Πέμπτη 27 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
APEC
Η αναταραχή, "άλλοθι" για σκληρότερη πολιτική του ΔΝΤ

ΤΟΚΙΟ.-

Πανικός επικρατούσε χτες στα κεντρικά γραφεία του χρεοκοπημένου χρηματιστηριακού ομίλου "ΓΙΑΜΑΪΤΣΙ", καθώς χιλιάδες επενδυτές έσπευδαν να αποσύρουν τα χρήματά τους. Εκατοντάδες πελάτες κατάφεραν να αποσύρουν περίπου 4 δισ. δολάρια από λογαριασμούς που είχαν σε κάποιο από τα 116 παραρτήματα της εταιρίας σ' όλη την Ιαπωνία, αλλά αρκετοί ήταν αυτοί που έμειναν άπραχτοι, καθώς μπλόκαρε το κεντρικό σύστημα υπολογιστών του ομίλου. Σε μία προσπάθεια να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των πελατών του ομίλου "Γιαμαϊτσι", η κεντρική ιαπωνική τράπεζα "έδωσε" στην εταιρία ποσό που κυμάνθηκε γύρω στα 6,3 δισ. δολάρια. Αυτό τουλάχιστον έγραψαν χτες οι μεγαλύτερες ιαπωνικές εφημερίδες, που υποστήριξαν ότι σκοπός της χρεοκοπημένης εταιρίας είναι να επιτρέψει σ' όλους τους πελάτες της, μέσα στο προσεχές εξάμηνο, να αποσύρουν τα χρήματα που είχαν διοχετεύσει σε επενδύσεις, μετοχές και άλλου είδους δραστηριότητες.

Την ίδια ώρα, οι ηγέτες από τις 18 χώρες - μέλη του ΑPEC (Φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Χωρών Ασίας - Ειρηνικού) πραγματοποιούσαν συνάντηση στο Βανκούβερ του Καναδά. Με αφορμή τη νομισματική χρηματιστηριακή κρίση, που χτυπά το τελευταίο διάστημα οικονομίες της Νοτιοανατολικής Ασίας, υιοθέτησαν πρόγραμμα "επείγουσας σταθεροποίησης", το οποίο υπόσχεται βοήθεια των πλουσιότερων χωρών - μελών στα ασθενέστερα μέλη υπό την προϋπόθεση ότι τα τελευταία θα ικανοποιήσουν τους σκληρούς οικονομικούς όρους "βοήθειας" του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου...

Στο πλαίσιο της συνάντησης του ΑPEC, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Ριουτάρο Χασιμότο, δεν παρέλειψε να εκφράσει την ενόχληση της κυβέρνησής του έναντι των πιέσεων που ασκούν οι ΗΠΑ, προκειμένου το Τόκιο να ανοίξει τις αγορές στους ξένους επενδυτές ή να βοηθήσει τις άλλες χώρες της περιοχής με το σχεδιασμό και εφαρμογή μέτρων που θα επιτρέψουν την ανάκαμψη της ιαπωνικής οικονομίας.

Τα μέλη του APEC αποφάσισαν να κάνουν δεκτά στους κόλπους της τρία νέα μέλη, τη Ρωσία, το Βιετνάμ και το Περού, η ένταξη των οποίων αρχίζει το 1998.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ