Κυριακή 23 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Λαχανικά και ποιότητα

"Εγώ δεν τρώω χόρτο". "Αυτό είναι βλίτο". "Βλάκας σαν λάχανο". Αυτές είναι μερικές από τις πιο αγαπητές και κοινές βρισιές. Ομως, τα λαχανικά και τα χορταρικά κάνουν καλό στην υγεία μας. Από την ενημερωτική εκπομπή της ΕΤ-1 "Ποι-κοιλία" που θα παρουσιαστεί την Τρίτη στις 18.35, θ' ακούσουμε τη "σοφή" συμβουλή: Μην του σερβίρετε καθόλου λαχανικά"... που παρουσιάζει ο Κώστας Μπαζαίος. Επιστημονικός σύμβουλος και συμπαρουσιάστρια η Βενετία Βέργου. Καλεσμένη της εκπομπής είναι η ηθοποιός Γωγώ Αντζολετάκη. Η Ελλάδα είναι πρώτη χώρα στην κατανάλωση λαχανικών σ' όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση. Και, όμως, υπάρχουν πολλοί Ελληνες που τα λαχανικά τους αφήνουν αδιάφορους. Αν λοιπόν, μια γυναίκα έχει αποφασίσει να δολοφονήσει εν ψυχρώ τον άνδρα της, ας το κάνει με κομψό τρόπο. Ετσι, που ποτέ κανείς δε θα την υποψιαστεί και δεν κινδυνεύει να πάει φυλακή. Ενας από αυτούς τους τρόπους, τους πιο γρήγορους και πιο αποτελεσματικούς είναι να μην του σερβίρει ποτέ λαχανικά. Και αν το κάνει, τότε να "προτιμά" αυτά που είναι εκτός εποχής, που έχουν παραχθεί στα θερμοκήπια, με υβρίδια και ορμόνες. Δεν υπάρχει τίποτε χειρότερο από τις τηγανητές μελιτζάνες, τις μελιτζάνες που, αν μονάχα τις βράσεις είναι εξαιρετικές και κάνουν καλό στην υγεία. Για τις βιολογικές καλλιέργειες μιλούν ο πρόεδρος της Ενωσης Επαγγελματιών Καλλιεργητών Βιολογικών Προϊόντων Μιχάλης Κουλουρήδης και ο Σπύρος Σγούρος.

Οι θησαυροί του Ερμιτάζ

Σε ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία της Ευρώπης, το Ερμιτάζ, είναι αφιερωμένη η 6η εκπομπή της ΝΕΤ, την Πέμπτη στις 19.00. Το μουσείο Ερμιτάζ στην Πετρούπολη, φιλοξενεί αριστουργήματα της παγκόσμιας τέχνης. Στις τετρακόσιες αίθουσές του εκτίθενται μεγάλες και σημαντικές συλλογές της εικαστικής δημιουργίας όλων των εποχών. Ξεχωριστή θέση στους θησαυρούς του κατέχει η Δυτική Τέχνη, με έργα των Ρέμπραντ, Ραφαέλ, Ντα Βίντσι, Ρούμπενς, Ελ Γκρέκο, Γκόγια και Ρενουάρ.Σημαντική είναι επίσης η συλλογή του σε έργα από την εποχή του φωβισμού και του κυβισμού. Σ' αυτήν την περίοδο συγκαταλέγονται τα μοναδικά έργα του Ματίς που ανήκουν στις συλλογές του, αλλά και τα έργα του Πικάσο από την κυβιστική του δημιουργία.

Τα μαγικά της θείας

Η ελληνική, παλιά, κλασική κωμωδία ζει για πάντα στην καρδιά μας και κατέχει μια ξεχωριστή θέση. Τι κι να έχει χιλιοπαιχτεί, εμείς επιμένουμε να την ξαναδούμε. Μα φυσικά αναφερόμαστε στη "Θεία από το Σικάγο",που θα παρουσιαστεί την Παρασκευή από το MEGA, στις 22.50. Η ταινία του Αλέκου Σακελλάριου συγκινεί, ψυχαγωγεί, μαγεύει και προκαλεί το γέλιο με το χιούμορ της. Επίσης, για εκείνους που δεν έχουν μια εικόνα της Αθήνας του 1957, της πόλης που θα μπορούσε να έχει εξελιχτεί ως η ωραιότερη πρωτεύουσα της Ευρώπης, αλλά δυστυχώς μεταμορφώθηκε στο τσιμεντένιο κακόγουστο τέρας, θα ήταν χρήσιμο να τη δουν. Εξυπνο σενάριο, εξαιρετικές οι ερμηνείες των: Γεωργίας Βασιλειάδου και Ορέστη Μακρή. Η υπόθεση του έργου είναι γνωστή. Είναι ο Χαρίλαος, ο συνταξιούχος στρατηγός, ο καλός αλλά στενόμυαλος οικογενειάρχης, που έχει τέσσερις κόρες της παντρειάς, ένα μισθό και ένα τρομερό πείσμα. Αρνείται την εποχή του, και ζει στην εποχή του παππού του. Ευτυχώς πέφτει στο σπίτι του μια ευχή, ο από μηχανής θεός, η αδελφή του από το Σικάγο των ΗΠΑ και ρίχνει νερό στο κρασί του αδελφού της. Νερό και πολλές... στάμνες. Στάμνες, που σημαδεύουν τους περαστικούς, ανυποψίαστους γαμπρούς, που θα ανέβουν στο σπίτι του στρατηγού τραυματισμένοι για να το κατέβουν αρραβωνιασμένοι.. Παίζουν οι Τζένη Καρέζη, Δημήτρης Παπαμιχαήλ, Στέφανος Στρατηγός και Μαργαρίτα Παπαγεωργίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ