Παρασκευή 21 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΜΕ
Αγωνιστικό πλαίσιο καταθέτει η ΔΕΕ
  • Ολοκληρωμένο πρόγραμμα, στη βάση της κοινής δράσης εκπαιδευτικών φορέων και εργαζομένων
  • Συλλαλητήρια και κλιμακούμενες απεργιακές κινητοποιήσεις

"Η πορεία του κινήματος των εκπαιδευτικών οφείλει και πρέπει να είναι αγωνιστική, απεργιακή", τονίζει η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εκπαιδευτικών" στο σχέδιο εισήγησης που καταθέτει ενόψει της Γενικής Συνέλευσης των προέδρων των ΕΛΜΕ στις 30 Νοέμβρη. Θέτει ως διεκδικητικούς στόχους την κατάργηση του αντιεκπαιδευτικού νόμου, την απόκρουση της πολιτικής λιτότητας, την προστασία των εργασιακών σχέσεων, το δικαίωμα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Σήμερα, το ΔΣ της ΟΛΜΕ αναμένεται να καταλήξει στο τελικό κείμενο της εισήγησης, που στη συνέχεια θα συζητηθεί στις Γενικές Συνελεύσεις των ΕΛΜΕ.

Η ΔΕΕ προτείνει ολοκληρωμένο πρόγραμμα ενεργειών, στη βάση της κοινής δράσης εκπαιδευτικών φορέων και εργαζομένων και προτείνει τα ΔΣ της ΟΛΜΕ και των ΕΛΜΕ να αναλάβουν πρωτοβουλίες συντονισμού για τη δημιουργία μετώπου από εκπαιδευτικούς, εργατικούς φορείς, γονείς, μαθητές, ενάντια στον αντιεκπαιδευτικό νόμο και την πολιτική λιτότητας, για πανελλαδικά παλλαϊκά συλλαλητήρια το πρώτο δεκαήμερο του Δεκέμβρη σε Αθήνα, Θεσ/κη, Πάτρα, Γιάννενα, Λάρισα, Ηράκλειο, 24ωρη απεργία στις 4/12 και 48ωρη για τις 10 και 11 Δεκέμβρη, ενώ νέα Γενική Συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ να πραγματοποιηθεί μέσα στο Γενάρη για το συντονισμό της δράσης των εκπαιδευτικών για το επόμενο διάστημα.

Επισημαίνει μια σειρά από θεσμικά αιτήματα ως στόχους πάλης του κλάδου: Κατάργηση του αντιεκπαιδευτικού νόμου, ενιαίο δωδεκάχρονο υποχρεωτικό σχολείο, διατήρηση της επετηρίδας και άμεσα διορισμοί, όχι στην αξιολόγηση - χειραγώγηση που θεσμοθετήθηκε με το νόμο 2525. Επίσης, καλεί τους εκπαιδευτικούς να παλέψουν για μόρφωση και εργασία για όλους, κόντρα στην αποσύνδεση πτυχίου - επαγγελματικών δικαιωμάτων που προωθείται, και στην υλοποίηση του θεσμού των "σχολείων δεύτερης ευκαιρίας", τα οποία, όπως τονίζει, "δε χρειάζονται γιατί όλες εκείνες οι περιπτώσεις που είναι αναγκαίες, υπάρχει στο εκπαιδευτικό σύστημα ο θεσμός των νυχτερινών σχολείων που άριστα μπορεί να ανταποκριθεί".

Οσον αφορά τα οικονομικά, εργασιακά, συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εκπαιδευτικών, η ΔΕΕ προτείνει: αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 15%, δικαίωμα υπογραφής συλλογικής σύμβασης εργασίας, 25% αυξήσεις σε όλους, καθιέρωση ΑΤΑ, κατάργηση των αντισυνταξιοδοτικών νόμων (συνταξιοδότηση με βάση τα χρόνια προϋπηρεσίας με πλήρη σύνταξη στα 30 χρόνια), όχι στη μείωση του εφάπαξ και υπολογισμός του με βάση τον τελευταίο μισθό και όχι την πενταετία, καμία ιδιωτικοποίηση εκπαιδευτικών λειτουργιών (διείσδυση ιδιωτών στην εκπαίδευση, π.χ., Ιδρυμα Μελετών Λαμπράκη), όχι στην "αποκέντρωση" της εκπαίδευσης, στο όνομα της ιδιωτικοποίησης, και στον κατακερματισμό της ενιαίας δημόσιας εκπαίδευσης με τη δημιουργία σχολείων πολλών ταχυτήτων, πλήρη εργασιακά δικαιώματα στους αναπληρωτές για όλους τους μήνες του χρόνου (να λαμβάνεται υπόψη η προϋπηρεσία), κατάργηση του θεσμού του ωρομίσθιου, ετήσια επιμόρφωση από την πολιτεία σε σύνδεση με τα ΑΕΙ, κατάργηση των ΙΕΚ και των διδάκτρων καθώς και ενσωμάτωσή τους στο δημόσιο, κατάργηση των ΚΕΚ.

Σχετικά, τέλος, με τις ιδρύσεις "κινήσεων αναπληρωτών", η ΔΕΕ επισημαίνει: "Αυτή την ώρα, που απαιτείται ενότητα και αγώνας για την κατάργηση του νόμου 2525 και διατήρηση της επετηρίδας, ο διαχωρισμός σε μόνιμους, αδιόριστους και αναπληρωτές και η αυταπάτη της επιμέρους "λύσης" αδυνατίζει τον αγώνα και δικαιώνει την κυβέρνηση και όσους επιδιώκουν την κατάργηση της επετηρίδας. Η ίδρυση κινήσεων αναπληρωτών και η προβολή του αιτήματος "μονιμοποίηση των αναπληρωτών", υπονομεύουν, ανεξάρτητα από προθέσεις, την ενότητα και τον αγώνα του κλάδου. Η απομόνωση ενός μαχητικού τμήματος αναπληρωτών από το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα, μόνο τα αντιεκπαιδευτικά σχέδια της κυβέρνησης εξυπηρετεί. Η εργασιακή συνέχεια των αναπληρωτών εξασφαλίζεται πολύ πιο αποτελεσματικά με το αίτημα: Διατήρηση της επετηρίδας και μαζικοί διορισμοί τώρα".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σωρεία παρατυπιών σε προσλήψεις εκπαιδευτικών (2000-12-16 00:00:00.0)
Απαιτείται κλιμάκωση του αγώνα (2000-11-17 00:00:00.0)
Κάλεσμα για αγωνιστικές κινητοποιήσεις (1998-05-15 00:00:00.0)
Αγωνιστικές αποφάσεις από τη βάση προτείνει η ΔΕΕ (1998-05-12 00:00:00.0)
Η πλειοψηφία του ΔΣ μπλοκάρει τους αγώνες (1998-03-05 00:00:00.0)
Απόφαση για κατάργηση του αντιεκπαιδευτικού νόμου (1997-10-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ