Τετάρτη 12 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"Ταξίδια" του Πάρι Πρέκα

Ενα μέρος της δημιουργίας ενός από τους σημαντικότερους εικαστικούς καλλιτέχνες μας, του Πάρι Πρέκα,το οποίο αναφέρεται στα εικαστικά του ταξίδια, φιλοξενείται στο λεύκωμα "Πάρις Πρέκας, το ταξίδι μου",που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις "Τοπίο".Παρουσιάζονται 90 δημιουργίες του μεγάλου ζωγράφου από τις σειρές "Ασπρα πανιά" και "Τάνκερ",καθώς και το γλυπτό "Μυθιστόρημα",έργα που σχετίζονται με τη θάλασσα και το ταξίδι.

Οπως ανέφερε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο Κ. Σερέζης,ο οποίος υπογράφει και το κείμενο του λευκώματος, "μέσα από την τέχνη του ο Π. Πρέκας εκφράζει με κάθε έννοια το ταξίδι, την τάση φυγής, τη λαχτάρα αναζήτησης".

"Η ζωγραφική είναι σοβαρή υπόθεση, αλλά μερικές φορές αρχίζει σαν ένα απλοϊκό παιχνίδι. Πάντα πίστευα ότι για εμάς τους ζωγράφους, δεν είναι αρκετό να βάφουμε απλά ένα μουσαμά. Πρέπει να κάνουμε το έργο τέχνης να είναι ταυτόχρονα και ένα κείμενο", σημείωσε ο ίδιος ο Πάρις Πρέκας.

Το βιβλίο χωρίζεται σε τρία μέρη. Ξεκινά από μία σειρά έργων του καλλιτέχνη - τα "Ασπρα πανιά" - που πραγματοποιήθηκαν κατά την παραμονή του στην Υδρα, ενώ η περιπέτεια με τα τάνκερ, άρχισε κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού του στην Ιτέα, την περίοδο του πολέμου Ιράν - Ιράκ. "Το "Μυθιστόρημα" του Γ. Σεφέρη, που μιλά για θάλασσα, ταξίδια και χαμένους έρωτες, με έκανε να μην εγκαταλείψω αυτή την εικαστική μου περιπέτεια. Η τέχνη είναι γλώσσα που θέλει να μιλήσει. Κάποια στιγμή άφησα το μπλοκ με τις ακουαρέλες για λίγο διάστημα, και όταν το ξανάνοιξα, συνέχισα με πιο επιθετικές φόρμες και αυτή τη φορά ήταν με λάδια. Αποτύπωνα λεπτομέρειες και σκληρές συγκρούσεις χρωμάτων".

Παράλληλα με την έκδοση, στην γκαλερί "Αργώ" (Μέρλιν 8), σήμερα εγκαινιάζεται τιμητική έκθεση για το ζωγράφο, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 18/11. Το βράδυ των εγκαινίων θα μιλήσει η Μαρίνα Λαμπράκη - Πλάκα,ο Κώστας Τσιρόπουλος και ο Θανάσης Νιάρχος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ