Τετάρτη 26 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι θέσεις της ΓΣΕΒΕΕ για τα ασφαλιστικά ταμεία

"Αδιαπραγμάτευτο όρο", θεωρεί η διοίκηση της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) τη συμμετοχή του κράτους, στην πορεία για την εξυγίανση και ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων. Αυτό αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε χτεσινή ανακοίνωση της ΓΣΕΒΕΕ, με τις θέσεις και προτάσεις της για τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στο ισχύον κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα.

Ειδικότερα, η ΓΣΕΒΕΕ, στα πλαίσια του "κοινωνικού διαλόγου" που έχει ανοίξει η κυβέρνηση για διάφορα θέματα, μεταξύ των οποίων και αλλαγές στο ισχύον κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα, διατυπώνει τις ακόλουθες θέσεις και προτάσεις:

  • Για την ενοποίηση των ομοειδών Ταμείων,συμφωνεί με όρους διαφάνειας και εξυγίανσης και τα νέα Ταμεία που θα προκύψουν μετά τις ενοποιήσεις "να εγγυώνται την κοινωνική ασφάλεια και θα διευρύνουν την κοινωνική αλληλεγγύη". Μεταξύ των βασικών όρων που θέτει η ΓΣΕΒΕΕ, είναι η ενοποίηση να γίνει μετά από τη διεξαγωγή αναλογιστικών μελετών και τα νέα Ταμεία να εξασφαλίζουν σύγκλιση παροχών προς τα πάνω.
  • Για την εισφοροδιαφυγή,που τη θεωρεί "σημαντική αιτία αιμορραγίας και αποσταθεροποίησης του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος της χώρας", καταλογίζει ευθύνες "αδράνειας των ελεγκτικών μηχανισμών και οργάνων που ήταν εντεταλμένα για τη σύλληψή της" και υπογραμμίζει ότι "η ενεργοποίηση των μηχανισμών είσπραξης των οφειλόμενων ποσών είναι υποχρέωση της πολιτείας". Συγκεκριμένα, προτείνεται η επέκταση της ασφάλισης ΤΕΒΕ σε όλες τις περιοχές της χώρας με εξαιρέσεις που θα αιτιολογούνται μόνο μετά από απόφαση του ΔΣ του Ταμείου, η ασφάλιση όλων των οικονομικών προσφύγων και λαθρομεταναστών, την κατ' αρχήν υποχρέωση όλων των αυτοαπασχολούμενων και των εργαζόμενων φασόν στο ΤΕΒΕ κλπ.
  • Τη διεύρυνση της διοικητικής αυτοτέλειας σε όλα τα ζητήματα διοίκησης με τη θεσμοθέτηση των αιρετών διοικήσεων των Ταμείων.
  • Την απλοποίηση του δαιδαλώδους συστήματος διαχείρισης των αποθεματικών των Ταμείων και τη διατήρηση του δικαιώματος στις διοικήσεις των Ταμείων να εξισορροπούν τις επιμέρους απώλειες με τοποθετήσεις σε κινητές αξίες.
  • Την απλοποίηση των διαδικασιών για τη λήψη αποφάσεων με παροχή μεγαλύτερων αρμοδιοτήτων στα Ταμεία για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ