Πέμπτη 27 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΗΠΑ
Διαφωνία για ανταλλαγή πετρελαίου με φάρμακα

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Ανοιχτή πρόσκληση προς τους επιθεωρητές του ΟΗΕ έστειλε χτες ο Ιρακινός ηγέτης, Σαντάμ Χουσείν, δίνοντάς τους την άδεια να επισκεφθούν τα λεγόμενα "παλάτια" του, όπου κατηγορείται ότι αποθηκεύονται όπλα μαζικής καταστροφής. Την ίδια στιγμή, όμως, στο προσκήνιο επανέρχεται το πρόγραμμα του ΟΗΕ "πώληση πετρελαίου για τρόφιμα και φάρμακα", σύμφωνα με το οποίο από πέρυσι η Βαγδάτη μπορεί να πουλήσει πετρέλαιο αξίας μέχρι 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που θα λάβει σε φάρμακα και τρόφιμα.

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Κυρώσεων του ΟΗΕ, Πορτογάλος Αντόνιο Μαρτέιρο, δήλωσε ότι εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο αύξησης κατά 50% του ποσού αυτού (θα φθάσει, δηλαδή, τα 3,21 δισεκατομμύρια δολάρια) έτσι ώστε να φθάνουν στον ιρακινό λαό περισσότερα φάρμακα και τρόφιμα.

Αντίθετο εμφανίζεται, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, στο ενδεχόμενο επέκτασης του προγράμματος το Ιράκ, του οποίου ο πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Νιζάρ Χαντούμι, τόνιζε ότι η μόνη λύση για τον ιρακινό λαό είναι η άρση του εμπάργκο. Την ίδια στιγμή, ο Ιρακινός υπουργός Υγείας, Ομέν Μεντχάτ Μπουμπάρακ, δήλωνε ότι, μόνο τον Οκτώβρη, περισσότερα από 7.000 παιδιά μικρότερα των 5 ετών έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της έλλειψης φαρμάκων, των οποίων την αποστολή "καθυστερούν οι Αμερικανοί συμμετέχοντες στο πρόγραμμα". Οι δηλώσεις του Ιρακινού υπουργού συνέπεσαν με τις κηδείες 4 παιδιών, που πέθαναν λόγω έλλειψης φαρμάκων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ