• Επιμένει στις θέσεις της η Βαγδάτη
  • - ΒΑΓΔΑΤΗ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.- Χωρίς αποτέλεσμα, τουλάχιστον όσον αφορά τους στόχους των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας, ολοκληρώθηκε χτες το πρωί η πρώτη μαραθώνια συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας... - 1997-11-12 00:00:00.0"/>
  • Επιμένει στις θέσεις της η Βαγδάτη
  • - ΒΑΓΔΑΤΗ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.- Χωρίς αποτέλεσμα, τουλάχιστον όσον αφορά τους στόχους των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας, ολοκληρώθηκε χτες το πρωί η πρώτη μαραθώνια συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας... - 1997-11-12 00:00:00.0" /> Πιέζουν οι ΗΠΑ | ΔΙΕΘΝΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Τετάρτη 12 Νοέμβρη 1997
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σελίδα 12
    ΔΙΕΘΝΗ
    ΙΡΑΚ - ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ
    Πιέζουν οι ΗΠΑ
    • Συνεδριάζει εκ νέου το Συμβούλιο Ασφαλείας καθώς παραμένουν οι διαφωνίες
    • Πιέζει η Ουάσιγκτον και επιτείνει την "πολεμική ατμόσφαιρα"
    • Επιμένει στις θέσεις της η Βαγδάτη

    ΒΑΓΔΑΤΗ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

    Χωρίς αποτέλεσμα, τουλάχιστον όσον αφορά τους στόχους των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας, ολοκληρώθηκε χτες το πρωί η πρώτη μαραθώνια συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας σχετικά με τις εξελίξεις στις σχέσεις Ιράκ - Ηνωμένων Εθνών και κυρίως Ηνωμένων Πολιτειών. Εξίσου κρίσιμη χαρακτηριζόταν η συνεδρίαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου Ασφαλείας που επρόκειτο να αρχίσει χτες το βράδυ.

    Οπως χαρακτηριστικά σχολίαζε διπλωμάτης των Ηνωμένων Εθνών, που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του, οι εκπρόσωποι των δύο χωρών απέφυγαν να προτείνουν στα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου να θεωρηθεί η ιρακινή απόφαση απομάκρυνσης των Αμερικανών ελεγκτών πράξη που καταλύει την εκεχειρία του 1991, έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος για μια στρατιωτική επέμβαση κατά του Ιράκ. Επιπλέον, η Ουάσιγκτον και το Λονδίνο απέφυγαν να φέρουν στο τραπέζι των συνομιλιών και την πρότασή τους για άμεση επιβολή ταξιδιωτικής απαγόρευσης σε Ιρακινούς αξιωματούχους.

    Παρά τις, προηγηθείσες της συνεδρίασης, σκληρές δηλώσεις του Αμερικανού πρεσβευτή στον ΟΗΕ, Μπιλ Ρίτσαρντσον, περί υιοθέτησης μιας απόφασης που θα προειδοποιεί τη Βαγδάτη για "τις σοβαρότατες συνέπειες" που θα έχει η επιμονή της στην απόφαση απομάκρυνσης, η συνεδρίαση της Δευτέρας δεν κατέληξε πουθενά. Μάλιστα, ακόμη και αν το Συμβούλιο Ασφαλείας καταλήξει σε ένα κείμενο ψηφίσματος, σε αυτό αναμένεται να εμπεριέχεται μόνο η ομόφωνη λεκτική καταδίκη της ιρακινής απόφασης. Πάντως, πολλοί διπλωμάτες σχολίαζαν ότι η επίτευξη ομοφωνίας στη λήψη της όποιας απόφασης ευνοεί την Ουάσιγκτον που προτίθεται να χρησιμοποιήσει την ομοφωνία αυτή ως επιχείρημα για την έγκριση ανάληψης στρατιωτικής δράσης, στα τέλη της εβδομάδας, σε περίπτωση που η ιρακινή ηγεσία δεν υποχωρήσει από τις θέσεις της.

    Επιμένουν στη διαφωνία τους Γαλλία, Ρωσία, Κίνα

    Αλλεπάλληλες επαφές και συνομιλίες είχε, κατά τη διάρκεια της χτεσινής ημέρας, με Γάλλους και Ρώσους διπλωμάτες η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ, σε μια προσπάθεια να κάμψει τις αντιρρήσεις των δύο χωρών σχετικά με τις αμερικανικές προτάσεις. Παρά τις αισιόδοξες δηλώσεις του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι διπλωματικοί εκπρόσωποι των δύο χωρών τόνιζαν, χτες, ότι καταδικάζουν τη στάση της Βαγδάτης, αλλά δε θεωρούν αποτελεσματική την επιλογή τόσο της επιβολής νέων κυρώσεων και ακόμη περισσότερο της ανάληψης στρατιωτικής δράσης. Επιπλέον, η Κίνα πιέζει το Συμβούλιο Ασφαλείας να δεχτεί να "ακούσει τη θέση του Ιράκ από τον Ταρέκ Αζίζ" που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη και του οποίου την παρουσία στην ολομέλεια προσπαθεί να αποκλείσει η Ουάσινγκτον.

    Πάντως, η Ουάσινγκτον δε δείχνει διατεθειμένη να "χαμηλώσει τους τόνους της αντιπαράθεσης". Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι το αμερικανικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος "U-2" ολοκλήρωσε χωρίς προβλήματα την πτήση του τη Δευτέρα, όμως τόνισε ότι "το μεγάλο πρόβλημα παραμένει". Επιτείνοντας την ατμόσφαιρα "σύγκρουσης", ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ουίλιαμ Κοέν, ανακοίνωσε ότι ο ίδιος και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Χένρι Σέλτον, ανέβαλαν το προγραμματισμένο ταξίδι τους στην Ασία προκειμένου να βρίσκονται δίπλα στον Πρόεδρο "για να αντιμετωπίσουμε κάθε ενδεχόμενο". Παράλληλα, η εφημερίδα "Ουάσινγκτον Τάιμς" υποστηρίζει ότι, σύμφωνα με πληροφορίες της CIA, το Ιράκ πρόκειται να αγοράσει από την Ανατολική Ευρώπη πέντε αντιαεροπορικά συστήματα που μπορούν να πετυχαίνουν το στόχο τους ακόμη και αν δεν έχει εντοπιστεί ακριβώς η θέση του στο ραντάρ. Το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι στην υπόθεση εμπλέκονται Βούλγαροι έμποροι όπλων και Τσέχοι αξιωματικοί του στρατού.

    Στο μεταξύ, για 8η φορά οι ιρακινές αρχές απομάκρυναν, χτες, από στρατιωτικές εγκαταστάσεις τους ελεγκτές της UNSCOM εξαιτίας της παρουσίας Αμερικανών, ενώ πραγματοποιήθηκαν και νέες αντιαμερικανικές διαδηλώσεις στο κέντρο της πρωτεύουσας. Η εφημερίδα "Βαβέλ", που διευθύνεται από τον Ουντάι Χουσεϊν, γιο του Ιρακινού ηγέτη, υποστήριζε με πρωτοσέλιδό της ότι η Βαγδάτη "δε θα δεχτεί όμορφα λόγια, αλλά επίσημο και σαφές έγγραφο που θα εξασφαλίζει την ουδετερότητα της επιτροπής του ΟΗΕ και τον καθορισμό χρονοδιαγράμματος άρσης του αποκλεισμού".

    ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
    Κοντά σε «ναυάγιο» η συμφωνία «ασφαλείας» (2008-10-31 00:00:00.0)
    Διαβουλεύσεις και εκρήξεις (2003-09-20 00:00:00.0)
    Αντίστροφη μέτρηση για την οριστική απόφαση (2002-11-06 00:00:00.0)
    Προς συμβιβασμό με όλους ικανοποιημένους (2002-10-31 00:00:00.0)
    Γενική αμνηστία από τη Βαγδάτη (2002-10-21 00:00:00.0)
    Προσπάθειες κλιμάκωσης της έντασης από την Ουάσιγκτον (1998-01-28 00:00:00.0)

    Κορυφή σελίδας
    Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ