
Μεγάλη συμμετοχή στην απεργία ενάντια στη λιτότητα

Χιλιάδες Δομινικανοί συμμετείχαν χτες στην 48ωρη απεργία, που έχουν κηρύξει οι συνδικαλιστικές οργανώσεις της χώρας, διαμαρτυρόμενοι για τους μισθούς πείνας που παίρνουν οι εργαζόμενοι και για τις συχνές διακοπές στην ηλεκτροδότηση που κάνουν αφόρητη τη ζωή των περισσότερων κατοίκων της χώρας.

Εκατοντάδες ιδιωτικές επιχειρήσεις, μαγαζιά και σχολεία ήταν κλειστά, ενώ τα περισσότερα μέσα μαζικής μεταφοράς ήταν "αόρατα" στους δρόμους της πρωτεύουσας, Αγιος Δομίνικος, καθώς η πλειοψηφία των εργαζομένων απείχε από τις εργασίες της, κάτι που αναμένεται να επαναληφθεί και σήμερα, δεύτερη ημέρα της 48ωρης πανεθνικής απεργίας.

Διαδηλώσεις δεν έγιναν στο κέντρο της πρωτεύουσας, καθώς αρκετοί από τους απεργούς εξέφραζαν φόβους για την εκδήλωση βίαιων επεισοδίων ή κατασταλτικών ενεργειών των τοπικών αστυνομικών δυνάμεων. Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικές οι περιπολίες εκατοντάδων στρατιωτών στις περισσότερες περιοχές της πρωτεύουσας, εκ των οποίων πολλοί περιφρουρούσαν βενζινάδικα, μαγαζιά, με τη δικαιολογία του ενδεχομένου εκδήλωσης λεηλασιών.

Πάντως, η κυβέρνηση του Προέδρου, Λεονέλ Φερνάντεζ, δε φαίνεται να έχει κατανοήσει τα δίκαια αιτήματα των απεργών, καθώς αρκέστηκε και χτες να επαναλάβει τις κατηγορίες της προς τους συνδικαλιστές ηγέτες και να αντιδρά στην απελευθέρωση των τουλάχιστον 500 συνδικαλιστών που συνελήφθησαν την περασμένη βδομάδα από τους αστυνομικούς. Ετσι, επέρριψε στις συνδικαλιστικές οργανώσεις την ευθύνη για ενδεχόμενο κρούσμα βίας, αλλά και ματαίωσης των προσπαθειών που υποτίθεται ότι καταβάλλει η ίδια για την αντιμετώπιση της μεγάλης φτώχειας, που πλήττει τεράστιες μάζες ενός πληθυσμού που δεν ξεπερνά τα 8.000.000 άτομα.

"Η λεγόμενη απεργία με κανέναν τρόπο δε συνεισφέρει στην επίλυση των προβλημάτων", είπε ο Πρόεδρος σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, χωρίς ωστόσο να ανακοινώσει κάποια αλλαγή στην εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησής του... Αντίθετα, φαίνεται διατεθειμένος να συνεχίσει την πολιτική αύξησης των τιμών σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, ενώ το νομοσχέδιο της κυβερνώσας παράταξης για την ιδιωτικοποίηση της εταιρίας ηλεκτρισμού έχει σκοντάψει στις έντονες αντιδράσεις μελών της Γερουσίας και γι' αυτό δε φαίνεται να γίνει κάτι άμεσα για να σταματήσουν οι 18ωρες διακοπές στην ηλεκτροδότηση.Οι περισσότερες οικογένειες αδυνατούν να αντεπεξέλθουν σε βασικά έξοδα, καθώς ο μέσος μηνιαίος μισθός δεν είναι παραπάνω από 170 δολάρια (λιγότερα και από 50.000 δρχ.)!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ