Κυριακή 23 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Γενικές αρχές

Στο ίδιο συνέδριο ορίστηκαν οι γενικές αρχές, που θα πρέπει να διέπουν ένα νομοθετικό πλαίσιο για τη μουσική παιδεία. Βασική αρχή τονίζεται ότι είναι "η πληρότητα και η σφαιρικότητα τόσο σε επίπεδο εθνικού σχεδιασμού,όσο και σε επίπεδο επίλυσης των διαφόρων προβλημάτων (εκπαιδευτικών, πολιτιστικών, κοινωνικών, οικονομικών κτλ.). Απαιτείται προσδιορισμός του ρόλου της στο ευρύτερο πολιτιστικό γίγνεσθαι του τόπου μας και αποσαφήνιση των προθέσεων και των μέσων της διατήρησης της πολιτιστικής μας αυτοδυναμίας και ταυτότητας στον ευρύτερο πολιτισμικό και γεωγραφικό χώρο".

Τονίζοντας ότι "ένας σχεδιασμός σε θέματα πολιτιστικής υποδομής, όπως είναι η μουσική παιδεία, δε θα πρέπει να αντιμετωπίζεται αποσπασματικά, με τμηματοποίηση των προοπτικών και των ρυθμίσεων, αλλά με ένα συνολικό σχεδιασμό,υπογραμμίζεται ότι μια νομοθετική ρύθμιση για τη μουσική παιδεία θα πρέπει να προϋποθέτει πολιτική βούληση,που:

  • Θα την αντιμετωπίζει ως ζήτημα Πολιτισμού και διαπαιδαγώγησης, πέρα από τεχνοκρατικές και στεγνά γραφειοκρατικές αντιλήψεις.
  • Θα χαράζει δρόμους ύστερα από ουσιαστικό διάλογο,με συνδετικό κρίκο αυτούς που έχουν "δέσει" τη ζωή τους για το σκοπό αυτό, τους καθηγητές.
  • Θα χαρακτηρίζεται από ένα διασταλτικό χαρακτήρα προσφοράς ανάπτυξης και όχι από την ιδιοτέλεια ενός υδροκεφαλικού ελέγχου.
  • Θα λαμβάνει υπόψη της το κοινωνικά αναγκαίο και εφικτό και θα αφουγκράζεται το σφυγμό των αισθητικών και εκπαιδευτικών αναγκών του ελλαδικού χώρου και να μην αποτελεί προϊόν υποβολής της ιδιοτέλειας των σουλτανάτων ή κομιτάτων του πολιτισμού που ενδημούν στο αθηναϊκό κράτος.
  • Θα δίνει λύσεις προοπτικής και όχι να διαχειρίζεται μια κρίση με βραχυπρόθεσμα μέτρα.
  • Θα διαφυλάττει την αισθητική φυσιογνωμία του τόπου μας.
  • Θα εκτιμά και θα αποτρέπει κοινωνικές συνέπειες των αλλαγών, που θα προκύψουν τόσο από το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος του διδακτικού προσωπικού θα περιθωριοποιηθεί στην ανεργία, όσο και από τη μεταβολή του γεωγραφικού χάρτη της μουσικής εκπαίδευσης σε βάρος της επαρχίας.
  • Θα ανοίγει προοπτικές και θα αποκαθιστά μια ροή επαγγελματικών διεξόδων στους αποφοίτους της μουσικής εκπαίδευσης,που σήμερα ταλανίζονται ανάμεσα στην ανεργία και την παρηγορική υποαπασχόληση.
  • Θα απαντά διεξοδικά και με πειστικότητα, ώστε να μη βρεθούμε στο δίλημμα αν η φθορά και ο θάνατος της μουσικής παιδείας θα προκύψουν μέσα από την "Ηρώδεια" σφαγή των μουσικών ιδρυμάτων που θα προκαλέσουν οι σχεδιαζόμενες νομοθετικές ρυθμίσεις ή μέσα από τη φθίση των μαθητών στην οποία οδηγεί η παρακμή των αξιών του πολιτισμού και η έλλειψη επαγγελματικών διεξόδων.
  • Θα έρχεται σε αντίθεση με τις επιλογές που υποτάσσουν τη μόρφωση στη λογική του κέρδους και θα αποτρέπει την ασφυκτική ένταξη των πολιτιστικών αγαθών και δραστηριοτήτων στις διαδικασίες της "ελεύθερης αγοράς" και του οικονομικού ανταγωνισμού".

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ