Παρασκευή 21 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ
Καθοριστική συνάντηση σήμερα

Κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων των νοσοκομειακών γιατρών, η κυβέρνηση φαίνεται να επανεξετάζει τις θέσεις της για το νέο ιατρικό μισθολόγιο και ειδικότερα για τον τρόπο υπολογισμού των εφημεριών των γιατρών.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης, στη συνάντηση που είχε χτες μέχρι αργά το βράδυ με τους εκπροσώπους των γιατρών, πρότεινε έναν νέο τρόπο υπολογισμού των εφημεριών. Με τον τρόπο αυτό, συνδέεται η εφημερία με το βασικό μισθό - που αποτελεί ένα από τα αιτήματα των γιατρών - και δίδεται ένα ποσόν ύψους 10.000 δραχμών στους επιμελητές και ειδικευόμενους και 20.000 δραχμές στους διευθυντές. Εμμένει, ωστόσο, στην απόφασή του να μην αυξήσει το ύψος των τακτικών αποδοχών, σε σχέση με την πρόταση της διυπουργικής επιτροπής.

Το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) συνεδρίαζε μέχρι χτες αργά το βράδυ για να εκτιμήσει τα νέα δεδομένα. Σήμερα στις 8.30 πμ γίνεται νέα συνάντηση της ΟΕΝΓΕ με τον υφυπουργό Οικονομικών και στις 11 πμ θα γίνει κανονικά η προγραμματισμένη γενική συνέλευση της ΕΙΝΑΠ στο Νοσοκομείο "Σωτηρία".

Νωρίς το μεσημέρι, οι νοσοκομειακοί γιατροί έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας και επιτροπή επέδωσε ψήφισμα στον υπουργό Κ. Γείτονα.Στη μικρή συνομιλία που είχαν, ο υπουργός είπε στους εκπροσώπους των γιατρών ότι το νέο ιατρικό μισθολόγιο θα κατατεθεί στη Βουλή στο τέλος του Νοέμβρη.

Προηγουμένως, η ΕΙΝΑΠ έδωσε συνέντευξη Τύπου, όπου τονίστηκε ότι ουσιαστικά ο αγώνας δεν ξεκίνησε πριν από τρεις βδομάδες, αλλά πριν έξι μήνες, για τη διάσωση της δημόσιας υγείας. Οπως είπε ο πρόεδρος της Ενωσης, Χ. Ζαχαρόγιαννης,οι νοσοκομειακοί γιατροί παλεύουν για ένα νέο ιατρικό μισθολόγιο, που να βαστάει ικανά στελέχη, αξιόλογους επιστήμονες στο δημόσιο σύστημα υγείας. "Αν οι προτάσεις της ΕΙΝΑΠ δε γίνουν αποδεκτές - σημείωσε - το μισθολόγιο δε θα είναι βιώσιμο και θα στρέφει τους επιστήμονες στον ιδιωτικό τομέα".

Τονίστηκε, επίσης, ότι το μισθολόγιο δεν πρέπει να αφήσει "ανοιχτές πόρτες" για να περάσουν ελαστικές εργασιακές σχέσεις στο δημόσιο τομέα. Για το λόγο αυτό, δίδεται βαρύτητα στο θεσμικό μέρος του μισθολογίου, που είναι η αναγνώριση της εφημερίας σαν υπερωριακή απασχόληση και η σύνδεσή της με το βασικό μισθό.

Ο Χ. Ζαχαρόγιαννης πρόσθεσε ότι ένα ικανοποιητικό νέο ιατρικό μισθολόγιο είναι το βασικό αίτημα αυτής της κινητοποίησης, αλλά όχι το μόνο. Οι γιατροί παλεύουν για μονιμότητα, εξέλιξη, δημοκρατία στους χώρους εργασίας, προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, αναβάθμιση εξοπλισμού και ξενοδοχειακής υποδομής στα νοσηλευτικά ιδρύματα, λειτουργία της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στο "Ασκληπιείο Βούλας" και τοποθέτηση αξονικών τομογράφων στα Νοσοκομεία "Σωτηρία" και "Μεταξά".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ