Πέμπτη 27 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Ασφυκτική πίεση στον Νετανιάχου

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Υπουργικό Συμβούλιο με θέμα την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Δυτική Οχθη συγκάλεσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, σε μια ύστατη προσπάθεια να διαφυλάξει την ενότητα της κυβέρνησής του. Παρά την εξάωρη συζήτηση, το Υπουργικό Συμβούλιο δεν κατέληξε σε τελική απόφαση και, όπως ανακοινώθηκε, πρόκειται να επανεξεταστεί το θέμα την Κυριακή, οπότε και θα πραγματοποιηθεί και η ψηφοφορία.

Σύμφωνα με τα ισραηλινά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, το σχέδιο του Μπέντζαμιν Νετανιάχου προβλέπει αποχώρηση από τη Δυτική Οχθη σε ποσοστό 6% - 8%, μόνο υπό την προϋπόθεση ότι η Παλαιστινιακή Αρχή θα καταστείλει κάθε τρομοκρατική δράση. Ο Νετανιάχου, σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα "Λα Στάμπα", δε δέχεται την ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους και προτίθεται να τους παραχωρήσει τη διαχείριση των θεμάτων υποδομής και οικονομίας, αλλά σε καμία περίπτωση τα ζητήματα ασφάλειας.

Εκτός, όμως, από την έντονη αντίδραση της Παλαιστινιακής Αρχής, που απέρριψε το σχέδιο, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, τόσο στο εσωτερικό της κυβέρνησής του, όσο και του κόμματός του. Οι ακροδεξιοί συγκυβερνώντες του απειλούν ότι θα αποσύρουν τις 17 έδρες τους στην περίπτωση που γίνει η όποια παραχώρηση στους Παλαιστινίους. Από την άλλη πλευρά, ο υπουργός Εξωτερικών Νταβίντ Λεβί, επικεφαλής και του συγκυβερνώντος με 6 έδρες κόμματος του Τρίτου Δρόμου, προειδοποίησε ότι θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση αν ο ισραηλινός στρατός δεν προχωρήσει σε αποχώρηση από τη Δυτική Οχθη. Με την άποψη του Νταβίντ Λεβί συντάσσονται, μάλιστα, και ορισμένα στελέχη του κόμματος Λικούντ, του Ισραηλινού πρωθυπουργού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ