Πέμπτη 27 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΚ ΠΑΤΡΑΣ
Τελικά... μονοπαραταξιακό προεδρείο

Δήλωση υποταγής και αποκήρυξης της αγωνιστικής συσπείρωσης των εργαζομένων στη βάση, έφτασε να ζητά η ΠΑΣΚΕ από την "Ταξική Αγωνιστική Συσπείρωση", η οποία επέμενε σε αντιπροσωπευτικό προεδρείο

ΠΑΤΡΑ (του ανταποκριτή μας).-

Υιοθετώντας τις αυταρχικές πρακτικές άλλων εποχών που με ραγδαίους ρυθμούς επαναφέρει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η ηγεσία της ΠΑΣΚΕ στην Πάτρα πέρασε σε μια πρωτοφανή πρόκληση, ζητώντας ουσιαστικά "δήλωση μετανοίας" από τους συνδικαλιστές της ΕΣΑΚ, προκειμένου να "επιτρέψει" τη συμμετοχή τους στο προεδρείο του Εργατικού Κέντρου Πάτρας!

Συγκεκριμένα, στις αρχαιρεσίες για ανάδειξη προεδρείου του ΕΚΠ η ΠΑΣΚΕ, αντέταξε στην πρόταση των συνδικαλιστών της"Ταξικής Αγωνιστικής Συνεργασίας" για αντιπροσωπευτικό προεδρείο, την πρόταση για "δημοκρατικό προεδρείο", αποκλείοντας έτσι τη ΔΑΚΕ. Σαν να μην έφτανε αυτό, η ΠΑΣΚΕ έθεσε σαν όρο για την εκλογή του προεδρείου την απαίτηση να αποκηρύξουν οι συνδικαλιστές τις ενωτικές αγωνιστικές πρωτοβουλίες των εργαζόμενων της Πάτρας,οι οποίες τα τελευταία χρόνια υλοποιούνται με τη συγκρότηση Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα από πρωτοβάθμια σωματεία που συντονίζουν τη δράση τους ενάντια στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης, καθώς η πλειοψηφία του ΕΚΠ αρνείται να ηγηθεί ενός τέτοιου αγώνα. Συγκεκριμένα η ΠΑΣΚΕ ζήτησε να αποδεχτούν οι συνδικαλιστές της ΤΑΣ πως "τα μέλη του προεδρείου θα προασπίσουν την ενότητα στη δράση της εργατικής τάξης της πόλης, κάτω από την καθοδήγηση του ΕΚΠ που αποτελεί τον μοναδικό θεσμό έκφρασης των συμφερόντων της". Προχωρώντας ακόμα παραπέρα η ΠΑΣΚΕ, ζητούσε από τους συνδικαλιστές της ΕΣΑΚ που θα συμμετείχαν στο προεδρείο να "αντιταχθούν σε κάθε προσπάθεια εξωθεσμικής ανταγωνιστικής συσπείρωσης των εργαζόμενων"! Ετσι, στόχευε τόσο στη νομιμοποίηση από την ΕΣΑΚ της πολιτικής συμβιβασμού και υποταγής που η ίδια έχει επιλέξει, όσο και στο φρενάρισμα της αγωνιστικής διάθεσης των εργαζόμενων της πόλης, η οποία συνεχώς διογκώνεται και παίρνει ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Οπως ήταν αναμενόμενο, οι συνδικαλιστές της ΤΑΣ αρνήθηκαν να συνομολογήσουν μια τέτοια πρακτική και έτσι η ΠΑΣΚΕ "εξέλεξε" μόνη της μονοπαραταξιακό προεδρείο, με πρόεδρο και πάλι τονΧρ. Λιακόπουλο.

Σχολιάζοντας αυτές τις εξελίξεις, το μέλος της διοίκησης του ΕΚΠ και στέλεχος της ΤΑΣ Ανδρέας Αντωνόπουλος τόνισε: "Τελικά οι μάσκες των "διαφωνούντων" συνδικαλιστών της ΠΑΣΚΕ έπεσαν. Η ηγετική ομάδα και ο Χρ. Λιακόπουλος, προχωρώντας στη λογική Σημίτη - Τσουκάτου, ζήτησαν δήλωση μετανοίας από τους συνδικαλιστές της ΤΑΣ για να μετατρέψουν το αυτονόητο δικαίωμα της παράταξης να εκπροσωπείται στο προεδρείο σε προϊόν συμβιβασμού και υποστολής της σημαίας των αγωνιστικών διεκδικήσεων. Επιδίωξαν να μετατρέψουν την ΤΑΣ σε συνένοχο στην πολιτική της συναίνεσης και της υποταγής που ακολουθεί η πλειοψηφία του ΕΚΠ. Η ενέργεια αυτή έδειξε πως η φιλοκυβερνητική πλειοψηφία φοβάται τη συσπείρωση των εργαζόμενων και προσπαθεί με κάθε τρόπο να την υπονομεύσει.

Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα δεν έκανε δηλώσεις μετανοίας σε άλλους δύσκολους καιρούς και, βέβαια, δεν πρόκειται να κάνει τώρα. Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα για τη συσπείρωση των εργαζόμενων και των σωματείων στην κατεύθυνση της πάλης ενάντια στη συμφωνία της ντροπής που υπέγραψε η ΓΣΕΕ, ενάντια στα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, ενάντια στην πολιτική της λιτότητας και της ανεργίας".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συγκρότηση προεδρείου με απομόνωση της ομάδας που έσπερνε νοθείες και εκφυλισμό (2018-04-20 00:00:00.0)
Είπαν ξανά ΟΧΙ στην απεργία (2002-05-23 00:00:00.0)
Σε ρόλο υπονομευτή η πλειοψηφία (1998-05-21 00:00:00.0)
Εκλογική επιτυχία της ΔΕΣΚ (1998-04-14 00:00:00.0)
Με κριτήριο τα συμφέροντα των εργαζομένων (1998-03-24 00:00:00.0)
Μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί (1997-11-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ