Κυριακή 30 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 56
ΔΙΕΘΝΗ
3Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΑΝΟΥΚΡΑΝΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΡΓΑΤΩΝ
Χρειάζεται ενότητα δράσης

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ). -

Συνήλθε πρόσφατα στο Κίεβο το 3ο Συνέδριο της Πανουκρανικής Ενωσης Εργατών. Με την ευκαιρία αυτή, οι αντιπρόσωποι του Συνεδρίου απηύθυναν επιστολή προς τους εργάτες των Δημοκρατιών της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται: "Η διάλυση της μεγάλης πατρίδας μας, της Ενωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών, η καταστροφή του σοσιαλισμού και η αρπαγή της εξουσίας από την αστική τάξη οδήγησαν στη φτώχεια, στη γενοκτονία και την έλλειψη δικαιωμάτων των εργατών όλων των Δημοκρατιών. Εμείς, οι εργάτες, που με το μόχθο μας δημιουργούμε όλα τα αγαθά σ' αυτό τον κόσμο, δε συμβιβαζόμαστε με μια τέτοια ταπεινωτική κατάσταση και η διαμαρτυρία μας αυξάνει παντού. Σήμερα, όμως, τα κυρίαρχα αστικά καθεστώτα χρησιμοποιούν επιδέξια το γεγονός ότι ο αγώνας των εργαζομένων έχει βασικά μεμονωμένο χαρακτήρα, περιορίζεται σε οικονομικά και συχνά μόνο σε κλαδικά αιτήματα και δεν αποβλέπει τη δημιουργία δικών τους δομών, έτοιμων να πάρουν όλη την εξουσία στα χέρια τους. Εμείς, οι εργάτες της Ουκρανίας, πραγματοποιήσαμε μια σειρά μαζικές πανουκρανικές κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας και απεργίες, στις οποίες συμμετείχαν εκατομμύρια εργαζομένων της Ουκρανίας. Σ' αυτές νιώσαμε τη δύναμη της οργανωμένης εργατικής τάξης και τον κατευθυντήριο ρόλο του Κομμουνιστικού Κόμματος. Θεωρούμε ότι για την επίτευξη της τελικής νίκης χρειαζόμαστε την ενότητα δράσης των εργατών όλου του κόσμου, πριν απ' όλα των Δημοκρατιών της Σοβιετικής Ενωσης, για το ξερίζωμα της εξουσίας του κεφαλαίου. Η εξουσία πρέπει να ανήκει στους εργαζόμενους".

Η Ενωση Εργατών της Ουκρανίας ανέλαβε την πρωτοβουλία για την κήρυξη το Δεκέμβρη πανενωσιακής απεργίας. Η πρόταση υποστηρίχτηκε από το ΚΚ Ουκρανίας και από άλλα αριστερά κόμματα και κινήματα της χώρας. Βασικά αιτήματα και στόχοι της απεργίας: Απομάκρυνση του αντιλαϊκού καθεστώτος, αποκατάσταση της εξουσίας του εργαζόμενου λαού με τη μορφή των Σοβιέτ. Απόσβεση του χρέους για τους μισθούς, για άλλες κοινωνικές πληρωμές, επιστροφή των κλεμμένων αποταμιεύσεων του λαού. Διατήρηση των θέσεων εργασίας και της πλήρους απασχόλησης. Αποκατάσταση του ενιαίου οικονομικού, πληροφορικού χώρου, προσχώρηση στην ένωση Ρωσίας - Λευκορωσίας. Επεξεργασία της τακτικής κοινής δράσης των εργαζομένων των ενωσιακών Δημοκρατιών στην πάλη για την εξουσία των Σοβιέτ, το σοσιαλισμό και την ισότιμη ένωση των αδελφών λαών". "Μόνο η οργανωμένη εργατική τάξη, ενώνοντας τις δυνάμεις της, μπορεί και πρέπει να αναγκάσει την αστική τάξη να ικανοποιήσει αυτά τα αιτήματα", υπογραμμίζεται στην επιστολή.

Στις 24 Νοέμβρη η πρωτοβουλία της Πανουκρανικής Ενωσης Εργατών αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης στη Γραμματεία του Συμβουλίου της Ενωσης Κομμουνιστικών Κομμάτων - ΚΚΣΕ. Επισημάνθηκε ότι το εργατικό κίνημα σε όλες της πρώην Δημοκρατίες της ΕΣΣΔ δεν είναι καλά δομημένο, οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων έχουν αυθόρμητο χαρακτήρα και είναι λίγος ο χρόνος για την οργάνωση κοινών ενεργειών. Μόνο αν αποκτήσει πείρα από τους απεργιακούς αγώνες, μόνο αν συσπειρώσει τις γραμμές του και συντονίσει την κοινή δράση, μόνο αν δημιουργήσει ισχυρή, καλά δομημένη, ατσαλωμένη οργάνωση, το κίνημα αυτό μπορεί με τον καιρό να πραγματοποιήσει μια πραγματικά πανενωσιακή κινητοποίηση διαμαρτυρίας, η οποία θα κλονίσει τις βάσεις των αστικών κρατών και θα αναγκάσει τις αρχές να ικανοποιήσουν όλα τα αιτήματα των εργατών. Προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να πάμε και να ετοιμαζόμαστε. Γι' αυτό, η Γραμματεία του Συμβουλίου της ΕΚΚ - ΚΚΣΕ αποφάσισε να στείλει επιστολές σε όλα τα Κομμουνιστικά Κόμματα των Δημοκρατιών να υποστηρίξουν τους Ουκρανούς εργάτες και να πραγματοποιήσουν στις 17 Δεκέμβρη συγκεντρώσεις, πικετοφορίες ή απεργίες εκεί, όπου έχουν ωριμάσει για το σκοπό αυτό οι συνθήκες. Οι εργάτες θα μπορέσουν να νιώσουν τη δύναμη της ταξικής αλληλεγγύης μόνο με βάση τη δική τους πρακτική στον αγώνα για τα δικαιώματά τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ