Κυριακή 30 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 56
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Κυβερνητική κρίση

ΤΕΛ ΑΒΙΒ .-

Στο μάτι του κυκλώνα βρίσκεται ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, του οποίου η παραμονή στην εξουσία, όπως υποστηρίζουν πολλοί πολιτικοί αναλυτές, έχει, ήδη, τεθεί σε αντίστροφη μέτρηση. Με τους πολιτικούς αναλυτές φαίνεται ότι συμφωνεί και η ισραηλινή κοινή γνώμη, καθώς, σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση, η δημοτικότητα του Ισραηλινού πρωθυπουργού έχει μειωθεί αισθητά, ενώ ο αντίπαλός του, Εχούντ Μπάρακ, ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, εμφανίζεται να κερδίζει με άνεση τη μερίδα του λέοντος της εκλογικής προτίμησης.

Οι επιλογές και ο τρόπος διακυβέρνησης του Μπέντζαμιν Νετανιάχου έχουν προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις τόσο στο εσωτερικό του Ισραήλ όσο και στο εξωτερικό. Η ανάμειξη του ονόματος του στενού του συνεργάτη, Αβιγκντόρ Λίμπερμαν, σε οικονομικά σκάνδαλα φαίνεται ότι είναι η κορυφή του παγόβουνου, που έκανε τη δυσαρέσκεια σε βάρος του Ισραηλινού πρωθυπουργού να ξεχειλίσει. Η σκληρή τακτική του Νετανιάχου απέναντι στους Παλαιστινίους, εξαιτίας των πιέσεων που δέχεται από τα ακροδεξιά κόμματα τα οποία συμμετέχουν στην κυβέρνησή του, έχει προκαλέσει την οργή των Παλαιστινίων και κατ' επέκταση ολόκληρου του αραβικού κόσμου αλλά και του αντιπολιτευτικού Εργατικού Κόμματος. Οι επιλογές του Νετανιάχου έχουν δυσαρεστήσει και την Ουάσιγκτον, η οποία του χρεώνει την καλλιέργεια καχυποψίας και δυσπιστίας στο πρόσωπό της στον αραβικό κόσμο, στοιχείο που φάνηκε ιδιαίτερα έντονα κατά τη διάρκεια της πρόσφατης κρίσης στον Περσικό και δημιουργεί προβλήματα στην επιβολή της αμερικανικής πολιτικής στην περιοχή.

Προβλήματα, όμως, έχουν δημιουργηθεί και στο εσωτερικό του Λικούντ, καθώς ηγετικά στελέχη του αμφισβητούν την ικανότητα διακυβέρνησης του Νετανιάχου, κατακρίνουν την άκαμπτη πολιτική του απέναντι στους Παλαιστινίους και την εξάρτησή του από την ισραηλινή ακροδεξιά και τον κατηγορούν για διχασμό του ισραηλινού λαού εξαιτίας της υποστήριξης που παρέχει στους ορθόδοξους Εβραίους μπαίνοντας σε αντιπαράθεση με το μεγάλο ποσοστό των μεταρρυθμιστών. Λαμβάνοντας κανείς υπόψη την αλυσίδα των σκανδάλων και των γεγονότων, που έχουν πλήξει το προφίλ και την αξιοπιστία του Ισραηλινού πρωθυπουργού, ίσως το Εργατικό Κόμμα να επέλεξε ορθά αρχίζοντας εκστρατεία εξοικονόμησης χρηματικών πόρων ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης, που εκτιμά ότι θα πραγματοποιηθεί μέσα στο 1998.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ